У Львові презентували сміттєпереробний комплекс, який подешевшав на 29 мільйонів євро

18:19 2 березня 2018 р.

Фото до новини

Для вирішення «сміттєвої» проблеми Львів позичатиме в Європейського інвестиційного банку 46 мільйонів євро, а не 75 мільйонів євро, як хотіли раніше.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 2 березня, повідомив директор ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря під час засідання у Львівському прес-клубі на тему: “Концепція переробного комплексу для Львова, напрацювання компанії “Egis” щодо комплексної стратегії вирішення питання ТПВ у Львові, план дій на ‎2018 -2019 роки”.

Нагадаємо, що Львів має намір отримати 35 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (з них 10 млн  євро – безповоротна грантова допомога). А донедавна місто претендувало ще на 75 млн євро позики від Європейського інвестиційного банку. Проте після того, як було уточнено технічне завдання для залучення коштів, виявилося, що такої великої суми Львів не потребує. Тим паче, що всі банківські кошти потім доведеться львів’янам повертати з відсотками. 

Як стверджує Вадим Ноздря, у міському бюджеті Львова вже закладено 2 млн євро власних коштів на першочергові підготовчі заходи для проектування будівництва комплексу. За 35 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку планують виконувати роботи з будівництва цього комплексу та очистити озера фільтрату на Грибовицькому сміттєзвалиші. Для повного завершення будівництва другої частини сміттєпереробного комплексу потрібно 14 млн євро, для завершення рекультивації сміттєзвалища в Грибовичах – 17 млн євро, а для будівництва нового полігону - 15 млн євро. Разом – 46 млн євро. 

Зменшити суму позики з 75 млн євро до 46 млн євро запропонували спеціалісти французької компанії “Egis”. «Щоденний Львів» уже інформував, що ця фірма розробляє для Львова техніко-економічне обґрунтування рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах та будівництва комплексу механіко-біологічної переробки сміття. 

Сьогодні керівник проекту та спеціаліст у сфері поводження з ТПВ компанії “Egis” Крістофер Раунд вперше, у Львівському прес-клубі, презентував концепцію переробного комплексу для Львова.

- Ми працюємо з містом вже з квітня минулого року. Ми ознайомилися з тією системою поводження з відходами, яка зараз є. І також зробили прогнози на майбутнє. Ми ще не завершили свою роботу, хоча вже багато що зроблено, - зауважив Крістофер Раунд.

Як відомо, завод з механіко-біологічної переробки сміття у Львові заплановано спорудити на території очисних споруд на вулиці Пластовій. На заводській території робитимуть попереднє сортування сміття, просіювання, ручне сортування крупнішої фракції та пресування відсортованої вторсировини і залишкових відходів. 

- Завод складається з двох частин. Перша – це розділення органічних та неорганічних відходів. Львівське сміття містить дуже багато відходів органічного походження. Друга частина – компостування органічної фракції відходів. Ми також передбачаємо будівництво цеху для RDF-палива, - повідомив Крістофер Раунд. Він вважає, що коли цей завод запрацює, то сміття, яке треба буде вивозити на полігон та захоронювати, складатиме лише 35 відсотків від початкового обсягу. 

Водночас ГО “Львівський прес-клуб” надіслав запит Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства про суму коштів від Європейського інвестиційного банку, що має бути надана на проект «Комплексне вдосконалення системи поводження з твердими побутовими відходами у Львові». У листі-відповіді з міністерства, який підписав заступник начальника управління благоустрою територій та комунального обслуговування Л.Полтораченко, сказано, що конкретну суму для Львова буде озвучено тільки після того, як Львівська міська рада презентує техніко-економічне обгрунтування, розроблене компанією “Egis”. 

За словами керівника проекту та спеціаліста у сфері поводження з ТПВ компанії “Egis” Крістофера Раунда, їхній проект зараз проходить оцінку різних фахівців. 

- Ми його надамо для ознайомлення до кінця березня, коли буде завершена частина екологічного аудиту, - пообіцяв Вадим Ноздря. 

Перші ж кошти, за його словами, в рамках позики від Європейського інвестиційного банку повинні би надійти в листопаді цього року. 

На думку члена постійної комісії із питань інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради Романа Іванціва, будівництво заводу – це добре, але місто досі не визначилося з ділянкою для полігону, де, за прогнозами французьких спеціалістів, будуть захоронювати ті 35 відсотків залишків сміття. А якщо ніхто з цементних заводів не захоче купувати RDF-паливо, то це ще додаткові 25 відсотків сміття для захоронення. 

А еколог міжнародної благодійної організації «Екологія. Право. Людина» Алла Войціховська висловила сумніви, що на майбутньому заводі вдасться відібрати та переробити 65 відсотків сміття, яке продукує Львів. Вона також назвала чинники, які би могли ще здешевити будівництво сміттєпереробного заводу. 

- Дві сортувальні лінії, які є на Конюшинній і в Рясному-2, будуть задіяні в цьому комплекті? І прес, який Львівська міська рада закупила за 27 млн гривень, я в цьому комплексі не побачила, - запитує Алла Войціховська. 

На це Вадим Ноздря відповів, що прес буде використаний, а ось сортувальні лінії перебувають у приватних руках. 

Не повірив оптимізму французьких фахівців і український експерт у галузі ТПВ Олег Гайовишин.

- Навіть дуже розвинені європейські країни не можуть так зробити, аби залишалося тільки 35 відсотків залишків для захоронення, - говорить фахівець з двадцятип’ятирічним стажем у цій галузі. 

- Це об’єм залишків, які ми прогнозуємо отримувати після того, як запрацюють всі стадії сортування сміття, починаючи з сортування мешканцями, - зізнався Крістофер Раунд.

На думку Олега Гайовишина, було би доцільніше вкласти кошти не в побудову сміттєпереробного комплексу, а в роздільне збирання сміття.

- У нас піде загальний потік сміття на загальний конвеєр. Замість того, аби провести роздільний збір сміття та захоронювати те, що залишилося. Я знаю, що таке, коли в загальному потоці сміття є і акумулятори, і батарейки, і термометри, - запевняє Олег Гайовишин. 

Експерт Михайло Куценко висловив побоювання, що технологічне обладнання, виготовлене і закуплене за кордоном, може просто не дати собі ради з українським сміттям та зламатися. 

Довідка

ГО «Львівський прес-клуб» реалізує однорічний проект з медіаконтролю за витратою коштів на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах. Проект відбувається за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів