Клумбу в центрі Львова повернули в 1903 рік

10:28 25 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: photo-lviv.in.ua

Поблизу статуї Матері Божої на проспекті Свободи висадили квіти, які росли там 113 років тому.

Клумбу поблизу статуї Матері Божої на проспекті Свободи у Львові відновили за проектом 1903 року архітектора Арнольда Рерінга. Тепер на клумбі висадили такі квіти, які росли тут 113 років тому, відновили флористику. Висадили близько 3,5 тисячi квітів, серед яких –такі рідкісні рослини, як бегонія квітуча, гейхера гібридна, альтернантера прекрасна, цинерарія морська, юка нитчата тощо.

Проект реконструкції клумби розробила кафедра містобудування Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» на підставі історико-містобудівних досліджень, дотримуючись первісного вигляду. Це єдиний партер у Львові, який, попри те, що безліч разів змінювався, зберіг загальний обрис та ідентичний паркан із часів закладення.

Завідувач кафеди містобудування Галина Петришин розповіла: «Щоб відновити клумбу у тому вигляді, в якому вона була понад 100 років тому, ми провели низку картографічних та фотографічних досліджень. Нам удалося отримати певні цікаві світлини та інформацію. Наші студенти активно долучилися до створення клумби: шукали старі фотографії на Вернісажі, у своїх старих сімейних альбомах, допомагали проводити дослідження. Ця клумба не лише приносить естетичне задоволення, а й інтелектуальне, є своєрідним ключиком до творчості Рерінга. Біля клумби встановлена табличка з QR-кодом, який веде на сторінку з біографією Арнольда Рерінга у Вікіпедії. Друга така табличка розміщена у Стрийському парку».

Арнольд Рерінг – ландшафтний архітектор європейського масштабу, який упродовж 1870-1913 років втілював бачення Львова як міста-саду – опрацював близько 200 проектів міських зелених насаджень (парків, центральних бульварів, скверів, приватних садів). Окрім клумби, його авторства у Львові також Стрийський парк, парк Залізна вода, Личаківський парк та низка скверів, зокрема – Святого Юра, де сьогодні вже дещо порушено авторську задумку.

На реалізацію всього проекту заплановано витратити 280 тисяч гривень iз міського бюджету. Про це повідомили сьогодні, 25 травня, в київському часописі «Україна Молода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів