Путін обмежив свої апетити в Україні Донбасом (оновлено)

12:30 23 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: 061.ua

Головний терорист на Донеччині заявив, що російсько-терористичні війська наступатимуть доти, поки не вийдуть на її кордон.

Інформаційна агенція УНІАН передає сьогодні, 23 січня, в повідомленні «Захарченко погрожує повномасштабною війною – хочуть захопити всю Донецьку область»:

«Бойовики «ДНР» остаточно відмовилися від мирних переговорів. Як передає російський ресурс «РИА Новости», ватажок терористичної організації Олександр Захарченко, заявив:

«Спроб розмовляти про перемир'я з нашої сторони більше не буде. Ми тепер будемо дивитися, як буде реагувати Київ. Київ зараз не розуміє, що ми можемо наступати на трьох напрямках одночасно. 

Не буде більше ніяких примирень, не буде більше ніяких ротацій. Будуть обміни полоненими, тому що наші хлопці, які перебувають у полоні – їх треба витягувати.

Ми будемо бити до тих пір, поки не вийдемо на кордон Донецької області. Якщо я буду бачити загрози землі донецької з будь-якого населеного пункту, цю загрозу я знищу і там».

Бойовики активізували бойові дії після Різдва. Різко зросла кількість обстрілів як армійських позицій, так і населених пунктів. Тільки в Донецьку загинули десятки мирних жителів. В останні дні члени бандформувань намагаються вести наступальні операції».

Про це повідомляється в четвер на сайті УНІАН. Натомість радіостанція «Голос Столиці» передає сьогодні, 23 січня, в повідомленні «ДНР і ЛНР замало третини Донбасу, – експерт»:

«Ескалація конфлікту на сході країни пов’язана з тим, що самопроголошені республіки хочуть відсунути лінію розмежування і закріпити контроль за новими територіями на майбутніх переговорах у Мінську», – вважає політолог Василь Мокан.

Через загострення ситуації на сході країни президент Петро Порошенко скликав на термінову нараду силовиків. Учасники мали розробити план перегрупування українських сил і підготовки до можливих атак.

Супротивник буде наступати, вважають у Раді національної безпеки і оборони. «Найближчим часом очікуються наступальний рух ополченців, так як біля розмежувальної лінії в зоні АТО велике скупчення важкої техніки», – заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Ці заяви в ефірі радіостанції «Голос Столиці» прокоментував політолог Василь Мокан.

– Вчора лунали заяви щодо можливої зустрічі у Берліні контактної групи з врегулювання кризи на Донбасі. Тим часом ситуація на сході країни почала погіршуватися. Як вважаєте, чому так відбувається?

– Насправді, ці події тісно пов’язані між собою. Справа в тому, що на переговорах міністрів закордонних справ у Берліні було досягнуто порозуміння лише щодо одного пункту мінських домовленостей, а саме про відвід важкої техніки від так званої лінії розмежування. І зараз ескалація на Донбасі пов’язана з тим, що ополченці намагаються створити нову лінію розмежування. Фактично вони хочуть збільшити територію, яку б вони контролювали, а також закріпити свої позиції на майбутніх мирних переговорах.

– Що від чого походить? Мирні переговори від погіршення ситуації на Донбасі, чи ситуація на Донбасі від мирних переговорів?

– Я думаю, що погіршення ситуації на сході країни є первинним чинником. Це зумовлено бажанням нав’язати свої умови щодо майбутніх домовленостей.

– Чи може змінитися позиція України та Заходу щодо мінських домовленостей після посилення напруги на Донбасі?

– Ні, я вважаю, що Захід і Україна будуть солідарні в своїй позиції і продовжуватимуть наголошувати на імплементації мінських домовленостей. Єдина зміна, яка може статися за наполяганням ДНР, ЛНР і Росії, це перегляд лінії розмежування.

Варто нагадати, що ДНР і ЛНР неодноразово заявляли, що їхня мета – це повний контроль над Донецькою та Луганською областями у їх адміністративних межах. Тобто вони не погоджуються на ті території, які зараз становлять одну третину областей.

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті радіостанції «Голос Столиці».

Як інформував «Щоденний Львів», інтернет-видання «Інформатор» передає 22 січня в повідомленні «Окупанти планують захопити всю територію Донбасу до початку лютого?»: «Наше джерело в середовищі сепаратистів  повідомляє – бойовики очікують на масштабну підмогу з Росії. Один з «ополченців», чеченець, стверджує: до лютого з Росії має прийти підмога, а саме 20 тисяч солдат. «До лютого все буде наше», – стверджує він про плани окупантів»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів