71,5% опитаних жителів Півдня та Сходу України спростували твердження про утиски російськомовних

13:45 19 квітня 2014 р.

Мітинг у Донецьку

Мітинг у Донецьку
Фото: day.kiev.ua

Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

Понад 70% населення південно-східних областей України не згодні з твердженням, що в країні утискають права російськомовних громадян. Про це свідчать опубліковані в газеті «Дзеркало тижня. Україна» дані опитування, проведеного 10-15 квітня Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення «ZN.UA».

Відповідаючи на запитання «Чи згодні ви з твердженням, що в Україні порушуються права російськомовного населення?», – 71,5% респондентів відповіли «ні». 23,1% опитаних вбачають обмеження таких прав. Стосовно прав україномовних громадян, то 92,2% учасників опитування не відчувають жодних утисків.

Щодо введення російської мови як другої державної, то таких кроків від центральної влади очікують 11% жителів південного сходу України. При цьому в Донецькій та Луганській областях цей показник вищий за інші – по 17,1%.

Опитування проводилося 10-15 квітня 2014 року. Опитано 3232 респондентів у віці від 18 років у 160 населених пунктах восьми регіонів Півдня та Сходу України: Одеської, Миколаївської, Херсонської, Харківської, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької областях. У кожному окремому регіоні проведено не менше 400 інтерв’ю. Похибка вибірки не перевищує 0,95%.

17 квітня на прес-конференції за підсумками чотиристоронньої зустрічі США-ЄС-Росія-Україна в Женеві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що в Україні російськомовні громадяни зазнають жорстких утисків, їм погрожують навіть з парламентської трибуни депутати.

Як повідомляв «Щоденний Львів», за федералізацію України – лише 24,8% опитаних жителів її південного сходу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів