Президент і нардепи закликали Вселенського патріарха визнати автокефалію Української церкви

12:45 19 квітня 2018 р.

Фото до новини


Фото: ukrinform.ua

Верховная Рада підтримала звернення Президента до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

Про це повідомили сьогодні, 19 квітня, в агенції Укрінформ, де також розповіли: «Відповідне рішення підтримали 268 народних депутатів».
«Верховна Рада України постановляє: підтримати звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні», – йдеться у постанові.

У своєму зверненні Президент закликав Вселенського Патріарха Варфоломія: «Як глава держави Україна, який представляє її громадян, в тому числі і тих, які належать до української православної спільноти, які, завдяки Хрещенню, отриманому від Константинопольської Матері-Церкви 1030 років тому, сповідують православну християнську віру, прошу Вас надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні».

Петро Порошенко заявив з трибуни Верховної рад: «Питання автокефалії УПЦ виходить далеко за межі церковного. За словами Президента, йдеться про наше остаточне унезалежнення від Москви. Тут не лише релігія, тут – геополітика. А для мене справа утвердження незалежної помісної церкви – такої ж ваги, як здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом. Як наша спільна з вами боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду. Це – питання національної безпеки і нашої оборони у цій гібридній війні, бо Кремль розглядає російську церкву як один із ключових інструментів впливу на Україну. Афтокефалія УПЦ видалить елементи «русского мира» в Україні.

Натомість в інтернет-виданні «Українська правда» поінформували: «Коли перед голосуванням почалися виступи від фракцій, до трибуни підійшов Юрій Бойко і фракція «Опозиційного блоку», який заявив що у них інше бачення події і що подібне звернення свідчить про те, що почалася президентська кампанія з використання «найбільш чутливої теми релігії». Також він зазначив, що не треба втручатися у питання релігії і заявив, що його фракція буде голосувати проти постанови. Депутати від Опоблоку заблокували трибуну».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів