Путін зажадав, щоб Україна зреклася аеропорту Донецька, бо «в ополченців там сім'ї проживають»

18:20 24 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.commediasetset=p.10152512592852870&type=1

Президент РФ також погрожував у п’ятницю: «Якщо Україна хоче зберегти територіальну цілісність, а ми теж цього хочемо, не треба чіплятися за якесь там село».

Президент Росії Путін заявив сьогодні, 24 жовтня, що, згідно з Мінським документом, Україна нібито повинна залишити аеропорт у Донецьку. Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, він сказав у ході виступу на майданчику дискусійного клубу «Валдай»:

«Домовленості були, але вони з обох сторін не дотримуються в повному обсязі. Можливо, й неможливо дотримання цих домовленостей в повному обсязі.

Наприклад, військові підрозділи України повинні залишити окремі пункти, в яких вони дислокувалися до цих домовленостей й Мінську, а сили ополчення повинні були залишити деякі населені пункти, які вони займали до цих мінських домовленостей. Ні українські війська не йдуть з тих пунктів, які вони повинні залишити, наприклад, з аеропорту в Донецьку, ополчення повністю не виходить з тих пунктів, які вони повинні звільнити, посилаючись на те, що в ополченців там сім'ї проживають».

Повідомляючи про це в п’ятницю, інформаційна агенція УНІАН також нагадує:

«Оборона Донецького аеропорту почалася наприкінці травня. Попри безперервні спроби терористів захопити аеропорт, зробити їм це не вдається. Донецький аеропорт продовжує перебувати під контролем української армії.

20 вересня в Мінську за підсумками тристоронньої зустрічі контактної групи з урегулювання кризи в Україні було підписано меморандум. Документ складається з 9 пунктів, в яких міститься заборона на застосування всіх видів зброї і ведення наступальних дій. Згідно з меморандумом, протиборчі сторони зобов'язуються відвести свою важку військову техніку від умовної лінії фронту на 15 кілометрів кожна. Уздовж усього російсько-українського кордону працюватиме наглядова місія ОБСЄ. 

На початку жовтня тодішній голова Донецької ОДА Сергій Тарута сказав, що планується обмін Донецького аеропорту на території, прилеглі до обласного центру.

Однак в РНБО спростували цю інформацію. «Прізвища Тарути серед керівництва РНБО немає. Тільки керівництво РНБО має право ухвалювати рішення про будь-які обміни, переміщення і тому подібне. Аеропорт був, є і залишиться під контролем українських військових», – сказав 1 жовтня керівник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Водночас 12 жовтня новопризначений донецький губернатор Олександр Кіхтенко заявив, що українська влада підписала нову угоду про припинення вогню з бойовиками, і припустив обмін територіями. «Дійсно є спірні райони по лінії, встановленій у результаті мінських угод. Є території, які перебувають під контролем «ДНР». Тому якщо постане питання обміну цих населених пунктів на (донецький) аеропорт, то рішення ухвалюватиметься на високому рівні», – заявив губернатор. 

За його словами, за утримання аеропорту доводиться платити високу ціну. «З одного боку, аеропорт Донецька став символом героїзму наших солдатів. Але, з іншого боку, це щоденний обстріл, убиті й поранені українські солдати. Більше того, аеропорт, як інфраструктурний і стратегічний об'єкт, знищено. І тут потрібні правильні, обгрунтовані, своєчасні рішення», – відзначив Кіхтенко.

Про це повідомляється в п'ятницю на сайті інформаційної агенції УНІАН. Порівняно більш розлого цитує заяву Путіна  на засіданні клубу «Валдай» в Сочі інтернет-видання «Українська правда»:

«Домовленості були, але вони з обох сторін не дотримуються в повному обсязі. Але може бути і неможливо дотримання в повному обсязі цих домовленостей з обох сторін. 

Наприклад, військові підрозділи України повинні були залишити окремі пункти, в яких вони дислокувалися до цих домовленостей в Мінську, а сили ополчення повинні були залишити деякі населені пункти, які вони займали до цих Мінських домовленостей. Але ні українські війська не йдуть з тих пунктів, які вони повинні залишити.

Наприклад з аеропорту в Донецьку. Ні ополчення повністю не виходить з тих населених пунктів, які вони повинні звільнити, посилаючись на те, що у них там сім'ї проживають. 

Вони бояться за їх безпеку. Їх близькі родичі там проживають, діти, дружини...

Ми готові зробити все, щоб всі домовленості, які в Мінську були досягнуті, були виконані. І хочу скористатися вашим питанням (питання задавав український політолог, близький до Януковича – Погребинський. – «УП»), щоб підкреслити позицію Росії.

Ми за повне виконання мінських домовленостей. З обох сторін. Якщо Україна хоче зберегти територіальну цілісність, а ми теж цього хочемо, не треба чіплятися за якесь там село».

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті інтернет-видання «Українська правда». Як інформував «Щоденний Львів», Путін лякає війною або локальними конфліктами – якщо не врахують інтереси Росії в Україні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів