За розкриття комерційної таємниці звільнятимуть з роботи, – юрист

11:32 21 червня 2018 р.

Фото до новини

Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» не говорить прямо, що бухгалтер товариства – це посадова особа.


Відео: Львівський прес-клуб

Але якщо у статуті товариства додатково запишуть бухгалтера як посадову особу, то на нього поширюватимуться всі вимоги, які поширюються на посадових осіб. 

Про це вчора, 20 червня, під час відеопрограми «Бухгалтерська правда-6-2018», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив засновник групи компаній «Західна консалтингова група»,  «Яновський і партнери», «Збережені активи» та «Академія професійного бухгалтера», адвокат Олексій Яновський.  

Нагадаємо, що кілька днів тому, 17 червня 2018 року, набув чинності Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». І бухгалтерів цікавить, чи посилив він вимоги відповідальності саме до них. 

- Посадовими особами, відповідно до ст.42 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», є члени виконавчого органу, члени наглядової ради та інші особи, передбачені статутом товариства. До виконавчого органу відноситься директор або генеральний директор та його заступники, або інші особи, які прописані  в статуті. Якщо в статуті буде вказано, що до членів виконавчого органу входить і бухгалтер, то він автоматично стає посадовою особою, і на нього поширюються всі вимоги, які поширюються на посадових осіб, - пояснює юрист. 

Ця ж стаття 42 нагадує, що отримання посадовою особою або її афілійованими особами від третіх осіб виплат, винагород чи інших благ за дії чи бездіяльність, пов’язані з виконанням посадовою особою її повноважень,  є конфліктом інтересів.

- Коли особу обирають на посаду, то вона зобов’язана подати товариству перелік своїх афілійованих осіб. Афілійовані особи – це родичі. І якщо ви є посадовою особою цього товариства, а ваш родич – директором фірми, яка постачає вам товари чи послуги, то ви зобов’язані повідомити про це виконавчий орган та наглядову раду свого товариства. Це не означає, що ви не повинні співпрацювати з фірмою свого родича. Можливо, виконавчий орган вашої фірми вирішить, що це – хороший постачальник. Але повідомити про конфлікт інтересів ви мусите, -  каже Олексій Яновський.

Водночас, підстави для винагород посадових осіб мають бути зазначені в договорі. 

- Будь-які інші винагороди, які не передбачені договором, не можуть здійснюватися. 

Також стаття 42 вищезгаданого закону забороняє посадовим особам розкривати комерційну таємницю фірми, поки людина тут  працює і впродовж року після її звільнення. Звісно, якщо розкриття інформації не вимагає законодавство України. Раніше це вписували до контракту. 

Якщо посадова особа порушить вищезгадані умови – не повідомить про конфлікт інтересів, отримає неправомірну винагороду або розкриє комерційну таємницю без потреби, то її можна звільнити без виплати компенсації. 

- У Кодексі Законів про працю є стаття 41 пункт 5, яка регулює звільнення посадових осіб. І там вказано, що посадова особа має право на виплату компенсації до шести розмірів мінімальної заробітної плати. Але якщо порушена стаття 42 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», то – без компенсації, - вважає юрист. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів