ЄС ухвалить спеціальну заяву, щоб врятувати УА з Україною - Gazeta Wyborcza

16:42 26 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: newsradio.com.ua

Євросоюз ухвалить у Вільнюсі спеціальну заяву, яка закликатиме країни Східної Європи до зближення з Заходом і засудить тиск Росії на своїх сусідів. Про це пише польська Gazeta Wyborcza. Як пише видання, прийняття цієї декларації – ідея Польщі.

"ЄС, однак, не складає зброї. У столиці Литви мають прийняти так звану вільнюську декларацію, яка заохочуватиме країни Східної Європи до реформ і зближення з Заходом. Вона також, хоч і не прямо, застерігатиме Росію від втручання у внутрішні справи сусідів", - пише газета.

Президент Польщі Броніслав Коморовський запевнив, що євроінтеграція України продовжиться. "Я був здивований рішення української влади призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію. Ще не все втрачено. Україна наблизилась до Європи і наближатиметься далі, бо того хочуть українці", - запевнив Коморовський. "Демократична політика ЄС програла цю битву з імперською політикою Росії. Євросоюз має зробити з цього висновки", - додав він.

Видання додає, що ЄС не хоче вступати в боротьбу з Росією. "Ті ж, хто хоче, як Польща чи Литва, не мають і ще довго не матимуть для того коштів", - пише газета. "Віктор Янукович – і цього можна бути певними – скоро повернеться до ЄС, бо він хоче полегшення від Кремля, але не ціною втрати економічного суверенітету", - додає видання.

Як відомо, 21 листопада уряд Миколи Азарова прийняв рішення про призупинку підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Президент Янукович проте планує відвідати саміт Східного партнерства у Вільнюсі.

У Європейській Комісії не коментують інформацію, поширену польськими ЗМІ, про можливий зміст декларації саміту Східного партнерства - робота над документом іще триває, пише "Інтерфакс-Україна". Про це у вівторок, 26 листопада, у Брюсселі на брифінгу повідомила представниця глави європейської дипломатії Кетрін Ештон Майя Коч'янчич.

"Я не можу вам дати деталі на цьому етапі, тому що ми над цим працюємо. Ми завжди говорили, що ми хочемо політичної асоціації та економічної інтеграції зі східними партнерами. Це не змінилося", - сказала вона.

Відповідаючи на запитання, чи буде взято до відома заяву екс-прем'єра України Юлії Тимошенко щодо підписання Угоду про асоціацію, незважаючи на її особисту ситуацію, Коч'янчич констатувала, що позиція Брюсселя з цього питання не змінилася: "Наша позиція щодо Тимошенко залишається незмінною. Ми закликаємо українську владу розв'язати проблему вибіркового правосуддя, зокрема справу Тимошенко". За її словами, в ЄС також узяли до відома інформацію про те, що Тимошенко оголосила голодування.

При цьому представниця Єврокомісії нагадала, що пропозиція ЄС стосовно підписання Угоди про асоціацію - "на столі". "Ми співпрацюватимемо з Україною і надалі", - наголосила Коч'янчич. 

Про це пише Newsru.ua.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів