У Львові розпочався Весняний діловий форум (оновлено)

16:14 15 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Голова ЛОДА Олег Синютка запевнив, що саме в нашій області є всі передумови для того, щоб стати успішними.

«У Львові розпочав роботу Весняний діловий форум «Зміна траекторії розвитку. Нові стратегії, інструменти та ринки», – повідомили сьогодні, 15 квітня, в прес-службі  обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

Учасників Форуму привітав голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. Очільник області запевнив: «Саме на Львівщині є всі передумови для того, щоб стати успішним. Львівщина не обділена увагою високопосадовців. Дві області, які Президент відвідує найчастіше: це Донеччина, тому що він Головнокомандувач і відповідає за те, щоб зупинити війну і повернути всі окуповані території, а друга область – це Львівщина. Президент відчуває, що тут культивується успіх України, що саме Львівщина може стати регіоном, який за собою тягне всю нашу державу до стандартів Європейського Союзу. Окрім того, Львівщина, з точки зору Глави держави, має стати Фабрикою Європи. У нас усе для цього є».

Після урочистої церемонії відкриття робота Форуму проходить у п’яти практичних панелях. Зокрема, його учасники обговорюють питання стабілізації економічної ситуації в Україні в умовах сьогодення, аналізу стратегії діяльності нашої держави у напрямку євроінтеграції.

Йдеться про ситуацію в фінансовому та банківському секторах України, а також про проблеми та перспективи розвитку України, як ІТцентру. Окрема панель присвячена досвіду польських реформ. У форумі беруть участь народні депутати України, представники  органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, провідних банківських установ й інституцій, успішні підприємці, зацікавлені в економічному розвитку та євроінтеграції України, представники міжнародних економічних організацій та установ, зарубіжних фінансових та інвестиційних компаній, підприємств, зацікавлених у реалізації бізнес-проектів на території України».

Натомість у прес-службі міськради повідомили сьогодні, 15 квітня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні на стадіоні «Арена Львів» стартував Весняний діловий форум. Цьогоріч він проходить під гаслом «Зміна траєкторії розвитку, нові стратегії, інструменти та ринки».

Форум відвідали представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, провідних банківських установ та реального сектору економіки, успішні підприємці, які зацікавлені в економічному розвитку і євроінтеграції України, представники міжнародних економічних організацій та установ, зарубіжні фінансові та інвестиційні компанії. З вітальним словом до присутніх звернувся і міський голова Львова Андрій Садовий:

«Кожного тижня у Львові відбуваються форуми різного напрямку, різного ґатунку. Здебільшого, це приватна ініціатива. Приїжджають гості з інших міст нашої держави та різних країн. Це дуже корисно для львів’ян, адже це і обмін думками, і вміння себе показати. Такі форуми сприяють і залученню інвестицій до міста.

Скажімо, сьогодні в мене була дуже цікава розмова з японською, китайською та турецькою делегаціями і з представниками МВФ. Вони запитують: «Чому у Львові якось йде, рухається, а в Україні – ні?».

Ми відповідаємо, що стараємось бути корисними, дбаємо про людей, щоб був комфорт, інвестуємо в інфраструктуру. Коли ми ремонтуємо дороги, комунікації, мережі, то люди приходять та створюють нові робочі місця. Дай Боже, аби й інші міста також йшли такою дорогою, адже сьогодні завдання номер один – нові робочі місця.

Цей форум показує, що якщо є правильна ціль, то є перемога. Ми дуже часто нарікаємо, що є важко, що є складно. Коли такі думки приходять в мою голову, я завжди думаю: а коли в такому віці були мій тато чи дід, чи було їм легко? Я думаю, було набагато важче. 

Сьогодні ми маємо власну державу. Напевно, вона є не зовсім такою, якою ми б хотіли її бачити. Однак, ми є наймолодшою державою світу. На сьогодні в Україні є дві тектонічні плити: олігархія та сильна, чесна, молода Україна.

У мене відчуття, що боротьба між ними матиме логічне завершення, що олігархія приречена, – тому що так діє розвиток історії: поганий настрій завжди змінюється хорошим.

Я пригадую, як дев’ять років тому на цьому місці, де зараз стадіон, було поле, і на ньому селяни з довколишніх сіл випасали худобу. Коли сюди приїхала техніка, то селяни були обурені. Мало хто вірив, що цей стадіон тут сьогодні буде. Було дуже багато дискусій тощо.

Так сталось, що цей стадіон був збудований, і сьогодні тут грає дуже багато команд. Була дуже правильна мета, а коли є правильна мета, ти сам не розумієш, звідки беруться сили, можливості, де знаходяться люди. Це все само собою відбувається. Я б хотів, щоб кожен з нас ставив собі завжди дуже велику мету, і щоб ми завжди знаходили час, щоб мріяти».

Опісля Андрій Садовий поділився з присутніми думками щодо нової громадської ініціативи під назвою «Знайди свою територію»:

«Наприкінці минулого року ми з нашими колегами почали задумуватись: а що ми знаємо про нашу країну? Кожен керівник, який приходить на підприємство, починає з інвентаризації активів та пасивів. А хто колись робив аудит нашої країни? Ніхто.

Якщо ви зайдете на сайт http://enter.co.ua, ви побачите велику платформу, яка поступово наповнюється. Можна клікнути на область, місто. Наша задача – великий громадський проект, наповнення цієї платформи максимальною базою даних, щоб ми знали, скільки є майна в кожному селі, місті, області, скільки є землі, які ресурси. Лише тоді ми будемо розуміти, що і де можна зробити, які робочі місця можна зорганізувати.

Я часто наводжу цей приклад, але він насправді цього вартує: у нас є дуже багато сіл, де хліб возять за 30-40 кілометрів. Питання: «Чому б не зробити пекарню в цьому селі, не дати роботу двом-трьом людям, не пекти булочки для школи?».

Другий приклад – у 2013 році Україна на 350 мільйонів доларів закупляла огірки, помідори, перець. Торік – на 240 мільйонів. Це тому, що теплиць у нас у кілька разів менше, ніж в колег у Польщі. Чому б не збудувати в Україні теплиці в достатній кількості? Це ж вигідно, це ж бізнес.

Коли ти маєш досить інформації, усе стає значно простішим. У нас в Україні дуже багато можливостей. Так, є корупція дуже велика, 60% ВВП країни в тіні, 60% зарплат – також в тіні. Я переконаний, що власний бізнес, підприємницьке середовище має бути двигуном та основною рушійною силою». 

Водночас, мер підкреслив: інвестори не просто вкладають гроші у Львів. Вони інвестують і в Україну також, а сьогодні це досить ризиковано в контексті нелегкої ситуації в державі. Андрій Садовий підкреслив:

«Країна за всіма критеріями зараз дуже глибоко внизу. І тут, власне, Львів повинен показати гарантію безпеки, що ми й зробили щодо японської компанії Фуджікури, яка запустила виробництво у Львові наприкінці минулого року.

Перші перемовини з ними ми почали ще п’ять років тому. У них було дуже багато сумнівів, вони дуже боляче переживали й переживають потрясіння в нашій державі. Але вони є. І це дуже хороший приклад для японських компаній.

У Польщі приблизно 300 японських компаній, навіть є прямий рейс Токіо-Варшава. А заходячи в Україну, вони свою прибутковість збільшують в тричі. Це дуже вигідно, аби інші японські компанії йшли за їхнім прикладом. Щоб ми ставали центром будівництва легкових автомобілів.

Ми зараз робимо якісні автобуси, електробуси, трамваї та тролейбуси, то чому не хороші машини? Щоб держава далі зменшувала податки, щоб більше податків виходило з тіні. 

Якщо ви подивитесь на схід нашої країни, то там ділова активність дорівнює нулю. І, власне, сьогодні Західна Україна, Львів, мають дуже великі можливості та перспективи. 

Але ми їм гарантуємо безпеку, багато правових речей, не завжди маючи розуміння держави в тому плані, яка сьогодні, на жаль, більше займається сама собою. На це не треба звертати увагу – треба добре робити свою роботу.

Ми відкриті до інвесторів, адже вони вже звідси не підуть: хороша атмосфера, хороший персонал, культурна столиця. Я дбаю про наше рідне місто, і розумію, що функція Львова – бути певним локомотивом та показувати приклад для інших».

Нагадаємо, що Весняний діловий форум відбувається у Львові цьогоріч уже всьоме і триватиме впродовж усього дня. Організатор заходу – ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів