Українські ЗМІ не вірять, що Путін піде на реальне протистояння з Обамою

19:28 1 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: AFP

Такої думки дотримуються видання, які потрапили в огляд служби моніторингу «ВВС».

«Брат біля воріт»

Росія не нападе на Україну, бо гарантії безпеки, отримані офіційним Києвом 1994 року від Росії, США та Британії за відмову України від ядерної зброї, змусять Кремль утриматися від спроби військового втручання в українські справи, пише тижневик «Фокус». 

Якщо Росія безкарно нападе на Україну, то це переконає держави, які перебувають за крок до створення власної ядерної зброї, і в першу чергу Іран, в тому, що системи міжнародних гарантій не працюють і що єдиною гарантією виживання зараз є бомба.

Саме тому США та Британія просто не зможуть не зреагувати, бо в обмін на відмову від ядерної зброї треба пропонувати захист суверенітету, пише тижневик.

«Фокус» сумнівається в тому, що Путін зможе піти на реальне протистояння з Вашингтоном, адже позиція США буде бездоганною, а президент Росії буде сприйматися як агресор.

«Російських танків не буде. Не буде просто тому, що такі танки на українській землі – це третя світова війна», – зазначає тижневик.

Саме тому Путін обмежиться політичним та економічним тиском на Україну та намагатиметься дестабілізувати ситуацію в регіонах, насамперед в Криму, підсумовує Фокус.

Кому дістанеться Крим?

Місцеві політики загралися з «кримською картою», але зміни загрожують хіба що Севастополю, а в Криму все залишиться, як і раніше, пише тижневик «Комментарии».

Для більшості севастопольців саме слово «Україна» викликає несприйняття буквально на клітинному рівні: вони дивляться лише російське телебачення і вірять лише йому, і Севастополь ніколи не стане повноцінним українським містом, вважає тижневик.

Для Києва ж питання Севастополя є ключовим, бо і передача його Росії, і подвійне підпорядкування лише загострять стан справ у Криму і в країні в цілому.

Тижневик бачить вихід із ситуації у наданні Севастополю автономного статусу з посиленням самоуправління в місті, а також у правильно організованій співпраці з мером.

А що стосується Автономної республіки Крим, то тут ситуація набагато простіша, бо, по-перше, не всі тут хочуть кинутися в обійми Росії, по-друге, цьому будуть чинити спротив кримські татари, і по-третє, цього не допустять самі політики, які хочуть розділити між собою владні портфелі, зазначає тижневик.

Хто винен?

Тижневик »Дзеркало тижня» покладає провину за вибухонебезпечну ситуацію в Криму не лише на новий уряд України, який через відсутність в ньому професіоналів вищої кваліфікації став «найслабшою ланкою» в обороні України.

Усі попередні президенти й уряди так само не розуміли гострої необхідності поступового, але планомірного зменшення військової присутності Росії в Криму, бо, на думку видання, «Чорноморський флот Російської Федерації був, є і буде фактором нестабільності й джерелом загрози національній безпеці України».

Як наслідок – так і не локалізована база Чорноморського флоту з його підрозділами, розкиданими по всьому Криму, що дозволяє легально переміщати БТРи й «Урали» з автоматниками в Криму.

Інша причина - відсутність послідовної політики щодо населення Криму. Жодна влада не доклала зусиль, що визначити, чого хочуть кримські татари, у чому причина незадоволення кримських росіян та чому права кримських українців постійно порушуються.

«По-своєму вирішив проблему Криму Віктор Янукович – він його «розпаював» між собою, [старшим сином] Сашею та наближеними олігархами», - вважає «Дзеркало тижня».

Хто іде на «святе» місце?

На дострокових президентських виборах 25 травня очікується 20 кандидатів, але охочих може бути набагато більше, пише «Кореспондент».

На думку тижневика, найгостріша боротьба точитиметься між колишнім прем'єром Юлією Тимошенко, бізнесменом Петром Порошенком та лідером партії УДАР Віталієм Кличком.

Арсеній Яценюк уже заявив, що не йде в президенти.

Найголовнішими претендентами від Партії регіонів вважаються Олександр Єфремов і Сергій Тігіпко.

У «Партії регіонів» (ПР) кажуть, що після поразки Януковича контроль над ПР залишився за бізнесменами Рінатом Ахметовим та Дмитром Фірташем у пропорції 50 на 50. Перший схильний підтримати Єфремова, другий – Тігіпка.

Огляд підготувала Наталя Наздравецька зі служба моніторингу «ВВС».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів