Під Дебальцевим вирішується результат зустрічі Порошенка, Меркель, Оланда й Путіна в Мінську (відео)

00:30 10 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: «Espreso.tv»

Якщо ворогу вдасться закріпитися на плацдармі під Дебальцевим, то у Путіна буде на зустрічі у Мінську безапеляційний козир у вигляді багатьох тисяч заручників. І тоді не треба бути провидцем, щоб передбачити результат переговорів і хто диктуватиме умови капітуляції.


Відео: «112 Україна»

Журналіст Марта Кущ повідомила в публікації «Чи зможуть терористи подарувати Путіну Дебальцевський котел до середи», опублікованій у понеділок, 9 лютого, на сайті телеканалу «Espreso.tv»:

«Поки лідери України, Франції та Німеччини готуються до переговорів з Путіним, що мають відбутися найближчої середи, на Дебальцевському плацдармі тривають запеклі бої. Наразі боротьба точиться біля неселених пунктів Логвинове та Калинівки, які примикають до стратегічно важливої траси Артемівськ-Дебальцеве, яка є єдиною артерією, що поєднує Дебальцеве з українськими силами.

Задум терористів відомий давно, встановлення контролю над трасою забезпечує створення «Дебальцевського котла», про який терористи та російські окупанти марять з поновлення активних бойових дій.  Як повідомив комбат «Донбасу» Семен Семенченко, в районі села Логвинове тривають бої і ситуація складна, але все ще можна поправити.

«На даний момент траса під загрозою знаходиться. Війська наші відійшли на вихідні позиції. У разі прийняття енергійних заходів, всяка загроза трасі буде дуже швидко ліквідована. Це якщо ці енергійні заходи будуть прийняті. Я, в свою чергу, прискорюю відправку додаткових частин батальйону «Донбас» в той район, але основна ударна сила – це бронетехніка. Ситуація складна, ситуацію проспали, але все поправимо, сил достатньо, тепер справа за Генштабом», – розповів Семенченко.

Зі свого боку, журналіст Юрій Бутусов додав, що терористам також вдалося захопити стратегічно важливе село Калинівка, яке знаходиться в безпосередній близькості до траси. «Диверсійно-розвідувальні групи противника вже не раз виходили на трасу, і намагалися перерізати «дорогу життя», так що це вже не перший випадок. Але сьогодні в Логвинове зайшов передовий загін противника, посилений мінімум одним танком. Якщо не будуть негайно вжиті заходи з відкриття траси, і якщо не буде надійно заблокована загроза з боку Калинівки, наслідки можуть бути дуже серйозними», – написав Бутусов.

У Генштабі ці повідомлення не підтвердили, але поки що і не спростували. За офіційною  інформацією, на цій ділянці тривають запеклі бої.

Варто зазначити, що перерізати так звану «трасу життя», якою бійцям в районі Дебальцевого постачають зброю та техніку, та створити «котел» – це завдання номер один для Кремля перед черговим раундом переговорів у «нормандському форматі», які заплановані на середу, 11 лютого. Тож зараз терористи кинули на це всі сили.

За різними оцінками на дебальцевському напрямку зосереджено від 5 до 10 тисяч українських військових. Тож якщо бойовикам вдасться закріпитися на цьому плацдармі, у Путіна на зустрічі у Мінську буде безапеляційний козир у вигляді багатьох тисяч заручників.

І тоді не треба бути провидцем, щоб передбачити результат переговорів і хто диктуватиме умови капітуляції. Тож очевидно, що російський диктатор по-справжньому розраховує на повторення торічного успіху під Іловайськом.

Разом з тим, в Генштабі не можуть цього не розуміти і говорити про остаточну перемогу терористам ще занадто рано. Все залежить від того, чи вдасться українським військовим утриматися на своїх позиціях, або відбити втрачене в найближчі години. Для  цього військове керівництво має не допустити помилок і бути готовим до будь якого повороту. 

На жаль, трагедія під Іловайськом у серпні сталася через те, що в українського командування не було плану «Б» на випадок російського вторгнення. Чи є зараз в Генштабі план, як не допустити Дебальцевського котла?

Напередодні військові запевняли, що це неможливо. Якщо ж терористам вдасться таки створити Дебальцевський котел, то Порошенку можна буде готуватися до третього Майдану».

Колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт також повідомив у своєму «Тwitter», що Росія намагатиметься захопити Дебальцеве до зустрічі у Мінську, яка запланована на середу, 11 лютого. Дослівно ж він висловився з цього приводу так: «Я думаю, нам слід очікувати значних зусиль росіян із захоплення Дебальцевого до призначеної на середу зустрічі у Мінську».

Як інформував «Щоденний Львів», представник штабу АТО Анатолій Стельмах запевнив у понеділок у вечері, що наші силовики контролюють трасу Дебальцеве-Артемівськ на всій її протяжності, а воєнний кореспондент Андрій Цаплієнко повідомив: «Наші щойно відбили спробу прорвати нашу оборону на одній з околиць Дебальцевого».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів