Виборча кампанія на Львівщині зарясніла взаємними звинуваченнями, – ЗМІ

18:00 23 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: «ВВС Україна».

Якщо місяць тому виборча кампанія на Львівщині була відверто млявою, то тепер у передвиборчій гонитві з’явилися взаємні звинувачення, порушення правил ведення агітації та непрямий підкуп виборців.

«Якщо місяць тому виборча кампанія на Львівщині була відверто млявою, то тепер у передвиборчій гонитві з’явилися взаємні звинувачення, порушення правил ведення агітації та непрямий підкуп виборців», – повідомляється сьогодні, 23 жовтня, на сайті «ВВС Україна». У повідомленні також конкретизують:

«Медіаскандал з виборчим присмаком

Найбільший скандал виборчої кампанії пов’язаний з партією «Народний фронт» і телеканалом «ZIK». Він спалахнув після появи на телеканалі сюжету, в якому народний депутат Ігор Скосар заявив, що під час виборів 2012 року на вимогу теперішніх лідерів «Народного фронту» Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова та Миколи Мартиненка він буцім заплатив за місце у партійному списку 6 млн доларів.

У «Народному фронті» сюжет назвали помстою генерального директора медіа-холдингу «ZIK» Дмитра Добродомова за відмову партії підтримати його кандидатуру на виборах і за те, що партія висунула в окрузі №115 у Львові кандидатом екс-віце-прем’єра Івана Васюника. Заявою не обійшлося – народний депутат від «Народного фронту» Михайло Хміль звернувся до Генпрокуратури з вимогою перевірити ZIK, бо вважає, що до фінансування каналу причетні особи з оточення екс-президента Януковича, зокрема, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко та бізнесмен Сергій Курченко, який зараз не в Україні.

Родзинки конфлікту додає те, що саме Михайло Хміль з невеликою перевагою переміг Дмитра Добродомова на виборах у цьому ж окрузі два роки тому. Відтак телеканал оприлюднив заяву, в якій називає звернення пана Хміля спробою очорнити репутацію «ZIK». У заяві сказано, що телеканал в суді доводитиме безпідставність цих звинувачень і вимагатиме притягнути до відповідальності всі, хто ці звинувачення ініціював та поширював.

Патріотичні війни

У всіх округах за депутатський мандат змагаються представники сил розмаїтого ґатунку – від лібералів з президентського блоку чи «Народного фронту» до радикалів зі «Свободи». До речі, політики нарешті визнали, що «Свобода» і «Блок Петра Порошенка» підписали своєрідний пакт про ненапад, не висуваючи серйозних кандидатів проти найімовірніших переможців.

Так, у 116 окрузі у Львові БПП, за який готові проголосувати понад 27% виборців області, не виставив нікого проти «свободівки Ірини Фаріон», а в окрузі №117 свободівці не конкурують з фаворитом Оксаною Юринець з «Блоку Петра Порошенка». В деяких округах, незважаючи на значну партійну конкуренцію, вже визначилися претенденти на перемогу.

Зокрема, за даними соціологічної групи «Рейтинг», в окрузі №118 майже 30% виборців готові голосувати за бізнесмена Богдана Дубневича, який має доволі неоднозначну репутацію – найвпливовіша львівська газета «Експрес» звинувачувала його в причетності до фіктивного підприємництва і відмивання брудних грошей. Його конкуренти не набирають навіть 10% підтримки.

Водночас, представники КВУ вказують на те, що певні дії пана Дубневича можна класифікувати як непрямий підкуп виборців: через благодійний фонд депутат укладає угоди з різними громадами про те, що після обрання допоможе у вирішенні певних проблем – ремонт дороги в селі чи модернізація школи.

На Львівщині вирують передвиборчі пристрасті

Представниця Громадського сектору Майдану Ірина Сало вважає саме прояви непрямого підкупу найбільшою загрозою цієї виборчої кампанії. Разом з іншими активістами вона намагається пояснити людям, що укладення таких угод є іншою формою купівлі голосів.

Також соціологи фіксують відчутну перевагу чинного нардепа від «Батьківщини» Романа Ілика, який балотується в окрузі №121 (Дрогобицький район). За нього готові голосувати 23% виборців, тоді як за підприємця Михайла Коваля з Блоку Петра Порошенка – 10%.

Парасюк проти Возняка

Значну перевагу має і самовисуванець Володимир Парасюк в окрузі №122. Як свідчать результати опитування, за заступника командира роти батальйону «Дніпро-1» готові віддати свій голос майже 40% виборців.

Прояви непрямого підкупу є найбільшою загрозою цієї виборчої кампанії

Представниця Громадського сектору Майдану Ірина Сало. Його найближчий суперник – Тарас Возняк з президентського блоку – поки може розраховувати на підтримку 9% виборців. Проте саме його агітація постраждала від дій невідомих зловмисників - за даними КВУ, однієї ночі невідомі позривали майже всі білборди Возняка в окрузі.

Натомість в окрузі №119 ситуація не така однозначна. Як показує соціологія, чинний депутат (і водночас – губернаторка Львівщини) Ірина Сех отримала гідних конкурентів - Андрія Андрущенка від Радикальної партії та Михайла Бондара.

За Андрущенка готові голосувати 13%, а за двох інших кандидатів – по 12%. Відтак цей округ може стати однією з гарячих точок на цих виборах.

Напруженою може бути і ситуація в окрузі №123, де змагаються Лідія Котеляк і Тарас Батенко. Два роки тому вони конкурували на цьому ж окрузі, і тоді Котеляк перемогла з невеликою перевагою. Нещодавно пан Батенко заявив про те, що невідомі намагалися вчинити на нього замах у Новому Роздолі і що, на його думку, до цього причетний хтось із конкурентів.

Як розповіла представниця Львівського обласного осередку Комітету виборців України Соломія Саврук, саме в окрузі №123 зафіксовано поширення чорного піару проти одного з кандидатів, а крім того, невідомі поширюють агітки з логотипами руху «Чесно», в яких подають перелік кандидатів, які буцім то не пройшли люстрацію.

Представниця руху Оксана Кузенко повідомила на прес-конференції, що «Чесно» не має до цього жодного стосунку і зараз намагається з'ясувати джерело походження матеріалів.

Водночас вона зауважила, що на цих виборах багато експертів не можуть передбачити результат голосування, і саме тому це дає надію на те, що вибори будуть чесними і в парламенті Львівщину бодай частково представлятимуть нові політики.

Про це повідомляється в сьогоднішній публікації журналіста Тараса Базюка «Львівські вибори: ZIK, Сех і Парасюк» на сайті «ВВС Україна».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів