До військкоматів викликають не лише для мобілізації – у них ще й обліковують усіх військовозобов'язаних, – експерт

23:55 31 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: golos.com.ua

На цьому наголошує в середу, підбиваючи підсумки 31 липня, керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у четвер коментувати підсумки 31 липня традиційно – «з поганого:

1. Сьогодні – «день тиші» в зоні АТО, оголошений на вимогу генсека ООН для забезпечення роботи міжнародних фахівців в районі падіння малайзійського авіалайнера. 

Хто б сумнівався: цей «день тиші» в реальності виявився чинним лише для сил АТО, які не проводили активних дій, а лише відбивали напади на свої позиції, тоді як терористи мочили з чого доведеться й де доведеться. 

Це ми вже проходили на прикладі «перемир'я» 20-30 червня. Якщо хтось у світі сумнівався в тому, що бойовикам Путіна до лампочки всі перемир'я (як і думка міжнародної спільноти та  елементарні морально-етичні норми) – переконаєтеся ще раз. У нас сумнівів не було. 

2. Черговий етап мобілізації в Україні супроводжується черговими дивацтвами. Є сигнали, що представники військкоматів вручають повістки всім підряд, причому відбувається це, м'яко кажучи, надто наполегливо. 

Тут необхідно розуміти, що повістка – це ще не відправка до армії. Військкомати викликають не тільки тих, хто встануть в стрій мобілізованих, а й «перевіряють зв'язок» з усіма військовозобов'язаними. Інша справа, що Міноборони має все це постійно роз'яснювати на «верхньому» рівні, а воєнкоми – на місцевому, щоб не викликати зайвий ажіотаж. 

Однак є випадки, коли завзяття представників військкоматів переходить всі межі. У кожному такому випадку треба розбиратися. Сьогодні ми спілкувалися з цього приводу з представниками держструктур – є пропозиція створити «гарячу лінію» з питань мобілізації. Сподіваюся, військове відомство піде назустріч, враховуючи актуальність питання. 

3. Держприкордонслужба України констатує: Росія веде повітряну розвідку з використанням армійської авіації та БПЛА з території АР Крим та Придністров'я. 

Із Кримом все ясно – це окупована зона, росіяни в ній – окупанти. А ось з приводу Придністров'я нам явно варто чітко визначитися в думці.

Довгий час Україна активно брала участь у вирішенні «придністровського питання». Київ завжди вважав і вважає ПМР територією Молдови, але завжди підтримував суто політичне рішення проблеми. 

Думаю, прийшов час визнати: Придністров'я як територія, з якої Росія проводить дії проти України (варто згадати, як у березні саме звідси до нас лізли натовпи диверсантів – поки не перекрили кордон) – вороже для України утворення. Це – плацдарм Кремля для дій проти нашої держави. 

І Україна повинна в перспективі докласти всіх зусиль для відновлення контролю Молдови над цією територією. Без цього ПМР як російський фугас під боком України так і буде чекати свого часу, поки не рвоне. 

Із хорошого: 

1. Начальник Генштабу ЗС України В.Муженко заявив, що активна фаза АТО на сході України може закінчитися раніше, ніж через місяць. Щоправда, як розумний генерал, він не став вказувати точні терміни. 

Ми б додали до цієї фрази своє традиційне уточнення: за умови перекриття кордону та запобігання надходження допомоги терористам з Росії. Інакше такий прогноз – фантастика. Але віримо в краще, бо цей кривавий цирк ім.В.В.Путіна явно пора закінчувати.

2. Для мирних жителів Луганська організовано гуманітарний коридор для виїзду з міста. Сили АТО забезпечують виїзд біженців, одразу ж проводяться попередні фільтраційні заходи (головний критерій – відсутність у виїжджаючих зброї). 

Питання про те, що творитиметься при звільненні Луганська та Донецька, непокоїло багатьох. Силовики вже заявили, що не будуть влаштовувати в цих містах м'ясорубку за жодих умов.

Однак береженого Бог береже. І якщо люди прагнуть забратися подалі від терористів – важко їх не зрозуміти. Тим паче – з огляду на звичку бойовиків обстрілювати міські квартали, видаючи це за «злодіяння українських військових». 

3. У нас попереду розробка і прийняття основоположних документів у сфері нацбезпеки і оборони – нової Стратегії нацбезпеки, Воєнної доктрини, концепцій і програм розвитку збройних формувань. Але, за нашими даними, силовиками й спецслужбами вже зараз активно обговорюються заходи з прицілом не лише на успішне завершення АТО, а й на захист України від Росії в перспективі. 

Зокрема, на тлі нинішньої високої ефективності дій армійського спецназу в зоні АТО, в Україні пропонується формувати диверсійно-розвідувальні групи для дій у прикордонних районах з Росією. За задумом, вони зможуть цілком успішно боротися з усякими «зеленими чоловічками» й закинутими російськими найманцями. 

Окрім того, пропонується активно формувати базу партизанської війни в прикордонних з РФ районах – створювати секретні пункти зв'язку, бази, арсенали, склади продовольства, амуніції та медикаментів тощо. Відповідно, планується розглянути й підготовку резерву для партизанських підрозділів. 

...Скажімо просто: це адекватна відповідь на «гібридну війну» Путіна. Аби вистачило наполегливості й розуміння все це довести до розуму. 

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук повідомив усе це сьогодні, 31 липня, на сайті «ІС» та своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів