У Львівській міськраді не спромоглися знайти підстав для заборони забудови в парку

17:10 26 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Прес-служба «Народного Контролю»

Начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Сергій Коровайник виправдовується: «Процедура тут не порушена, захоплення території парку немає».

Під час минулого пленарного засідання сесії міськради її депутат Валерій Веремчук  виступив зі зверненням, у якому повідомив, що на території парку «700-річчя Львова» на вулиці Шеремети розпочато незаконне будівництво. Міський голова Андрій Садовий дав доручення виконавчим органам та районній адміністрації обстежити ситуацію та припинити будь-які самочинні дії.

Як розповів сьогодні, 26 травня, під час виїзду на вулиці Шеремети, 27 начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Сергій Коровайник, земельна ділянка, про яку йшлося у зверненні депутата, не входить у межі парку , а межує з територією парку «700-річчя Львова» і складається з двох частин. Одна з них, площею близько 200 квадратних метрів, була куплена п. Баранецьким. Іншу ж, площею 430 квадратних метрів, п. Баранецькому надала сесія Львівської міської ради безоплатно у 2014 році і вона була долучена до купленої ділянки.

Тоді ж міський голова ветував цю ухвалу, оскільки вільна земельна ділянка могла б бути продана на аукціоні для наповнення міського бюджету, а не передана у приватну власність безкоштовно. Вето міського голови на цю ухвалу було подолане і земельна ділянка надана у приватну власність.

За словами п. Баранецького, на цій земельній ділянці він будуватиме двоповерховий житловий будинок.

«Процедура тут не порушена, захоплення території парку немає. Зраз ми говоримо, що ця земельна ділянка передана у власність безоплатно, через це ухвала і ветувалася. Земельний кодекс, на жаль, дає дуже мало відмов щодо приватизації вільної земельної ділянки. Начальник міського управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Сергій Коровайник розповів також:

«Ми як виконавчі органи Львівської міської ради маємо дуже мало причин відмовити у приватизації вільної земельної ділянки. Будь-хто вправі звернутися на приватизацію вільної земельної ділянки, а на сесії вирішують – давати чи не давати.

Єдине як може регулювати місто – це міський голова може ветувати ухвалу. Якщо йти таким шляхом і надавати ділянки, то земельних ресурсів міста на всіх не хватить. Через це ухвала ветувалася міським головою, що це є вільна територія і було б доцільно залишити її у власності міста. 

Місто завжди наполягає на тому, що надавати вільні земельні ділянки у Львові ми не маємо змоги, місто немає стільки земельних ресурсів. Відшукуємо вільні земельні ділянки, щоб виставити на аукціон».

На його думку, виходом з такої ситуації міг би стати мораторій на приватизацію земельних ділянок в містах обласного значення. Сергій Коровайник додав:

«Було б добре, як би на державному рівні було прийнято рішення про мораторій на приватизацію вільних земельних ділянок в межах населених пунктів обласного значення. Це був би один з методів контролю за цією ситуацією.

А станом на сьогодні, якщо відкрити Земельний кодекс, зокрема, статтю 118, то причин відмови у наданні вільної ділянки є дуже мало. Може бути відмова, якщо претендують на земельну ділянку, яка має використовуватись для інших цілей, не можна надавати земельну ділянку для будівництва будинку в межах території промислового призначення.

Це фактично єдині причини. Більше відмов як таких немає. Питання регулюється вже сесією міської ради». 

За словами Сергія Коровайника, на сьогодні вартість землі у Львові оцінюється в середньому в 1 тис. грн за 1 м.кв. 

Як інформував «Щоденний Львів», 21 травня, під час пленарного засідання сесії міськради депутат Валерій Веремчук виступив зі зверненням, у якому повідомив, що на території парку «700-річчя Львова» на вулиці Шеремети розпочато незаконне будівництво, а сам парк не має визначених меж.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів