Парафія УГКЦ біля Львова повернула римо-католикам їхні раритети

11:32 19 лютого 2018 р.

Фото до новини


Фото: rkc.lviv.ua

У тимчасовій каплиці парафії святого Йоана Павла ІІ у селі Сокільники в Пустимитівському районі були урочисто встановлені деревяні фігури Воскреслого Христа і Марії з Дитятком, які передали римо-католикам місцеві греко-католики, котрі користуються приміщенням костелу святого Миколая.

Про це повідомили в прес-службі Львівської архидієцезії РКЦ в Україні, де також розповіли: «Тепер там церква Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ. До завершення Другої світової війни майже всі жителі села Сокільники були поляками, котрих радянська влада змусила переселитися до ПНР. Значну частину нового населення Сокільників склали лемки, котрих переселили до УРСР. У костелі, який став церквою, збереглися окремі культові речі латинників, зокрема згадані фігури, які встановили над зведеним там іконостасом».

«Настоятель парафії святого Івана Павла ІІ, отець Григорій Драус, розповів, що у львівських римо-католиків, які придбали ділянку для духовної споруди відразу за межею міста біля Стрийського шосе, склалися добрі взаємини з зі священиками і вірними греко-католицької та православної громад в Сокільниках. У червні 2016 року жителі Сокільників принесли цеглину зі старого костелу, яку заклали під наріжний камінь нового храму святого Івана Павла ІІ, який вмурував державний секретар апостольського престолу, кардинал П’єтро Паролін», – поінформували також у прес-службі Львівської архидієцезії РКЦ в Україні.

«Тоді ж сокільницька греко-католицька парафія передала римо-католикам збережений вівтарний хрест з костелу, що був у церкві. Радість встановлення в каплиці парафії святого Івана Павла ІІ фігур Воскреслого Христа і Марії з Дитятком розділили жителі Сокільників. Після св. Меси зі словом до присутніх звернувся начальник відділу релігій та національностей Львівської облдержадміністрації Тарас Гринчишин», – повідомили також у прес-службі Львівської архидієцезії РКЦ в Україні.

Цю подію прокоментував архієпископ Мечислав Мокшицький: «Ми раді такому жесту спільноти УГКЦ в Сокільниках. Ці дві фігури, Матері Божої та Ісуса Христа, які передані новоствореній парафії, що взялася за будову храму на честь святого Івана Павла ІІ, свідчитимуть про тяглість традиції і коріння цієї парафіяльної спільноти. А для багатьох тих, хто ще пам’ятає колишню тутешню римо-католицьку спільноту і тодішній костел, це святі реліквії. Водночас це жест співпраці й доброзичливості однієї церковної спільноти до другої. Віримо і сподіваємося, що таких жестів взаємної доброзичливості та зрозуміння буде щораз більше».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів