У російських СІЗО утримують близько 30-ти українських військовополонених, – адвокат

16:23 17 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Захисник льотчиці Надії Савченко Марк Фейгін заявив у середу, що Росія утримує в різних слідчих ізоляторах близько 30 українських військовополонених.

Росія утримує в різних слідчих ізоляторах близько 30 українських військовополонених. Про це заявив сьогодні, 17 грудня, на прес-конференції в Москві адвокат української льотчиці Надії Савченко Марк Фейгін, конкретизуючи при цьому: «З того, що нам відомо від правозахисників і деяких українських громадян - родичів тих, хто опинився в полоні під Іловайськом і були передані в Росію, ми знаємо, що йдеться про три десятки осіб».

За словами Фейгіна, серед цих 30 полонених, що утримуються в російських СІЗО, - військовослужбовці різних парамілітарних утворень, військовослужбовці Збройних сил України і регулярних частин. «Вони знаходяться в різних слідчих ізоляторах. Це підтверджує ряд правозахисних організацій, що займаються їх долею», – відзначив Фейгін. 

Він додав, що в цій ситуації Міністерство закордонних справ України має звернутися в російський МЗС і в Слідчий комітет РФ і вимагати у них надати список осіб, притягнених у кримінальній справі, за якою проходить і Надія Савченко. Про це повідомив у середу власний кореспондент агенції «Укрінформ» у РФ, який також розповів сьогодні, 17 грудня:

«Після отримання народним депутатом України, українською льотчицею Надією Савченко статусу делегата у ПАРЄ вона отримає «дипломатичний імунітет», і Росія не матиме права її утримувати у СІЗО і переслідувати у кримінальній справі. Про це у середу на прес-конференції у Москві заявив адвокат українки Микола Полозов.

«Під час відкриття сесії, коли Надія Савченко в числі решти всіх делегатів з усіх країн Ради Європи – учасниць Парламентської Асамблеї отримає офіційний статус делегата, Російська Федерація не матиме права її утримувати і переслідувати у кримінальній справі у зв'язку з тим, що вона знайде даний міжнародний правовий статус, що гарантує їй відповідно до міжнародного договору дипломатичний імунітет», – сказав Полозов.

За його словами, це станеться зовсім скоро – «наприкінці січня». Як зазначив адвокат, після отримання українською льотчицею статусу делегата у ПАРЄ Парламентська Асамблея направить відповідну заяву у МЗС РФ, яке передасть дану інформацію слідству, і слідчий повинен буде своєю постановою відносно Савченко дану справу закрити.

«Це не означає, що справа про загибель журналістів буде припинена, вона може розслідуватися далі. Але щодо Надії Савченко - Російська Федерація утримувати її насильно в слідчому ізоляторі або ще якимсь чином вже не матиме права», – підкреслив Полозов».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів