Антитерористичну операцію саботують силовики східних областей, – експерт

17:35 14 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: hi.dn.ua

Про це повідомив у понеділок керівник ЦВПД і координатор «Інформаційного опору» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук наголосив сьогодні, 14 квітня, що у східних областях створені вкрай несприятливі умови для проведення антитерористичної операції. Про це він розповів у понеділок на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» так:

«Щодо проведення антитерористичної операції. Створені на даний момент дуже несприятливі умови для Києва в плані проведення антитерористичної операції.

По-перше, як я вказував раніше, йде дуже потужний саботаж і лавина відвертої зради в лавах місцевих силовиків. Зараз в екстреному режимі цю проблему вирішити неможливо. 

Ситуацію можна виправити тільки шляхом перекидання в регіон лояльних до влади і патріотично налаштованих представників силовиків, що і робиться.

Але варто зрозуміти, що правоохоронці-зрадники – це потужний і небезпечний ресурс для екстремістів, які не просто мають певний рівень підготовки, але й знайомі з тактикою дій і методикою проведення подібних спецоперацій. І, що найгірше, здаючи відділення міліції, вони де-факто озброюють уже навіть не екстремістів, а й просто «заблудлих овець»  в особі антиукраїнськи налаштованих громадян з місцевого населення. Це – сценарій м'ясорубки, який потрібний Росії.

По-друге, перекинуті на схід частини Збройних сил (а саме вони є найбільш «керованим»  ресурсом) у даній ситуації більше підходять для оборони території в прикордонних районах, але не для проведення АТО (антитерористичної операції – Ред.). Це стосується не тільки специфіки їх підготовки, а й суворим обмеженням порядку застосування армії, в тому числі і в АТО, згідно зі законодавством.

По-третє, активну роль у нинішніх акціях екстремістів грають деякі політичні сили, представлені у Верховній Раді. А також деякі місцеві олігархи, які традиційно мають колосальний вплив на події в регіоні.

Нейтралізувати їхні дії на даний момент не можна – просто не існує таких правових механізмів, адже на докази їх нинішньої антидержавної діяльності потрібен час. Але вживати заходів треба, й терміново.

По-четверте, тиск міжнародного співтовариства. Попри те, що нинішні акції екстремістів в Україні проходять під потужним зовнішньополітичним прикриттям МЗС РФ, на щастя, для нас, Росії вже в світі ніхто не вірить. Однак сценарій застосування сили з можливою загибеллю мирного населення підтримують далеко не всі країни Заходу.

Враховуючи цей момент, екстремісти широко використають вищезазначених антиукраїнськи налаштованих громадян для « масовки» у своїх акціях. З одного боку, це створюєть видимість масовості – мовляв, нібито мають місце «народні протести проти нелегітимної влади».

З іншого боку, ці люди грають роль «живого щита». Що не дозволяє проводити спецоперації без прогнозованої загибелі громадян.

Таким чином, в теорії АТО провести легко. Але, якщо врахувати всі наявні фактори, то її проведення пов'язане з величезними проблемами. Як їх буде вирішувати українська влада – наразі сказати складно».

Натомість «Українська правда» інформує в понеділок у повідомленні «Міліції східних областей вигідно ховатися за сепаратистами, – правозахисник»:

«Міліція на сході України тісно пов'язана з криміналітетом, тому їй вигідно ховатися за сепаратистами. Таку думку в ефірі Громадського радіо висловив правозахисник з Луганська Костянтин Реуцький.

«Міліція в цих регіонах дуже пов'язана з місцевими елітами і забруднила себе в багатьох злочинах. Тому для них сховатися за російськими кордонами, які будуть перенесені на 300-400 кілометрів, це шанс уникнути кримінальної відповідальності. Тому СБУ і міліція в Луганській та Донецькій області, по суті, потурають сепаратистам», – вважає правозахисник. Він також зазначив, що зараз луганчани, які активно підтримують єдність України, знаходяться фактично в ізоляції.

Більшість з них брали участь у протестах на Євромадйані. Сотні, якщо не тисячі луганчан, побували на Майдані в Києві. А зараз, за його словами, ці люди в розпачі від того, що не відчувають ніякої підтримки ні Києва, ні інших регіонів.

«Ми боролися разом, а зараз ми залишилися одні, нікому не потрібні і підтримки чекати не від кого», – зазначив правозахисник. Зараз на Сході людей, що приїжджають з Києва для того, аби підтримати український вектор східних областей країни сприймають як провокаторів, зазначив Реуцький.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів