Міжнародний кримінальний суд, крім путіна, видав ордери на арешт двох російських командувачів

01:59 6 березня 2024 р.

командувач чорноморського флоту рф віктор соколов

командувач чорноморського флоту рф віктор соколов

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт двох російських високопоставлених командувачів — Сергія Кобилаша та Віктора Соколова за злочини, скоєні у період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Про це повідомила АрміяІнформ з покликанням на сайт МКС, пише DailyLviv.com.

Сергій Кобилаш — генерал-лейтенант збройних сил росії, командувач дальньої авіації повітряно-космічних сил.

Віктор Соколов — адмірал військово-морського флоту росії, командувач чорноморського флоту рф.

Обидва обвинувачуються у воєнному злочині, що полягав у здійсненні нападів на цивільні об’єкти (стаття 8(2)(b)(ii) Римського статуту), воєнному злочині, що полягав у заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об’єктам (стаття 8(2)(b)(iv) Римського статуту).

Також вони обвинувачуються у злочині проти людяності, що полягав у вчиненні нелюдських діянь, передбачених статтею 7(1)(k) Римського статуту.

«Існують обґрунтовані підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини за те, що вчинили їх спільно та/або через інших осіб і віддавали накази про вчинення злочинів та/або не здійснювали належного контролю над силами, які перебували у їхньому підпорядкуванні», — йдеться в заяві.

Обидва ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих стороною обвинувачення.

Читайте такожМіжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Путіна та уповноваженої РФ з прав дитини

ПАРЄ визнала путіна диктатором, якого треба арештувати і невдовзі ігнорувати як нелегітимного

Палата досудового розслідування II вважає, що є достатні підстави вважати, що обидва підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані силами, які перебували під їхнім командуванням, по об’єктах електроенергетичної інфраструктури України у період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Протягом цього періоду відбувалася кампанія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які здійснювалися російськими збройними силами в різних місцях України.

Палата попереднього провадження II встановила, що існують достатні підстави вважати, що ймовірні удари були спрямовані проти цивільних об’єктів, а для тих об’єктів, які у відповідний час могли кваліфікуватися як військові об’єкти, очікувана випадкова шкода та збитки, завдані цивільному населенню, були б явно надмірними порівняно з очікуваною військовою перевагою.

Таким чином, є достатні підстави вважати, що підозрювані також несуть відповідальність за злочин проти людяності «інші нелюдські діяння… умисне заподіяння сильних страждань або серйозних тілесних ушкоджень, або психічного чи фізичного здоров’я».

Зміст ордерів видається під грифом «таємно» з метою захисту свідків та забезпечення розслідування.

Але Палата II вважає, що в інтересах правосуддя дозволити публічно розкрити інформацію про наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видані ордери, і міри відповідальності.

Нагадаємо, у березні минулого року Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордер на арешт президента росії владіміра путіна та уповноваженої при президенті Росії з прав дитини Львової-Бєлової у зв’язку із вивезенням українських дітей з окупованих територій України.

Читайте також: Каддафі, Мілошевич, Гбагбо, аль-Башир: чию долю повторить Путін з ордером від МКС

Російські льотчики приховують участь у бомбардуваннях України: Труш, Руденко, Гутник, Лобода, Чайка, Федоренко, Музиченко та інші

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів