У Львові спорудять «Меморіальний комплекс жертвам тоталітарних режимів»

20:18 8 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Андрій Поліковський / iPress.ua

У понеділок, 8 червня, на території Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» заклали пам'ятний знак на місці, де буде споруджено «Меморіальний комплекс жертвам тоталітарних режимів».

Участь у заході взяли голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, керівництво міста та області, духовенство, військовослужбовці та громадські діячі. Представники духовенства усіх конфесій провели обряд освячення та спільно помолилися за жертвами комуністичних репресій.

Передаючи львівській громаді за дорученням Президента України Петра Порошенка документи на територію, на якій буде споруджено меморіал, голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко наголосив: «Сьогодні, у нелегкі для України часи випробувань, особливо важливо пам’ятати сторінки історії.  На цьому місці збереглася віра, народилася гідність та звитяга кожного українця. Пам’ятати і вшановувати своїх героїв – це запорука незнищенності нації».

Своєю чергою, голова Львівської ОДА Олег Синютка підкреслив: «Зараз ми зі зброєю в руках боронимо нашу землю, щоб відновити територіальну цілісність держави, щоб знову Крим і Донецьк заговорили українською мовою. А тут на цьому місці гинули невинні люди, які могли протиставити катам лише своє слово і волю. Сьогодні працею тисяч людей постала наша держава. І ми не маємо нині права ховатися по закутках, нарікати на нашу долю, говорити речі, які нас роз'єднують. Ми маємо стати плече до плеча, серце до серця і відкинути ворога за наші кордони, щоб більше ніколи не повторилася ця трагедія, яка сталася на цьому місці».

Опісля учасники цього заходу вирушили на Личаківське кладовище, де вшанували пам'ять полеглих за Україну: січових стрільців, львів’ян, які загинули під час Революції гідності та під час проведення АТО й поклали квіти до Меморіалу львівських орлят. Про це повідомили сьогодні, 8 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації. Натомість у прес-центр СБУ розповіли в понеділок:

«8 червня цу Львові в музеї «Тюрма на Лонцького» відбулося закладання пам’ятного знаку на місці спорудження Меморіалу пам’яті  жертв тоталітарних режимів. Передаючи львівській громаді документи на територію, на якій буде споруджено меморіал, голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко наголосив: «Сьогодні, у нелегкі для України часи випробувань, особливо важливо пам’ятати сторінки історії.  На цьому місці збереглася віра, народилася гідність та звитяга кожного українця. Пам’ятати і вшановувати своїх героїв – це запорука незнищенності нації».

Він підкреслив: «Ще рік тому беззбройні українці піднялися на боротьбу за свою волю з дерев’яними щитами у руках, а сьогодні тисячі патріотів, добровольців боронять рідну землю від новітнього московського агресора, який довго і злочинно планував знищити українство. Але йому це не вдалося і ніколи не вдасться». 

Приймаючи від Служби безпеки такий безцінний дар, мер міста Львова Андрій Садовий подякував Валентину Наливайченку за послідовну позицію у відновленні історичної пам’яті. Колишні українські політв’язні в СРСР Юрій Шухевич та Ігор Калинець, директор музею-меморіалу Руслан Забілий одностайно зауважили, що різні влади на українській землі змінювали одна одну, але їх завжди об’єднувало одне – прагнення позбавитись всього українського, знищити національну ідентичність нашого народу.

За всіх часів головними в`язнями залишалися борці за незалежність України. Учасники заходу також на Личаківському кладовищі вшанували пам'ять полеглих за Україну: січових стрільців, львів’ян, які загинули під час Революції гідності та в районі проведення АТО й поклали квіти до Меморіалу львівських орлят».

Про це повідомили сьогодні, 8 червня, в прес-центрі СБУ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів