МВС фабрикує «справу Луценка» (чотири відео)

21:00 13 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 5 канал

Дружина екс-міністра впевнена, що його звинуватять у нападі на «беркутівців», якими він навпаки – був відправлений до реанімації.


Відео: 5 канал

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, шпиталізований до лікарні після побиття «Беркутом» у ніч на 11 січня біля Святошинського райуправління міліції, ще тиждень може бути в реанімації. Про це повідомила сьогодні, 13 січня, дружина екс-міністра– народний депутат від «Батьківшини» Ірина Луценко.

Вона також заявила, що до цього часу слідчі не опитали людей, які були свідками побиття та супроводжували політика до карети швидкої допомоги. У самого ж  Юрія Луценка сьогодні був перший допит.

Слідчі розмовляли з ним дві години. Екс-міністр, заявляє його адвокат, сам захотів свідчити. Відсьогодні він має офіційний статус потерпілого.

Дружину ж, Ірину Луценко, теж допитали, як свідка. Вона запевняє – у ніч на 11 січня її чоловік був тверезий. А будь-які закиди щодо його алкогольного сп’яніння нардеп назвала інсинуаціями.

Через це вона упевнена – за кілька днів може з’явитися версія, що Луценко сам напав на беркутівців. Ірина Луценко стверджує також:

«Якщо засіб для горла «Гевалекс» є алкогольний напоєм, який вживаю я, мій чоловік, уся наша сім’я, бо усі перехворіли – ну, тоді я не знаю, що робити з аптеками, які продають алкогольні напої без ліцензії. Ніякого огляду, ніякої констатації про алкогольне сп’яніння не було, це сфальшована справка. Охоронець сказав, що коли виходила прокуратура, то вони сказали: «Ну, мы здесь ведём себя хорошо, но мы будем делать версию, что пьяный Луценко нападал на руководство «Беркута», за это и получил».

Натомість силовики намагалися переконати іноземних послів у тому, що міліція не била Юрія Луценка під Святошинським райвідділом. Сьогодні представники української влади влаштували закриту зустріч із главами дипмісій ЄС, США та Канади у Міністерстві закордонних справ, на якій заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк наголосив: «Ніяких тілесних ушкоджень Юрій Луценко не отримав і працівники міліції йому не спричиняли».

А очільник МЗС Леонід Кожара закликав іноземні країни не втручатись у внутрішні справи України, заявивши: «В нинішній ситуації надзвичайно великого значення набуває дотримання нашими іноземними партнерами максимально об’єктивної та виваженої позиції щодо внутрішньої ситуації в Україні. Українці самі здатні розібратися у внутрішній ситуації, як це вже неодноразово було у минулому, і знайти оптимальні питання вирішення складних політичних проблем».

Про це інформує сьогодні, 13 січня, «5 канал». Натомість політичний оглядач «Радіо Свобода» Дмитро Шурхало повідомляє в понеділок:

«У МВС наголошують на відсутності доказів того, що екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка побили бійці спецпідрозділу «Беркут». Натомість опозиціонери та експерти зазначають, що міліцейське керівництво намагається заперечувати очевидне. Для опозиції жорстоке побиття Юрія Луценка стало додатковим приводом вимагати відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та розформування спецпідрозділу «Беркут».

У понеділок Юрія Луценка в лікарні допитали слідчі прокуратури Києва. Речниця столичної прокуратури Яна Соболевська уточнює, що окремого провадження з приводу побиття Юрія Луценка не відкривали.

«У нас є кримінальне провадження, відкрите за повідомленнями про застосування сили з боку працівників «Беркуту». Це стосується як подій біля Києво-Святошинського суду, так і подій біля святошинського райвідділу міліції», – розповіла вона «Радіо Свобода».

Тим часом у МВС стверджують, що під час спілкування із працівниками міліції та безпосередньо після нього тілесних ушкоджень правоохоронці Юрію Луценку не завдавали. Про це іноземним дипломатам розповів заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, повідомляє офіційний сайт МВС. 

Натомість дружина побитого екс-мінсітра, народний депутат від фракції партії «Батьківщина» Ірина Луценко, яка була поруч із чоловіком під час побиття, запевняє, що послів дезінформують.

Адвокат Ігор Фомін також наголошує на тому, що Юрія Луценка бив саме «Беркут». За його словами, «це є беззаперечним фактом».

Замість боротися зі злочинцями, «Беркут» б’є людей – депутат-ударівець 

У відповідь на побиття Юрія Луценка лідери опозиційних фракцій вкотре наголосили на вимозі відправити у відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Також опозиція вимагає розформувати одіозний міліцейський спецпідрозділ «Беркут».

Заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук вважає, що міліція заперечує очевидне.

«Є його дружина, яка була там і каже, що била міліція. То сумніви тоді в чому?», – зауважує він.

Що ж до «Беркуту», то Микола Паламарчук наголошує, що цей спецпідрозділ створювався для боротьби зі злочинними угрупованнями, але тепер використовується із зовсім іншою метою – «бити людей».  Натомість провладний заступник голови цього парламентського комітету депутат-регіонал Володимир Олійник каже, що передчасно робити висновки із побиття Юрія Луценка.

За його словами, «в цьому відношенні треба набратися терпіння, провести розслідування і, безперечно, винних притягти до відповідальності». Не підтримує Володимир Олійник й вимогу розформувати «Беркут».

«Буде інший спецпідрозділ – те ж саме буде робити! Давайте, розформуємо – назвемо «Тігрюля» чи якось інакше. Але спецпідрозділи завжди були і будуть у державі», – наголошує він.

Міліція не звикла до ненормативної лексики?

Також у МВС наголошують на тому, що колишній очільник відомства погрожував та нецензурно висловився на адресу одного з керівників спецпідрозділу й, «імовірно, перебував у стані сп’яніння». Натомість Ірина Луценко заперечує, що її чоловік вживав алкоголь, але вживав лікарський засіб на спиртовому розчині.

Що ж до манери спілкування, то редактор інтернет-видання ОРД Станіслав Речинський запевняє, що вживання ненормативної лексики серед працівників МВС є доволі поширеним, і ні для кого в Україні це не секрет.

«Міліція вся так спілкується – там мат-перемат… А в критичній ситуації – щоб достукатися до мізків – такі звороти часто використовують. Нічого в цьому не бачу екстраординарного», – зазначає Станіслав Речинський.

Зараз Юрій Луценко перебуває в палаті інтенсивної терапії. Він був побитий у ніч з 10 на 11 січня, коли учасники акції протесту заблокували автобуси із бійцями міліцейського спецпідрозділу «Беркут».

Як повідомляв «Щоденний Львів», «Беркут» розбив голову Юрію Луценку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів