Воя́ки з колони бронетехніки, яка пересувалася Луганськом два дні тому, називали себе росіянами (відео)

00:26 22 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Жителі цього міста запевняють: «До останнього сподівалися, що це Національна гвардія України».


Відео: «Новости Дня»

Журналіст Олена Ремовська розповіла в четвер, 21 серпня, такі останні новини з Донбасу:

«Із територій, контрольованих бойовиками, дедалі важче виїхати. Активісти кажуть: представники так званих Донецької і Луганської «народних республік» не дотримуються ніяких домовленостей, тож навіть гуманітарні коридори нині є зоною ризику. І в Донецьку, і в Луганську тривають обстріли. Водночас «Радіо Свобода» вдалося отримати підтвердження від очевидців, що Луганськом проходили колони військової бронетехніки – імовірно, російської.

Бойовики обстріляли ще одну машину з людьми, які намагалися виїхати з Луганська. За даними речника Ради нацбезпеки й оборони Андрія Лисенка, трагедія сталася в районі селища Хрящувате – тобто неподалік від того місця, де раніше цього тижня обстріляли цілу колону цивільних.

«За словами очевидців, машина їхала з великим білим прапором, але це не зупинило бандитів. Бойовики стріляли з боку селища Самсонівське Краснодонського району. В автомобілі перебувала сім’я з 5-річною дитиною. Чоловік і дитина загинули на місці. Жінка померла на руках у військових медиків», – розповів він.

Із зони конфлікту щодня і далі виїжджають сотні людей. Активіст спільноти «Восток SOS» Костянтин Реуцький, який працює з переселенцями, каже: чим далі, тим складніше виїхати з таких неспокійних місць. Зараз, за його словами, люди роблять це переважно на свій страх і ризик.

Аналогічна ситуація і з передачею гуманітарної допомоги людям, які залишилися у зайнятих бойовиками містах. «Українські гуманітарні конвої у захоплені українські міста не пропускають, «зелені коридори» не працюють, бойовики ніяких домовленостей не дотримуються», – зазначив активіст.

Обстріли тривають

У Донецьку за останню добу вдалося відновити водо- й електропостачання у деяких із тих районів, де днями виникли проблеми. Відновлено рух за деякими маршрутами громадського транспорту, які не працювали через артилерійські обстріли.

В цілому гуманітарна ситуація в Донецьку залишається терпимою. Найбільша проблема – це обстріли міста, як житлових, так і промислових районів. За даними міськради Донецька, через стрілянину в Моспиному, що в передмісті, загинуло двоє мирних жителів. У самому місті з важкої зброї обстріляли «Донбас-арену». У РНБО повідомили про пошкодження внаслідок обстрілу на Ясинівському коксохімічному заводі: підприємство знеструмлене, відсутня подача води. Обстріляно і шахту імені Кірова, що в Макіївці.

Найбільше потерпають невеликі населені пункти, зайняті бойовиками. Там під обстріли потрапляє майже вся територія, тому люди більшість часу проводять у бомбосховищах і підвалах. Такі містечка реально ізольовані, люди виживають на запасах, зроблених ще на початку конфлікту. Виїхати звідти на нинішньому етапі протистояння майже неможливо.

У Луганську незмінною залишається ситуація з електро-, газо- і водопостачанням: світла немає, а газ і вода відсутні у більшості будинків. Луганці намагаються триматися подалі від бойовиків. Представники «ЛНР», однак, тримають під контролем всі місця масового скупчення людей. Луганчанка Олена розповіла Радіо Свобода, що днями бойовики відкрили хаотичну стрілянину у дворі, де люди вишикувалися в чергу за хлібом. «Те, що вони (бойовики – ред.) розлякують людей у місцях скупчення, це сто процентів», – каже жінка.

Російська «тушонка» в українському Луганську

Сама Олена з міста виїхала, але тримає контакт із родичами, які залишилися у Луганську. За її словами, рідні підтвердили, що два дні тому містом рухалася колона російської бронетехніки. Люди бачили це на власні очі. «Майже дві години це тривало. Вони, мабуть, зупинялися десь, їли. Якісь хлопці розповіли, що запитували (в учасників колони – ред.), чи це «козаки». Ті їм відповіли, що вони росіяни», – розповіла Олена.

«Розпізнавальних знаків не було ніяких. До останнього сподівалися, що це Нацгвардія. Пізніше сусіди ходили туди (де зупинялася бронетехніка – ред.), дивилися, то там були банки з-під «тушонки» російського виробництва, з Брянської області», – додає жінка.

Цю інформацію, поширену раніше деякими ЗМІ, напередодні не підтвердили в РНБО. Російська сторона її взагалі не коментувала. Тим часом у мережі можна знайти навіть відео, на яких видно, що містом пересувається колона бронетехніки.

«До останнього сподівалися, що це Нацгвардія» – луганчанка про колону бронетехніки

Журналіст Олена Ремовська розповіла це в четвер, 21 серпня, в публікації «До останнього сподівалися, що це Нацгвардія», – луганчанка про колону бронетехніки» на «Радіо Свобода».

«Щоденний Львів» вже інформував про цю колону в повідомленнях:

«Українським військам протистоїть під Луганськом регулярна російська армія, – журналіст (відео)»;

«До Луганська вдерлися з Росії 150 одиниць військової техніки (відео)»;

«Вторгнення російської військової техніки в Луганськ» – дезінформація, – джерело»;

«Генерал Воронченко вже не наполягає, що в Луганськ вдерлася російська бронетехніка, – журналіст»;

«Жителі Луганська повідомили, що в це місто вдерлися близько 60 російських танків»;

«РНБО не підтверджує інформацію про вторгнення танків із Росії до Луганська».

«Щоденний Львів» інформував також, що головний редактор проектів «InformNapalm» і «BurkoNews» Роман Бурко зокрема повідомив 21 серпня таке:

«Огромные колонны» российской тяжелой техники, заходящие в Украину, постоянный шум идущих танков и БТРов через Краснодон и Суходольск, который местные жители слышат по ночам на протяжении 2-3 часов, следы гусениц на асфальте – все это говорит о том, что... нас психологически обрабатывают. Как вы думаете сколько нужно танков, что бы имитировать прохождение колонны техники в 100 едениц?

Нет, не сто, а 2-3 + звуковещательная станция ЗС-82 на базе БРДМ-2. Это классических тип техники, состоящий на вооружении подразделений Психологических операций РФ. 

С помощью такой звуковещательной станции можно легко имитировать прохождение колонны танков, пролет вертолетов, звуки выстрелов и взрывов, да все что угодно. Главная цель таких станций – ввести противника в заблуждение, спровоцировать панику, дезориентировать и т.д.

Напомню, что еще в марте появлялись фотографии переброски ЗС-82 к границе с Украиной, проведя мониторинг соцсетей, нам удалось найти несколько упоминаний, что эти же станции также используются для психологического давления на украинских пограничников. Многие «огромные колонны» фантомны – они исчезают также неожиданно, как появляются, поэтому предположение про использование российских сил и средств ИПсО кажется нам наиболее вероятным.

Конечно, то, что Россия постоянно забрасывает технику и живую силу для подпитки террористов на Донбассе – это неоспоримый факт, но в масштабах переброски и направлениях прохождения колонн противник явно пытается водить силы АТО за нос. Этим же и можно объяснить факты, когда летчики, вылетая на задание, не видят тех масштабов техники, о которых было заявлено».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів