Завтра з 14:00 у Львові – фестиваль «Велика коляда»

16:52 6 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ltdaily.info

Участь у ньому візьмуть 65 хорових колективів з усієї України, а серед них – 15 дитячих.

Із 7 до 26 січня у Львові відбуватиметься 15-й Всеукраїнський Різдвяний фестиваль хорового співу «Велика коляда». Його мета – популяризація християнських різдвяних традицій українського народу.

Багато учасників цьогорічного фестивалю приїхало зі східних та центральних областей, зокрема – Київської, Донецької, Запорізької, Вінницької та інших. Про це інформує сьогодні, 6 січня, «Українське радiо».

Своєю чергою, львівський кореспондент київської газети «День» Тетяна Козирєва повідомляє в понеділок:

«На самісіньке Різдво, 7 січня, у львівському храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор, що на площі Музейній) розпочнеться щорічний фестиваль «Велика коляда», участь у якому візьмуть 65 колективів. Нагадаємо, що «Велика коляда» має гарну і тривалу історію. Стартувала тринадцять років тому – 2000-го.

Тоді у храмі Пресвятої Євхаристії колядували хор національної і духовної пісні «Вірли», Галицький камерний хор «Євшан», ансамбль бандуристок «Чарівні струни», молодіжний хор «Soli Deo» та багато інших хорових колективів. Надихнув організаторів на створення «Коляди» настоятель храму Пресвятої Євхаристії і голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ о. Йосиф Мілян (сьогодні – єпископ-помічник Київської архієпархії. – Ред.).

Важливо, що «Велика коляда», довкола якої гуртуються не тільки хори, а й композитори, постійно розвивається. Так, 2005-го зародилася ідея написання творів спеціально для фестивалю. 2011-го започатковано тематичну концепцію заходу – концерти певної етнографічної місцевості.

Зокрема, у храмі вже лунали різдвяні твори з Лемківщини, Гуцульщини та Полісся. Співпрацю із цікавими і самобутніми хоровими колективами налагоджує Надія Дзвоник – режисер усіх гала-концертів «Коляди» та їх незмінна ведуча.

Для порівняння: якщо у першому гала-концерті взяли участь 4 творчі колективи, то у десятому їх було вже 77 (!). Заколядувати з «Великою колядою» зможуть усі охочі, позаяк відбуватимуться концерти щодня – до 26 січня».

Як повідомляє прес-служба міської ради, триватиме фестиваль 7 та 8 січня з 14:00 до 18:00.

Як інформував «ЩЛ», у Львові вже встановили Різдвяного Дідуха, Святвечір на Євромайдані у Львові – зі 16.30, завтра о 12:00 відкриють живу шопку, столична газета запрошує на Різдвяні свята до Львова, 7 січня щогодини зі 17:00 до 22:00 у дворику Львівської Ратуші – вистава «Коли ангели спускаються на землю» театру «Воскресіння», 7 та 8 січня колядуватимуть у Львівському «Шевченківському гаю», 8 січня біля «головної ялинки» найбільшого міста Західної України відбудеться великий хоровий флеш-моб «Львів колядує», на проспекті Свободи триває виставка льодових скульптур, а на фотовиставці «Різдвяне диво в об'єктиві» у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла демонструють світлини дітей-сиріт і їхніх наставників.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів