У Росії Путін призначає олігархів, а в Україні олігархи призначають владу, – Матвій Ганапольський

12:01 14 вересня 2013 р.

Фото до новини

Українці незадоволені своїми медіа і вважають, що всі вони куплені. Але українські ЗМІ куплені не так в Москві, як у Нью-Йорку, вважає уродженець Львова.

Російський журналіст, громадський діяч,  ведучий на радіостанції "Ехо Москви " Матвій Ганапольський впевнений: українці мають тішитися з того, що в Україні є стільки олігархічних груп. Адже завдяки цьому кількість медіа в Україні теж зашкалює. У підсумку українці можуть отримати повноцінну інформацію про те, що насправді відбувається в країні. Росіяни такої можливості позбавлені.

«Чому в Україні ситуація краща, ніж в Росії? У вас політика побудована навпаки. В нас Путін призначає олігархів, а у вас олігархи призначають владу. Як наслідок, олігархи купують свої ЗМІ, але оскільки у вас різні олігархи, то вони купують різні медіа, - каже 59-річний Матвій Ганапольський. – Звичайно, українці  незадоволені своїми медіа і вважають, що всі вони куплені. І це правда. Але вони куплені не так у Москві, як в Нью-Йорку. Ви своїх політиків, як мінімум, знаєте, оскільки їх, якщо не показала одна група телеканалів, то показала інша. В результаті ви все одно отримуєте своєрідний баланс, який дозволяє загалом скласти об’єктивну картину того, що насправді відбувається в країні. В Україні всі знають прізвище Навальний, а в Москві після виборів його знає лише 27% росіян, тільки тому, що його не показали по двох центральних каналах». 

Матвій Ганапольський впевнений  - з цієї точки зору ЗМІ в Україні  в дуже доброму стані. Адже мас-медіа дають продукт, який дозволяє громадянам сформувати власну думку для подальшого суспільного обговорення, де б воно не відбувалося: на кухні, виборах чи в громадському просторі. «За цими параметрами я б поставив Україні тверду четвірку» - підсумовує  Матвій Ганапольський, який майже 60 років тому народився у Львові і навчався тут у середній школі №6.  

Ці думки Матвій Ганапольський висловив учора у Львівському прес-клубі під час дискусії на тему «Вплив ЗМІ на суспільні процеси в світі». Цю дискусію у рамках Форуму видавців у Львові організували Польський інститут у Києві та Інститут книжки. Модерував її – Андрій Куликов, ведучий телепрограми «Свобода слова» на каналі ICTV. Відео дискусії дивіться тут.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів