У Львові покажуть тоталітарних родичів: фашизм, нацизм і комунізм

11:11 21 січня 2014 р.

Фото до новини

Міжнародну пересувну виставку «Тоталітаризм у Європі: фашизм — нацизм — комунізм», підготовану Платформою європейської пам’яті та сумління, презентують 23 січня у Львові в музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького».

27 банерів історичної документальної виставки комплексно розкривають суть тоталітаризму, розповідаючи про фашизм, нацизм і комунізм, дозволяють поглибити обізнаність громадськості про злочини, здійснені внаслідок кривавих практик цих ідеологій у різних країнах Європи. Відкриття виставки о 16.00 за адресою Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери, 1, вхід із вулиці Брюллова).

Чому досі існує різниця між сприйняттям фашистської, нацистської та комуністичної диктатур? Чи довідаємося ми коли-небудь точну кількість жертв тоталітаризму в Європі? Чому одна політична група може утримувати в своїх руках повний контроль над державою і суспільством, позбавляючи громадян основних свобод та людських прав і вчиняючи жахливі злочини? Чи можливо подолати загрозу людству з боку фанатичного радикалізму, базованого на расових, політичних, релігійних та інших переконаннях? Як запобігти відновленню будь-яких форм тоталітарного правління в майбутньому?  Про це та інше — на відкритті виставки «Тоталітаризм в Європі».

Пересувна виставка вперше подає огляд статистики жертв найбільших злочинів, здійснених проти цивільного населення тоталітарними режимами ХХ ст. в 13 країнах Європи: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Німеччина, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Румунія, Болгарія, Україна. Статистичні дані доповнюються фотографіями головних ініціаторів та виконавців таких злочинів, а також інформацією про наявність юридичних оцінок їх дії після падіння режимів. Інформація для виставки надавалась установами-членами Європейської платформи пам’яті та сумління. Від України це — Центр досліджень визвольного руху.

Експозицію також доповнюють сторінки «живої історії» — відвідувачі музею матимуть змогу переглянути добірку документальних фільмів, що містять спогади очевидців трагічних подій XX століття у різних країнах Європи.

Виставку вже демонстрували у Чехії, Словаччині, Литві, Німеччині, Нідерландах, а 22 листопада 2013 року за участі екс-президента України Леоніда Кравчука, відомого французького історика, співавтора «Чорної книги комунізму» Стефана Куртуа та інших громадських діячів відбулось відкриття цієї експозиції в «Українському домі» у Києві. Для експонування в Україні поряд з кожним англомовним банером розміщується український переклад текстів.

Виставку «Тоталітаризм у Європі: фашизм — нацизм — комунізм», розроблену і виготовлену за фінансової підтримки Європейського Союзу, можна оглянути в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» щодня з 10:00 до 19:00 без перерви (у неділю до 17:00) за адресою: Львів, вул. Степана Бандери, 1 (вхід із вул. Брюллова). Вхід вільний.

Довідка

Платформа для європейської пам’яті та сумління об’єднала 37 урядових, академічних та музейних установ із 13 країн Європейського Союзу, Молдови, України, а також Канади. Метою організації стало об’єднання зусиль задля поширення інформації про діяльність тоталітарних режимів і вшанування пам’яті жертв. У червні 2012 року на конференції в Європейському парламенті у Брюсселі Платформа заснувала правову експертну групу для роботи над створенням наднаціональної інституції правосуддя для засудження важких злочинів, скоєних комуністичним тоталітарним режимом. Докладніше: www.memoryandconscience.eu. Від України учасниками платформи є Центр досліджень визвольного руху і Меджліс кримськотатарського народу.


Про це повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів