У Львові пом'янули полеглих під Іловайськом (оновлено, відео)

13:48 31 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Волонтери, військові та всі небайдужі запалити лампадки в пам'ять загиблих захисників України на площі перед міською ратушею.

У неділю, 30 серпня, близько 30 львів’ян запалили на площі Ринок свічки пам’яті за загиблими в Іловайську. Також було представлено фотографії із зони бойових дій, транслювався документальний фільм про Іловайську трагедію.

Ті, хто прийшов вшанувати загиблих, обурювались, що міська влада не подбала про те, щоб у час пошанування роковин трагедії у місті не лунала голосна музика. Люди запалювали свічки і пригадували минулорічні події, а звідусіль із вулиць лунала голосна розважальна музика.

Про це повідомили сьогодні, 31 серпня, на «Радіо Свобода». Натомість  на телевізійному «5 каналі» розповіли в понеділок:

«У Львові вшанували роковини Іловайської трагедії. У гарнізонному храмі Петра і Павла відправили панахиду за загиблими військовослужбовцями.

Після панахиди у центрі міста на площі Ринок військові та волонтери запалили лампадки біля фотовиставки, присвяченої Іловайській трагедії. На світлинах зображені бійці, які безпосередньо брали участь у боях за Іловайськ.

Слова пам'яті за полеглими військовослужбовцями виголошували львів'яни та учасники АТО. боєць батальйону «Дніпро-1» з позивним «Гарік» розповів:

«У мене в машині їхало 30 чоловік з батальйону «Франківськ». Вижило тільки 11. Це прямий розстріл був. Наказ був виходити мирно, спокійно. Будуть провокації, але на них не відповідати, бо ми ж виходимо без жодного пострілу.

От і вийшли під пряму наводку російських військ. І це були регулярні російські війська, я був у полоні, я знаю. Це була російська ставропільська бригада».

Про це повідомили сьогодні, 31 серпня, на телевізійному «5 каналі». Натомість в київському часописі «Gazeta.ua» розповіли в понеділок:

Кількасот львів'ян зібралися на площі перед міською Ратушею Львова, щоб вшанувати спільною молитвою та хвилиною мовчання пам'ять загиблих під Іловайськом. Зі собою принесли запалені лампадки та квіти.

Пом'янути загиблих товаришів прийшли і бійці, яким вдалося вийти з оточення живим. Хоча з часу трагедії уже пройшов рік, але біль не вщухає, кажуть вояки.

нардеп Володимир Парасюк розповів: «Там загинуло приблизно вісімсот чоловік. Реальної цифри немає, велика кількість людей пропали безвісти, дуже багато людей не ідентифікували, Емоцій нема – вже плакати не можу, бо дуже багато друзів загинуло і в Іловайську, і коли виходили з оточення. Багато хто поранений. Важко, важко…». 

Своєю чергою, боєць батальйону «Дніпро 1» Ігор Ярославський згадував: «Я був в Іловайську, отримав поранення 29 числа, при виході з міста. Мою машину підбили, в машині їхало тридцять чоловік з батальйону «Франківськ». Вижило тільки одинадцять».

Натомість львів'янин Василь Корпан вважає: «Ми не маємо права забувати трагічні події минулого року. Багато людей загинуло, є такі, Богу дякувати, що вижили – вийшли з того котла живими. Треба всіх пам'ятати і звичайно, що на такі речі ходити, поминати».

Також у Львові відкрили і фотовиставку присвячену боям під Іловайськом та відслужили панахиди за загиблими військовими в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла.

Про це повідомили сьогодні, 31 серпня, в київському часописі «Gazeta.ua». Натомість на інформаційному порталі пасторального та соціального служіння капеланів Львівської архиєпархії УГКЦ «Капеланство.info» розповіли вчора:

«У неділю, 30 серпня 2015 року, о 19.00 у Гарнізонному храмі святих апостоліа Петра і Павла на вулиці Театральній, 11 у Львові молитовно вшанували пам'ять українських військових, які загинули в боях за місто Іловайськ у Донецькій області. Заупокійну молитву очолив отець Юрій Цюпка – військовий капелан Львівської архиєпархії та священнослужитель Гарнізонного храму.

Разом із військовим душпастирем заупокій душ Новітніх Героїв України, молились військові, волонтери та прихожани храму. По завершенні Панахиди, капелан закликав присутніх на молитві завжди пам'ятати тих, які віддали своє життя за волю та Незалежність України, за кожного з нас, пам'ятати їх у наших щоденних молитвах. 

Опісля молитви волонтери, військові та усі небайдужі львів’яни мали змогу запалити лампадки в пам'ять загиблих захисників України на площі перед міською ратушею та переглянути фотовиставку світлин українських військових, які були в оточені в «Іловайському котлі». Загалом заходи вшанування наших Героїв відбувались у Львові з ініціативи ГО «Центр допомоги та підтримки військових» впродовж трьох днів – 28, 29, 30 серпня.

У ці дні на площі Ринок з 9.00 до 22.00 кожен охочий мав змогу завітати на фотовиставку світлин українських військових,  які були оточені в «Іловайському котлі». Також на встановлених екранах транслювались ролики та відеосюжети про цю трагедію.

Про це повідомили сьогодні, 30 серпня, на інформаційному порталі пасторального та соціального служіння капеланів Львівської архиєпархії УГКЦ «Капеланство.info».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів