Українські військові повністю контролюють трасу Дебальцеве-Артемівськ, – штаб (відео)

23:28 9 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Представник штабу АТО Анатолій Стельмах запевнив у понеділок у вечері, що наші силовики контролюють трасу Дебальцеве-Артемівськ на всій її протяжності, а воєнний кореспондент Андрій Цаплієнко повідомив: «Наші щойно відбили спробу прорвати нашу оборону на одній з околиць Дебальцевого».


Відео: «112 Україна»

Воєнний кореспондент «Телевізійної служби новин» каналу «1+1» Андрій Цаплієнко повідомив сьогодні, 9 лютого, ввечері на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»:

«Наші щойно відбили спробу прорвати нашу оборону на одній з околиць Дебальцевого. Хлопці спостерігали використання невідомого для них боєприпаса.

На відстані приблизно п'ять кілометрів від них це виглядало так. Пряма мова: «Вибух у повітрі, за хмарами. З епіцентру вибуху, ніби дощем, падають вниз яскраво-білі трасери. Схоже на фейєрверк, але трасери падають дещо повільніше, ніж іскри фейерверку, можна сказати, наче ллються».

Варіантів у них два: або освітлювальний боєприпас невідомого типу, або фосфор. Просили з'ясувати. Якщо у когось є чіткі (не панічні) пояснення того, що це могло бути, відправте, будь ласка, в приватне повідомлення».

Своєю чергою, представник штабу АТО Анатолій Стельмах повідомив сьогодні, 9 лютого, ввечері в ефірі телеканалу «112 Україна»: «На всій протяжності цієї траси (Дебальцеве-Артемівськ. – «ЩЛ») ми її контролюємо. Вона знаходиться під артилерійським контролем і наші військові перебувають там на блокпостах».

Також, за даними Стельмаха, на маріупольському напрямку спостерігається затишшя. «Сьогодні бойовики лише два рази обстріляли в цьому напрямку населені пункти», – зазначив представник АТЦ. Телеканал «112 Україна» також додає:

«За даними АТО, бойовики 80 раз за сьогоднішній день обстріляли українські позиції. Найбільш складна ситуація зберігається в районі Дебальцевого. Тут бойовики використовували практично всі види зброї. Свій основний удар бойовики зосередили на самому місті Дебальцеве. Відзначимо, що зараз тривають бойові зіткнення в районі села Логвинове, яке знаходиться в Артемівському районі Донецької області».

Натомість заступник начальника Донецького обласного управління МВС Ілля Ківа повідомив сьогодні, 9 лютого, ввечері в ефірі телеканалу «112 Україна»:

«Сили АТО в районі Дебальцевого знаходяться на своїх позиціях, йдуть прямі зіткнення.  Так званий котел гіпотетично можливий, але на сьогоднішній момент його не існує. 

Мирного населення в цьому населеному пункті практично немає. То мирне населення, яке залишилося, вони перебувають усі в бомбосховищах і підвалах.

Йде безперервний обстріл цього н. п. з боку терористів. ЗСУ знаходяться на своїх позиціях. Ми не здали жодного метра нашої землі.

Всі заяви з приводу використання російської авіації – це всього лише прийоми дестабілізації і підриву нашого бойового духу, щоб зламати оборону наших частин. Міліція на своїх позиціях в межах міста знаходиться. ЗСУ на своїх позиціях. Йдуть прямі зіткнення»

Також, за словами Ківи, сили АТО вибили бойовиків в Чорнухиному. Міліціонер також наголосив:

«Траса контролюється українськими військами і те, що вона знаходиться під мінометним вогнем – це війна, і ніхто міномети не відміняв. Про існуюче оточення, гіпотетично, котел можливий. Але, на сьогоднішній момент його не існує».

Телеканал «112 Україна» також додає: «Зазначимо, бойовики неодноразово заявляли про «котел» в Дебальцевому, проте українські військові спростовують цю інформацію. В АТЦ повідомляють, що ніякого «котла» немає, проте в цьому районі йдуть бойові дії. Додамо, за даними АТО, бойовики 80 раз за сьогоднішній день обстріляли українські позиції. Найбільш складна ситуація зберігається в районі Дебальцевого. Тут бойовики використовували практично всі види зброї. Свій основний удар бойовики зосередили на самому місті Дебальцеве».

Своєю чергою, ще один воєнний кореспондент «ТСН», Віталій Афанасієнко, повідомив сьогодні, 9 лютого, у сюжеті «Прорив дебальцевської дуги та масоване підкріплення з Росії. Хроніка АТО 9.02.2015»:

«Російські танки з'явилися на артемівській трасі. Сьогодні група з кількох панцирників та піхоти несподівано виринула в тилу українських військ і спробувала перерізати трасу Артемівськ-Дебальцеве. На ліквідацію прориву кинули війська.

Появі ворожої техніки в тилу передував наступ бойовиків неподалік Логвинового та Новогригорівки. Це північні околиці Дебальцевого. За непідтвердженою інформацією, терористи завдали авіаційного удару по позиціях українських військ. Зокрема, 128-ї гірсько-піхотної бригади та 40-го та 25-го батальйонів. Офіційна точка зору – авіанальоту не було. Інформацію спростували у штабі АТО.

«У районі Дебальцевого тривають обстріли українських позицій, проте інформація про застосування російської авіації не підтверджується», –  заявив речник АТО Анатолій Стельмах.

Натомість у штабі твердять про чергове посилення бойовиків штатними російськими військовими. Напередодні кордон перетнули танки, БТРи, «Гради» та ствольна артилерія. «Близько півтори тисячі військовослужбовців збройних сил РФ і понад 300 одиниць військової техніки. Колони прямували до міст Луганськ, Дебальцеве і Антрацит», – заявив речник АТО Андрій Лисенко.

Попри те, що більшість своїх сил бойовики стягнули під Дебальцеве, обстріли населених пунктів не припиняються вздовж усієї лінії фронту. Цієї ночі від ударів противника найбільше потерпала Луганщина. Там терористи поцілили в ТЕЦ у місті Щастя. Під обстрілами були також Троьхізбенка, Новотошківське, Вільхове, Станиця Луганська.

Із боку Донецька дісталося Петрівському, Тоненькому та Авдіївці. А в самому Донецьку вночі здетонували військові склади терористів. Версії цьому різні: від неякісних російських боєприпасів до точного артилерійського удару.

За офіційними даними Генштабу, за цю добу Україна отримала 26 поранених бійців та втратила 9 українських захисників. У відповідь наші війська знищили понад 200 бойовиків та 15 одиниць військової техніки».

Натомість журналіст «Радіо Свобода» Дмитро Шурхало розповів у сьогоднішній публікації «Дебальцеве: бої за «дорогу життя»:

«Запеклі бої тривають поблизу Дебальцева, де збройні загони сепаратистів й далі роблять спроби оточити українські війська. Звідти ж надходить суперечлива інформація про застосування проти українських військ авіації.

За даними РНБО, Росія продовжу перекидати війська та техніку на окуповану територію Донбасу. А речники сепаратистів у свою чергу заявляють про намір істотно збільшити чисельність своїх збройних формувань.

Із різних джерел надходить інформація про бої в районі селища Логвинове, де бронетехніка сепаратистів вийшла на трасу Дебальцеве-Артемівськ. «На сьогоднішній день траса фактично перекрита. Дорога ця не те, що остання – вона одна-єдина», – розповів «Радіо Свобода» народний депутат Тарас Пастух, який зараз перебуває на Донбасі.

Речник РНБО Андрій Лисенко утримався від коментарів із приводу прориву ворожої техніки, але зазначає, що в цьому районі загони сепаратистів продовжують атаки з метою оточити українські війська. «За день російські найманці 13 разів обстріляли місто та околиці з артилерії та 5 разів невдало намагалися штурмувати наші позиції… Політичною метою захоплення дебальцевського плацдарму є прагнення російських кураторів бойовиків примусити Україну піти на поступки бандитам та підписати із ними перемир’я на кремлівських умовах», – зауважив він.

Інтернет-видання «Цензор.нет» із посиланням на офіцера, батальйон якого перебуває в районі Дебальцева, повідомляє про те, українські війська зазнали авіаційного удару. За його словами, в момент прольоту літаків по позиціях батальйону було завдано удар боєприпасами великої потужності, які розцінили як бомбовий. Про застосування проти українських військ авіації заявляють також інтернет-ресурси сепаратистів, натомість офіційні українські речники цю інформацію не підтвердили.

«У Донецьку вибухнула російська «тушонка», – Селезньов

Тим часом, на окуповану територію Донбасу через російський кордон продовжують прибувати війська та техніка. «Протягом 7-8 лютого державний кордон України у пункті пропуску «Ізварине» перетнуло близько 1500 військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації і понад 300 одиниць військової техніки – самохідні артилерійські установки, «Гради», тентовані вантажівки тощо», – заявив Андрій Лисенко.

При цьому речники самих сепаратистів заявляють про намір збільшити свої збройні загони завдяки «добровільній мобілізації».

Коментуючи інформацію про потужний вибух, що стався вчора увечері в Донецьку, речник штабу АТО Владислав Селезньов зазначив, що вибухнув російський гуманітарний конвой. «Черговий гуманітарний конвой, який прийшов в місто Донецьк з території Російської Федерації. На борту була дуже якісна російська «тушонка» – вибухнула і наслідки від вибухової хвилі було відчутно навіть у Макіївці», – зазначив він. Офіційні речники не підтверджують, але й не спростовують інформацію про причетність до цього вибуху українських силовиків.

Як інформував «Щоденний Львів», українська артилерія намагається перешкодити ворогу замкнути котел у Дебальцевому.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів