Україна потребує для перемоги на Донбасі кращої армії – нам її ще належить створити, – експерт

22:32 16 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

На цьому наголошує у вівторок, підбиваючи підсумки 16 вересня, керівник ЦВПД і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у вівторок коментувати підсумки 16 вересня традиційно для нього – «з поганого: 

1. Терористичні організації «ДНР» і «ЛНР» оголосили про створення «об'єднаних збройних сил Новоросії» з єдиним «головнокомандувачем». Вони, звичайно, можуть створити хоч міжгалактичні сили зоряного десанту, бо назва «об'єднані озброєні сили» для цього збіговиська наркоманів і кримінальників звучить явно занадто розкішно. 

Справа не в цьому, а в тому, що російським воякам на Донбасі явно набридло потрапляти під міномети п'яних бойовиків та дохнути від «дружнього вогню», тому вони через Москву досить давно й тиснуть на своїх «соратників», щоб ті створили єдині органи управління своїми бандформуваннями. Останньою краплею став недавній артилерійський обстріл бойовиками російської ДРГ (диверсійно-розвідувальної групи. – «ЩЛ») під Дебальцевим. 

Створенням єдиного керівництва бойовиків вирішується завдання хоч якогось взаємодії росийско-терористичних військ. Для нас це дуже недобре, бо в цьому випадку ефективність дій противника значно зростає. 

Правда, далеко не факт, що не звиклі до дисципліни донбаські пахани й дрібні кримінальники візьмуть правила гри на ділі, а не на словах. Адже там кожен вважає себе князьком і Клаузевіцем (якщо вони знайомі з цим персонажем, що взагалі-то сумнівно). 

2. Попри підписані 12 вересня домовленості з ЄС та Україною, Росія має намір ввести мита на українські товари.  В Мінекономрозвитку РФ заявили: мовляв, уряд РФ повинен затвердити постанову про введення мит для України, а лише потім – відкладати його застосування, якщо Київ і Брюссель виконають свою обіцянку про відтермінування імплементації Угоди про асоціацію в частині зони вільної торгівлі. 

Що ж, це ще один привід переконатися: нам необхідно докласти всіх можливих зусиль, щоб Росія опинилася в плані економічного співробітництва від нас далі, аніж Зімбабве. Експортна та імпортна залежність від Москви може бути прийнятною тільки в плані закупівлі балалайок і матрьошок. Все інше – злочин проти економічної безпеки України. 

Із хорошого: 

1. Верховна Рада проголосувала за резонансні законопроекти про особливий статус деяких районів Луганської й Донецької області та про амністію бойовиків.  Місцеві вибори в нині окупованих районах мають відбутися 7 грудня 2014 року, при цьому на три роки тут вводиться особливий порядок місцевого самоврядування, гарантується вільне використання російської та інших мов, держава профінансує підтримку соціально-економічного розвитку цих районів.

Тут же рішенням місцевих рад будуть створені загони народної міліції. Закон про амністію передбачає звільнення від відповідальності «учасників збройних формувань» і тих, хто протидіяли проведенню антитерористичної операції. 

З одного боку, ці закони сильно відгонять «зливом» Донбасу. З іншого боку, це абсолютно вимушений крок.

Варто подивитися правді в очі: ми цілком могли б довести почате до кінця й стерти бойовиків в дрібний пил (до чого все і йшло), якби не кинув Путін на Донбас свою регулярну армію. Україна виявилася нездатною протистояти цьому нашестю. Можна, звичайно, провести загальну мобілізацію, поставити під рушницю сотні тисяч громадян, і залити кров'ю Донбас, – але навряд чи це кращий варіант. 

Особисто я вважав і вважаю, що мирним шляхом проблему Донбасу не вирішити (теоретично можна дати Донбасу «свободу», а потім поступово й без реклами закручувати гайки, але такий сценарій явно не допустить Росія). Але для перемоги потрібна інша армія, яку нам тільки належить створити, благо потужна основа закладена в ході нинішніх бойових дій. А тому закон про особливий статус – це три крапки, але ніяк не крапка (хоч, погодьмося, з приводу цих крапок дуже багато питань – наприклад, щодо фінансування цих територій). Головне – не забалакати цю тему, посилаючись на економічні труднощі та інші обставини. 

Не менш важливе й те, чи задовольнить цей подарунок Києва Москву і бойовиків? Це ще питання...

У будь-якому разі, поки йдуть дебати – необхідно екстренно створювати укріплену лінію оборони по межі окупованих територій. Вона не буде зайвою при будь-якому розкладі. 

2. Верховна Рада та Європарламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію України та Євросоюзу.  При всіх застереженнях це – стратегічна перемога України.

Це те, з чого починався Майдан. Для нас шлях до цієї угоди став не тільки боротьбою «добра зі злом» всередині України – світлих сил з диктатурою Януковича, але й зі зовнішнім агресором. Жодна з країн ЄС та його партнерів не віддали стільки сил (і життів своїх кращих синів) за свій вибір та за місце в європейській сім'ї. 

Але всі ми прекрасно розуміємо, що Угода – це ще далеко не Україна в Європі. Революція в мізках далеко не закінчена.

Окреме спасибі Путіну – своєю агресією він штовхнув багатьох наших співвітчизників вбік ЄС набагато могутніше, аніж усі розповіді про демократію та європейські цінності, разом узяті. 

3. І знову законодавча ініціатива – такий сьогодні день. З превеликим працею Рада прийняла багатостраждальний, але й більш ніж очікуваний закон про люстрацію. 

Ну дуже не хотіла маса депутатів приймати закон про очищення влади. Але під стінами Ради стояли прості українці – ті, кому небайдуже майбутнє країни.

Та й спікеру парламенту довелося заявити парламентаріям, що тих не випустять із зали доти, поки цей закон не приймуть. Прийняли. 

Цікаво лише – наскільки цей закон буде ефективний в реальності. Ми сьогодні бачимо, як раз у раз спливають на високих постах веселі хлопці, які ще вчора язиками чистили черевики кліці Януковича. Але робота цього закону залежить і від нас, простих громадян України, і громадянського суспільства – благо, воно сьогодні в країні є!. 

Дмитро Тимчук написав це сьогодні, 16 вересня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» й на сайті «ІС».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів