Військові інструктори з трьох країн НАТО навчатимуть на Львівщині бійців п’яти наших батальйонів (відео)

22:45 23 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба міністерства оборони України

На Яворівському полігоні розпочалися масштабні військові навчання для вояків Збройних сил України.

«Сполучені Штати Америки та їх партнери по НАТО, попри події у Сирії, не залишать Україну наодинці з російським агресором на Донбасі», – заявив у понеділок на Яворівському полігоні командувач Сухопутних військ Збройних сил США в Європі, генерал-лейтенант Фредерік Ходжес. І як доказ підтримки України назвав масштабні військові навчання, які розпочалися нині на полігоні.

Тільки-но завершились військові навчання для бійців Національної гвардії, які тривали від квітня до листопада цього року, як одразу розпочались нові тренування, але цього разу – для військовослужбовців Збройних сил. Триватиме вишкіл до березня 2017 року, через нього пройдуть понад 5 тисяч контрактників з п’яти батальйонів механізованих бригад, які мають бойовий досвід.

Бійці 24-ї механізованої бригади розповіли, що проживають на полігоні у наметах, харчуються разом з представниками натовських військ. На запитання «Де краще годують, на полігоні чи у зоні АТО?» розсміялися, що про таку їжу на передовій можна хіба що мріяти. А ось чого хочуть навчитись бійці, коли вже тривалий час воюють на Сході?

«Важливо набратись досвіду у їхній тактиці, а ще – медична допомога, тактика зачистки території», – каже військовослужбовець ЗСУ Богдан Коцовський у коментарі «Радіо Свобода».

Боєць Володимир Дем’янюк продовжив: «Головне – досвід, а побачимо, чого нас навчать, що ми вміємо, що з того вийде».

Тренуватимуть українських піхотинців і артилеристів понад 300 американських десантників, понад 200 канадійських військових інструкторів та 16 литовських. Американські сержанти розповіли «Радіо Свобода», що програма навчань передбачає тренування з тактики, вогневої підготовки, організації зв’язку, надання медичної допомоги, зокрема, і собі самому, протидії вибухонебезпечним пристроям. Тобто вчитимуть веденню бойових дій в обороні, наступі і рейдових діях.

Сержант армії США Вайтхьорст повідомив: «Сьогодні розпочинаємо вчитись, як маскуватись і пересуватись у зоні бойових дій». 

А сержант Аренс зауважив: «Ми спілкувались з українськими бійцями, коли разом харчувались, багато почули про те, як вони воюють, нам цей їхній досвід цікавий». 

На Яворівському полігоні 75 американських військових інструкторів вчать українських артилеристів користуватись рухомими радіолокаційними станціями контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36, які тиждень тому доставили зі США до Львова. «Ці радари дуже потрібні ЗСУ, надають координати батарей, що стріляють, у нас таких не було, ми можемо визначати стріляючі батареї до 36 кілометрів. Вони (військові – ред.) пройдуть підготовку і звідси підуть на Схід, тут навчаються ті підрозділи, які й поїдуть», – наголосив командувач Сухопутних військ ЗСУ України Анатолій Пушняков.

Командувач Сухопутних військ США в Європі, генерал-лейтенант Фредерік Ходжес позитивно оцінив тренувальний центр на Львівщині. Яворівський полігон надалі розбудовуватимуть спільно США та Україна.

«США разом з країнами НАТО надалі тиснутимуть на Росію, щоб вона повернулась до дотримання міжнародного права і поважала суверенітет України», – наголосив американський генерал. «Побоювання щодо ключових союзників України перебільшені і безпідставні, наша присутність тут, довготривала присутність наших військових тут – це ознака поважної, постійної, тривалої солідарності з українським народом», – каже посол Канади в Україні Роман Ващук.

США надали Україні фінансової допомоги для армії на понад 260 мільйонів доларів, а це доставка двох сучасних радарів, тренування військовослужбовців, автомобілі. «Ще важливішим за суму в доларах є партнерство, яке формується між українськими та американськими Збройними силами і нашими союзниками. Вони тут перебувають з місією допомогти модернізації і реформуванню Збройних сил України і сил безпекового сектору. Ця допомога базується на нашій вірі в те, що реформування безпекового сектору України, підвищення її можливостей, успішний захист нею свого суверенітету, територіальної цілісності – це важливий крок в її демократичному розвитку і на шляху євроінтеграції», – наголосив «Радіо Свобода» посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Кожні два-три місяці відбуватиметься ротація українських військовослужбовців-контрактників із зони АТО. Після вишколу вони знову повернуться на Донбас.

Про це повідомили сьогодні, 23 листопада, на «Радіо Свобода».

Як інформував «ЩЛ», на Львівщині вкотре стартували багатонаціональні військові навчання.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів