ЄС пропонує Україні до мільярда євро щороку, – євродепутат

17:58 26 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: news.qip.ru

Це в декілька разів більша фінансова допомога, аніж та, яку отримала Польща після підписання нею угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Як повідомляє сьогодні, 26 листопада, в інтерв’ю УНІАН депутат Європейського парламенту та колишній спеціальний уповноважений польського уряду до справ європейської інтеграції Яцек Саріуш-Вольський, Європейський союз пропонує українській владі в кілька разів більшу фінансову допомогу, ніж отримала Польща після підписання Угоди про асоціацію з ЄС на початку дев'яностих років.

«Мова йде про 800 млн. – 1 млрд євро на рік в той час, коли Польща отримувала спочатку кілька десятків мільйонів євро, а пізніше максимум 200 млн євро на рік», – конкретизував євродепутат, який брав безпосередню участь в переговорах про асоціацію Польщі з ЄС.

Він назвав запропоновану Україні угоду також кращою в інших аспектах. Дослівно ж розповів із цього приводу наступне: «Ця угода передбачає більше відкриття економік і не лише в сфері торгівлі через знесення митних бар'єрів, але також через гармонізацію стандартів. Україна у разі втілення в життя положень цього документу мала би на 60-70% європейське економічне законодавство».

Яцек Саріуш-Вольський зауважив також, що Євросоюз в угоді про асоціацію, як і Україні, не гарантував Польщі членства в європейському об'єднані, але завдяки зусиллям польської влади його вдалося добитися. «Якщо дуже коротко говорити, що ця угода може дати Україні, то, зважаючи на те, що Польща 25 років тому була в політичному та економічному положені такому ж, як і Україна зараз, то вона зробить з країною те, що сталося з Польщею», – додав євродепутат.

Саріуш-Вольський нагадав, що Польська держава стала єдиною країною серед 28-ми держав Євросоюзу, котрій вдалося уникнути останньої економічної рецесії, котра розпочалася в 2008 році. Депутат, котрий працював уповноваженим до європейської інтеграції з 1991 по 1996 року, сказав також в інтерв’ю, що реформи вимагають значних зусиль, але підкреслив, що їх результатом стає більш сучасна економіка та країна.

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня голова українського уряду Микола Азаров заявив, що Євросоюз запропонував Україні лише 1 млрд. євро допомоги з необхідних понад 150 млрд. євро на те, аби привести українську економіку до європейських стандартів.

Довідка УНІАН:

Польща підписала Угоду про асоціацію з Європейським союзом в грудні 1991 року. Зона вільної торгівлі, створення якої передбачав підписаний документ, почала діяти в лютому 1992 року, а весь документ набув чинності в лютому 1994 року. Польща приєдналася до Євросоюзу у травні 2004 року.

Як повідомляв «Щоденний Львів», Євросоюз формує економічний пакет для компенсації втрат Україною внаслідок реакції Росії на асоціацію ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів