Путін уже змінив тон щодо України – після обговорення з олігархами наслідків санкцій Заходу проти Росії (відео)

18:54 13 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Він запропонував у четвер Раді безпеки РФ: «Давайте подумаємо разом на тему про те, як нам будувати відносини з нашими партнерами і друзями в Україні і з іншими нашими партнерами в Європі, США».

Як інформує 13 березня «Newsru.ua», на сайті агенції «Bloomberg» повідомлялося в четвер, що після сьогоднішнього попередження канцлера Німеччини Ангели Меркель про трирівневий план санкцій від ЄС щодо Росії в разі, якщо Кремль не відмовиться від військової агресії щодо України, провідні російські бізнесмени домагалися зустрічі з прем'єром РФ Дмітрієм Медведєвим. Натомість кореспондент «Bloomberg» у Москві Джейсон Коркоран повідомив у своєму мікроблозі в «Twitter»: «Сьогодні Путін провів за зачиненими дверима зустріч з олігархами і вищими посадовими особами, щоб обговорити, які будуть потенційні наслідки від санкцій, і хто постраждає».

Своєю чергою, прес-секретар Путіна Дмітрій Пєсков поінформував агенцію «РИА «Новости», що президент РФ провів у четвер 13 березня оперативну нараду з постійними членами Ради безпеки Росії. У нараді взяли участь прем'єр-міністр Дмітрій Медведєв, голова адміністрації Кремля Сєргєй Іванов, спікер Держдуми Сєргєй Наришкін, секретар Радбеза РФ Ніколай Патрушев, його заступник Рашид Нургалієв, міністри внутрішніх справ (Владімір Колокольцев), закордонних справ (Сєргєй Лавров), оборони (Сєргєй  Шойгу), голови Федеральної служби безпеки (Александр Бортников) і Служби зовнішньої розвідки (Міхаїл Фрадков) та постійний член Радбезу Боріс Гризлов, яким Путін заявив:

«У нас сьогодні з вами одне планове питання і одне поза планом. Перше, планове, – це розвиток відносин Російської Федерації з країнами Центральної Америки і Карибського басейну, а друге – зрозуміло, ми не можемо обійти увагою всі події, які складаються навколо України, Криму, ну і всього, що стосується цієї непростої проблеми, яка виникла.

Хочу ще раз підкреслити, не з нашої вини виникла ця криза, але ми залучені так чи інакше в нього. Хочу відзначити, що це насамперед внутрішньоукраїнська криза. На жаль, ми всі розуміємо, що ми так чи інакше виявилися залученими в ці події».

Відтак Путін запропонував у четвер членам Ради безпеки РФ: «Давайте подумаємо разом на тему про те, як нам будувати відносини з нашими партнерами і друзями в Україні і з іншими нашими партнерами в Європі, США».

Натомість російська агенція «ИТАР-ТАСС» інформує в четвер у повідомленні «Кудрін: ситуація з Кримом може привести до нульового зростання ВВП Росії в 2014 році»:

«Економічні санкції західних країн щодо Росії через ситуацію з Україною можуть вплинути на економіку сильніше, ніж прогнозує уряд. Такий прогноз озвучив в Петербурзі член президії Економічної ради при президенті РФ Олексій Кудрін.

За його словами, зростання економіки Росії в 2014 році може не подолати 1% ВВП або навіть бути нульовим. Кудрін вважає також:

«Ми, напевно, отримаємо посилення конфлікту з Заходом, який не визнає деякі дії Росії. У цьому зв'язку очікуються якісь санкції, які торкнуться нашої економіки і будуть чутливими, створять нові виклики для макроекономіки та інвестицій в економіку. Не тільки іноземних – вони вплинуть на внутрішнього нашого інвестора, на настрій населення. Якщо санкції залишаться на рівні тільки арешту рахунків окремих громадян, підприємств і операцій, продукції, я б назвав це м'яким варіантом».

На думку Кудріна, вже можна говорити про скорочення кредитування російських підприємств іноземними банками. За його оцінкою, корпоративний сектор Росії закредитований в іноземних банках приблизно на 700 млрд доларів. Кудрін також прогнозував:

«Цей обсяг почне зменшуватися в силу того, що багато кредитних ліній не будуть продовжені, деякі спільні проекти зупиняться, і це вже почалося. Внаслідок цього підприємства стають обережними і чекають, чи не стануть санкції відносно Росії жорсткішими.

У цьому зв'язку очікую, що цього року економічне зростання буде не як заплановане МЕР влітку минулого року при прогнозі в 3,5% ВВП, і не за прогнозом грудня в 2,5%. Навіть зараз багато хто оцінює, що приблизно 1,5% буде цього року зростання. Я думаю, що в силу ось цих обставин воно буде менше 1% цього року, може бути, нуль».

Як повідомляв «Щоденний Львів», МЗС Росії заявило про свою готовність до переговорів з Україною.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів