У закладах культури Львівщини пом'януть жертв Голодомору

12:35 21 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: galinfo.com.ua

Зокрема, в обласній філармонії вперше виконають тематичну композицію «Реквієм».

Як повідомляє сьогодні, 21 листопада, прес-служба обласної державної адміністрації, на Львівщині відбудуться заходи з нагоди вшанування 80-х роковин пам’яті жертв Голодомору. Директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Наталія Гамкало розповіла з цього приводу наступне:

«Львівський музей історії релігії презентуватиме 21 листопада о 15.00 проект «Хліб». Це виставка, що поєднує у собі традиційні і сучасні мистецькі засоби.

Центральною роботою слугуватиме картина «Голод» Охріма Кравченка (художника- Бойчукіста, свідка голоду на Київщині). Молоді художники Олена Кравченко, Дмитро Мовчан та Остап Лозинський створять інсталяції та відеоарт до цієї роботи. 

Такий експеримент у музеї має на меті залучити молодь до проекту і розповісти історію мовою сучасного мистецтва. Виставка триватиме до 21 грудня.

У Львівському історичному музеї з 22 листопада експонуватиметься виставка «Хресна дорога України» – 26 стендів із демонстрацією архівних документів. Також по суботах у музеї буде демонструватися документальний фільм «Брати» (автор – Т.Каляндрук).

18-24 листопада з ініціативи Обласної контори прокату кінофільмів в кінотеатрах Львова та на кіновідеоустановках області будуть безкоштовно демонструватися художні, документальні та науково-пізнавальні фільми: «Голод-33», «Великий злам», «Хлібна гільйотина», «Пейзаж після мору», «Крик», «Голодомор-33. Свідчення очевидців».

Знаковою та основною мистецькою подією у рамках заходів, присвячених вшануванню пам’яті жертв Голодомору, стане вперше виконання тематичної композиції «Реквієм». Твір італійського композитора Джузеппе Верді прозвучить 23 листопада о 18.00 год. у Львівській обласній філармонії. «Концертна програма відбуватиметься за участі диригента І. Ступеля, Академічного симфонічного оркестру Львівської обласної філармонії, Галицького академічного камерного хору, Камерного хору «Глорія» та за участі солістів С. Мамчур, Р.Корена (Україна), Керіна О. Бекстрьома, Пер-Андерса Гедлюнда (Швеція).

У Львівському палаці мистецтв 24 листопада (17:00) відбудеться показ всесвітньовідомого фільму Едварда Буковського «Живі», знятий на основі свідчень учасників подій, а також записів іноземного кореспондента, який перебував в Україні 1932-33 роках та був очевидцем подій.

Тематична виставка представлена і в Республіці Польщі. Зокрема, з 18 жовтня експонується виставка з фондів Львівського музею історії релігії «Голодомор 1932-1933 років очима українських художників» у музеї-замку Шамотулах (Республіка Польща). Експонування супроводжується переглядом документального фільму про одну з найбільших трагедій Європи ХХ ст.

Також у планах заходів бібліотек області передбачено книжкові виставки, бібліотечні огляди, тематичні бесіди, мультимедійні презентації, години-реквієми, історичні розвідки».

Як повідомляв «ЩЛ», 23 листопада львів’яни вшанують жертв Голодомору спільною молитвою, документи про допомогу галичан голодуючим українцям у 1933 році відтепер – у відкритому доступі, ЛМР виплатить по 200 грн. 209 львів'янам, які пережили Голодомор, Спілка української молоді закликає долучитися на знак духовної єдності з тими поколіннями українців, які постраждали в часи Великого Голоду та терору, до акції «Сопричастя», а Патріарх УГКЦ закликав священнослужителів вшанувати жертв геноциду українців, відслуживши 23-24 листопада поминальні Богослужіння, натомість мирян попросив запалити у суботу ввечері «свічку пам’яті».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів