До Громадської ради Майдану увійшли не чужі владі

17:00 10 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: gromradon.blogspot.com

Наприклад, дружина чиновника адміністрації президента, а також політолог, який співпрацював з олігархом Курченком.

У четвер Громадська рада Майдану (ГРМ) висунула парламентській опозиції ультиматум – терміново висунути єдиного кандидата, блокувати Верховну Раду та домогтися розпуску парламенту. Якщо опозиціонери не виконають вимоги – то вони повинні скласти свій 151 мандат, вважає ГРМ. Якщо цього не станеться, то ГРМ обіцяє відреагувати, однак наразі не відомо як саме. Термін ультиматуму закінчився сьогодні. 

«Ми розуміємо аргументацію, що якщо висунути єдиного кандидата від опозиції, то існує небезпека, що його можуть отруїти чи щось інше зробити. Але повірте нам, є механізми, які захистять від цього настільки, наскільки це можливо, – заявив учора член Громадської ради Павло Жовніренко. – Для чого потрібен єдиний кандидат? Для того щоб громадськість перед тим зробила аудит того кандидата, для того, щоб його підтримати. Виборча кампанія на президентських виборах починається наступного дня після них. Вже і так часу втрачено дуже багато».

Власне, усі ризики оголошення єдиного кандидата від опозиції нещодавно проаналізувала Юлія Тимошенко. Однак, розуміючи їх, ГРМ вимагає негайно підставити когось із потенційних кандидатів під прицільний обстріл влади. Не кажучи вже про те, що опозиційна «трійка» об’єктивно сьогодні просто не готова до такого кроку.

Ще дивніша вимога про складання мандатів усіма опозиційними кандидатами. Часто-густо сьогодні мандат народного депутата – це єдиний захист для активістів Майдану. 

Чималій кількості опозиційних депутатів сьогодні доводиться працювати в режимі «швидкої допомоги», оперативно виїжджаючи туди, де є проблеми з міліцією і власне мандатом ВР захищати тих, кого збираються затримати. Склавши мандати народних депутатів опозиціонери самі стануть вразливими для затримань та арештів.

Кому сьогодні потрібно, щоб комендантів Майдану, які усі є народними депутатами, одномоментно заарештували? Наприклад, за захоплення адміністративних будівель?  

Судячи з усього, комусь-таки та й потрібно. Тому що є чимало підстав вважати, що ультиматум ГРМ – це не просто дурість.

Насамперед, що таке «Громадська рада Майдану»? Ця інституція гордо іменує себе «координаційним органом громадських рухів, організацій, та ініціатив Майдану».

Членом ГРМ може стати будь-яка громадська організація, причетна до діяльності Майданів по усій Україні, за умови, що вона відповідає наступним «критеріям відповідності» (інформація зі сторінки ГРМ у Facebook):

– Внесок організації у розвиток Майдану;

– Репутація

– Непричетність до парламентських політичних сил

– Недонорська організація

– Нерадикальність (які сповідують не насильницькі дії)

Перелік організацій, поданих на сторінці ГРМ у «Facebook», з першого погляду, вражає своїм різноманіттям. Поруч із «ветеранами» протестних рухів на кшталт «Інституту Республіка» Володимира Чемериса, «Відсічі» Михайла Свистовича та Коаліції учасників помаранчевої революції, у ній діють такі нереволюційні організації, як «Асоціація фермерів Бобринецького району» чи «Асоціація вівчарів і козівників України» і навіть художники-жлобісти з галереї «Бактерія».

Утім, фермери та козівники теж мають право на політичну позицію і до цих організацій у ГРМ, власне, жодних запитань немає. Як немає запитань до справді активних на Майдані та поза ним структур на кшталт «Євро-патруль», Незалежна медіа-профспілка України, Національна спілка журналістів, Студентську братство, студентські страйкоми тощо.

Хоча ні – одне запитання до них таки є. Чи справді усі вони беруть участь у роботі ГРМ? 

Бо, наприклад, авторитетний рух «Ми – європейці», вказаний у переліку організацій із ГРМ давно вийшов… А от у списку залишається, не зважаючи на неодноразові вимоги «європейців» викреслити їх організацію.

Точно так само, до ГРМ не входить «Громадський сектор Євромайдану» – організація, яка найактивніше з усіх працює на Майдані у Києві. Хоч у списку теж значиться.

Навіщо координатори ГРМ прикриваються авторитетними структурами, які не входять до ГРМ і не співпрацюють з нею? Було б цікаво також дізнатися, кого представляють і чим займаються організації на кшталт ВГО «Взаємодія та успіх Унія», «Громадська спілка юристів «Трибун», «ініціативна група Крик народа», «Креативна спільнота V Віче», «Народна рада Майдану», єдині згадки про яких у мережі – присутність у списку ГРМ.

Це новостворені організації, які не встигли про себе заявити?  Чи «мертві душі», вписані для того, щоб хтось отримав більшість голосів у керівництві?

Ще одне. Чому, забороняючи членство організаціям, причетним до парламентських політичних сил, ГРМ охоче приймає у свої структури та людей, близьких до політиків позапарламентських?

У ГРМ представлені «Український молодіжний Собор» – «дитяче» відділення однойменної партії, а також «Ініціативна група Праві», чиї керівники є співробітниками «нашоукраїнського» розкольника Сергія Бондарчука. Вони не порушують позапартійний/надпартійний дух ГРМ?

Проте, чесно кажучи, це питання хоч і актуальні, та не найважливіші. Для розуміння того, чим є ГРМ, хто від її імені робить заяви, висуває ультиматуми політикам, потрібно отримати відповіді на наступні запитання:

1. Чиї інтереси представляють у ГРМ люди, яких найчастіше називають її лідерами, – Єгор Соболєв та Вікторія Сюмар? Яку роботу вони виконують, окрім періодичних виступів на сцені Майдану?

2. Чому Єгор Соболєв наприкінці пропонував розпустити наметове містечко?

3. Чи закінчилася, якщо закінчилася, співпраця Вікторії Сюмар з Валерієм Хорошковським?

4. Яку роль у ГРМ відіграють два представники ГО «Спільнобачення», одна з яких –Богдана Бабіч – є дружиною політолога Віталія Кулика, який нині працює на посаді заступника керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента України?

5. Яку роль у ГРМ відіграють три представники Громадської кампанії «За відповідальну владу», координатор якої Ігор Курус працював керівником одного з так званих «національних проектів» у Державному агентстві з інвестицій та управління національними проектами України імені Владислава Каськіва?

6. Що у ГРМ роблять Міжнародна дипломатична місія народної дипломатії «Європейська Україна» та Національний комітет сприяння протидії корупції, афілійовані з МЗС та МВС відповідно?

7. Хто ухвалював рішення про ультиматум щодо єдиного кандидата, яке від імені ГРМ оголосив керівник ГО «Центр стратегічних досліджень» Павло Жовніренко – політолог, який тривалий час співпрацював з Сергієм Курченком і дружина якого досі є близьким співробітником цього молодого «сімейного» олігарха?

***Власне, до політичного крила Майдану теж є чимало запитань і ми обов’язково їх поставимо. Однак сьогодні важливо отримати відповіді на запитання щодо цілей та завдань ГРМ, яка позиціонує себе як об’єднання неполітичних рухів та організацій Майдану. Як і те, де саме пишуть сценарії, які вона намагається реалізувати «від імені громадськості Майдану». 

Про це пише повідомляє сьогодні, 10 січня, в публікації «Ультиматум політикам від імені Громадської ради Майдану озвучив політолог, близький до Курченка», опублікованій сьогодні в «iPress.ua», журналіст цього видання Тарас Дяків. Своєю чергою, «ЛIГАБiзнесIнформ» інформує у п’ятницю:

«Лідер «Свободи» Олег Тягнибок закликає не піддаватися на провокації Банкової і не вірити розмовам про безпартійність Майдану. Про це повідомляє прес-служба партії.

«Чергові заяви про безпартійність Майдану є вже перевіреної технологією Банкової. Зараз для протестного руху важлива єдність і монолітність», – сказав Тягнибок, додавши, що «влада використовує провокаторів, які поширюють інформацію про необхідність відділення політичного та громадського секторів протестного руху, поразку і безперспективність подальшої боротьби».

«Сюди надсилають вельми красномовних агентів, які вміють легко втиратися в довіру. Ці люди з посмішкою дуже добре описують, що опозиція «зливає» Майдан, закликають їхати додому і припиняти боротьбу. Якщо ви чуєте подібне – знайте, що перед вами провокатор. Чиніть опір таким людям», – зазначив Тягнибок.

Політик навів ряд прикладів, коли влада, використовуючи подібні технології, зводила нанівець протести афганців і чорнобильців, студентів, підприємців. «Зараз не час ставити один одному ультиматуми і вимоги. Якщо ми не будемо єдиними – наша боротьба не матиме результату. Варто зрозуміти, що без політичних вимог неможливо досягти мети революції гідності. Тільки разом ми зможемо реалізувати те, за що боремося», – наголосив лідер «Свободи».

Нагадаємо, раніше Громадська рада Майдану (ГРМ) зажадала від опозиції висунути єдиного кандидата на президентських виборах, почати блокування Верховної Ради з першого дня зимової сесії й домогтися розпуску парламенту. У вимозі сказано, що якщо опозиціонери не зможуть заблокувати парламент і зупинити бюджетний процес, то вони повинні скласти 151 мандат.

У ГРМ назвали дедлайн для висунення опозицією єдиного кандидата – 10 січня. Якщо цього не відбудеться, то обіцяють відреагувати, але поки не уточнюють, як саме. Як наголошується на сторінці Громадської ради Майдану в Facebook, ГРМ – це координаційний орган громадських рухів, організацій, неполітичних об'єднань та ініціатив Майдану, який створений для підтримки, взаємодії та координації спільних дій».

Як інформував «Щоденний Львів», опозиція заявляє, що Громадська рада Майдану – проект влади, про це йдеться й в публікації «Громадські ради Євромайдану» створює влада?, – ЗМІ», тим часом із Громадської ради Майдану виходять активісти.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів