На Євромайдані у Львові не хочуть в азійський простір (відео)

15:07 23 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: unn.com.ua

«Ми вже там побували», – нагадав на мітингу біля пам'ятника Тарасові Шевченку колишній політв'язень Юрій Шухевич.


Відео: Tajtra

«Gazeta.ua» розповідає сьогодні, 23 листопада, про вчорашні події в найбільшому місті Західної Україні в публікації Ольги Швед «Львів бунтує: 10 тисяч «євроінтеграторів» пообіцяли стояти до кінця»:

«У Львові біля пам'ятника Тарасові Шевченку, у центрі міста, близько сьомої вечора розпочався багатотисячний мітинг протесту проти зриву підписання угоди про асоціацію з ЄС. Головні учасники мітингу – студенти львівських вузів, яких згодом підтримали політики і відомі львів'яни.

На початку акції активісти вивісили на стіні Собору святих Петра і Павла величезний прапор Євросоюзу, розміром 14,5 х 21,5 м, площею 330 кв. м. Зі шостої до дев'ятої вечора натовп мітингувальників збільшився із двох до майже десяти тисяч.

Окрім молоді, було багато старших людей. А усі автомобілі, що проїжджали мимо, сигналили на знак підтримки.

Виступив перед мітингувальниками і міський голова Львова Андрій Садовий:

«Розпорядження Кабміну викликало шок в усіх мешканців міста. Ми з надією чекаємо, що у Вільнюсі буде підписана угода про євроасоціацію.

Ми не можемо навіть подумати, що може бути якийсь інший курс. Враховуючи, що ми в суботу вшановуємо пам'ять жертв Голодомору, українці повинні добре знати свою історію.

Чому це відбулося? Тому що не було власної держави, ми не були частиною Європи. Тому європейськість України і Європейський Союз – це запорука того, що ми будемо мати європейські цінності, і ніколи така біда в нас не повториться».

До студентів із закликом вирушати на мітинг в Київ звернувся екс-ректор, професор Іван Вакарчук;

«Ви молоді, ви знаєте, чули чи бачили, як живуть ваші колеги за кордоном. А нас хочуть знову відгородити стіною Митного союзу. Боріться, виїжджайте ті, хто має можливість, до Києва і там протестуйте проти рішення уряду».

Виступив на «Євромайдані» Юрій Шухевич – Герой України, голова політичної партії «Українська національна асамблея». Йому натовп аплодував найбільше за щирі слова.

«Цей уряд хоче нас знову запроторити у безмежний азійський простір. Ми вже там побували, і багато з нас не повернулося – з Сибіру, Казахстану. Я схиляю голову перед вами, молоддю, що ви не хочете того вибору. Вам досить заслань, досить Голодомору. Коли ви зі свіжими думками і силами підете до Києва усі разом, ми переможемо. Нам треба робити майдан у великих містах і у кожному селі», – наголошує Шухевич.

Учасники мітингу пообіцяли, що львівський «Євромайдан» триватиме доти, доки євроінтеграційні вимоги не будуть виконані. Студентський мер Львова Богдан Зятик виголосив резолюцію від студентської громади міста, адресовану президентові Віктору Януковичу та прем'єр-міністрові Миколі Азарову:

«Сьогодні ми, львівське студентство, висловлюємо свою позицію щодо євроінтеграційного процесу нашої держави. Вважаємо останні прийняті рішення українськими політиками неприпустимими та такими, що не висвітлюють думки народу. Ми стаємо на захист кожного з нас».

Студенти також висунули такі вимоги:

відставка Кабінету міністрів на чолі з Азаровим;

виконання умов, поставлених перед Україною Євросоюзом;

підписання 28 листопада президентом Януковичем угоди про асоціацію у Вільнюсі;

подальше дотримання євроінтеграційного курсу України на зовнішньополітичній арені.

Також львів'ян закликають приїхати 24 листопада до Києва та максимально підтримувати акції протесту у Львові.

Чергувати усю ніч біля пам'ятника збирається кілька сотень активістів, зранку мітинг продовжать. Уже розкладені намети, є доставка гарячої кави та чаю, люди приносять каремати, спальники та теплі речі».

Як повідомляв «ЩЛ», Євромітинг у Львові оголосили безстроковим, суд не зміг ліквідувати на ньому намет, а сьогодні о 15:30 – знову віче перед пам’ятником Шевченку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів