В Україні цьогоріч є 450 тис. першокласників і майже 3 млн студентів-першокурсників

22:41 1 вересня 2013 р.

Цього року порівняно з минулим канцелярське приладдя подорожчало на 30% - для школяра можна його придбати в середньому за 200 гривень.

В Україні з 1-го вересня за парти сядуть 450 тис. першокласників, а 2,91 млн першокурсників розпочнуть навчання. Цього року до шкіл піде близько 450 тис. першокласників, що на 17 тис. дітей більше, ніж торік.

Школи

Водночас зросли витрати на збір першокласників до школи, які цього року у середньому складають 3 тис. грн. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук у середньому мінімальна ціна збору дитини 1500 грн. Якщо з хлопчиком можна вкластися в 1200 грн, то для дівчинки необхідно 1700-1800 грн, але це будуть найдешевші дитячі речі, форма найнижчого цінового діапазону.

Також цього року у порівнянні з минулим  канцелярське приладдя подорожчало на 30%. Так, придбати необхідне канцелярське приладдя для школяра можна в середньому за 200 гривень.

1 вересня свої двері відкрили 11 новозбудованих шкіл на 2 тис. 614 учнівських місць. Окрім цього, після реконструкції та капітального ремонту введено в експлуатацію ще 58 шкіл, а також завершено будівництво окремих приміщень (добудов) в 11 загальноосвітніх школах.

Як повідомляв Тиждень.ua в Україні функціонує 85,8% шкіл з українською мовою навчання, а також 6,6% – з російською. Загалом в Україні функціонує 19 тисяч 70 шкіл. З них українською мовою  навчання ведеться у 16 тисяч 356 із них, російською – 1256, кількома – 1283.

Крім цього, у 12 закладах у Закарпатській області та 70 – у Чернівецькій впродовж 2012-2013 навчального року навчання велося румунською моовою, у 66 у Закарпатській області – угорською, у 15 кримсько-татарською та в одній - англійською у Криму, у 4 - у Львівській та в одній у Хмельницькій області – польською та в шести - в Одеській області - молдавською.

Зокрема, найбільше російських шкіл у Криму – 343, Донецькій – 200 та Луганській областях – 151.

Інновації торкнулися українських п'ятикласників, яким цього року ввели обов'язкове вивчення другої іноземної мови. Так більшість українських п’ятикласників обрали як другу іноземну німецьку мову – майже 52%. Російську мову обрали трохи більше 23 %, французьку – 14%, польську – 1,6% та іспанську – 1,2%.

Тим часом вчителі цього року скаржаться на бюрократизацію освіти. 

Так за даними всеукраїнського дослідження щодо ставлення освітян до проблем управління школою, що здійснене Асоціацією керівників шкіл міста Києва, обсяг "паперопотоків" для вчителів збільшився у 2-3 рази. За рік – понад 1200, щотижня – 30 паперів вхідної-вихідної документації, при практично 100-відсотковій комп’ютеризації школи.

Майже 80% керівників шкіл, які взяли участь у дослідженні, вважають надлишковий бюрократизм і зайву "паперотворчість" найактуальнішою проблемою, що заважає ефективній роботі". У цьому дослідженні взяли участь керівники понад 500 шкіл різного типу з різних регіонів України (через анкетування й індивідуальні інтерв’ю). Крім того, було здійснено контент-аналіз шкільного документообігу й облік робочого часу директора школи.

Вищі школи

Всього за вступну кампанію цього року було зареєстровано 2 млн 91,4 тис. заяв від 677,5 тис. абітурієнтів. Цифри цього року перевищили минулорічні, коли в цілому за кампанію було подано 1 млн 901,5 тис. заяв від 620,04 тис. осіб. При цьому число заяв в електронному вигляді в цьому році зросла майже вдвічі.

Цього року в Україні не змінилась трійка лідерів найпопулярніших вишів вступної кампанії-2013: найбільше студентів подали своїх заяв у Київський національний університет ім.Шевченка, Львівський національний університет ім.Франка і Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут".

Замикнули п'ятірку НУ "Львівська політехніка" – 41,929 тис. і Національний авіаційний університет – 41,81 тис. заяв, які помінялися місцями з торішньою кампанією, яку вони завершили з показниками відповідно 35,28 тис. і майже 33 тис. заяв.

Другу п'ятірку найбільш популярних вишів у цьому році склали Національний педагогічний університет ім. М.Драгоманова (35,359 тис. заяв), Дніпропетровський національний університет ім.Гончара (31,579 тис.), Харківський національний університет ім.Каразіна (30,743 тис.), Київський національний економічний університет ім.Гетьмана (24,651 тис.) і Київський національний торговельно-економічний університет (23,886 тис.).

Водночас стало відомо, що у 2013 році жодної заяви не отримали чотири виші. За дві вступні кампанії (2011 та 2013 рік) жодної заяви не отримали два виші –  Поліцейська фінансово-правова академія та приватний вищий навчальний заклад "Кримський інститут економіки та господарського права".

Проте Міністерство освіти і науки України (МОН) поки що не розглядало питання позбавлення ліцензій ВНЗ, до яких під час вступної кампанії цього року не було подано жодної заяви від абітурієнтів. Про це зокрема заявив заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко.

У новому навчальному 2013-2014 році в Україні  будуть навчатися 65 тис. іноземних студентів з понад 150 країн світу. Близько 5,5 тис. – росіяни. Як писав Тиждень.ua, більшість іноземних студентів в українських вишах – з Туркменістану, Китаю та Індії.

Водночас цього року скоротили держзамовлення на абітурієнтів. Скорочення не стосувалося лише ІТ і сільського господарства. 

На думку багатьох експертів, основна проблема у системі освіти – хабарництво. Так у першому півріччі 2013-го зафіксовано 72 випадки хабарництва в освіті. Такі дані надоло Міністерство внутрішніх справ. Як писав Тиждень.ua за час вступної кампанії в Україні виникло кілька гучних скандалів зі зловживаннями посадовців у сфері освіти. 

84% батьків стикалося з наданням платних послуг і вимаганням «благодійних внесків» у школах. За даними експертного опитування «Право на освіту та права освітян: теорія і та практика в Україні» Європейської дослідницької асоціації.

Водночас стало відомо, що сума тіньового обігу коштів у сфері вищої освіти в Україні дорівнює $3-4 млрд на рік.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів