У ЛОВА розповіли, який дефіцит фінансового ресурсу місцевих бюджетів

16:44 10 травня 2024 р.

Фото до новини

Сьогодні у бюджетах територіальних громад Львівщини все ще недостатньо коштів на заробітну плату працівникам бюджетних установ та проведення розрахунків за спожиті енергоносії.

Про це поінформували у департаменті фінансів Львівської ОВА, пише DailyLviv.com.

«Станом на 1 травня дефіцит фінансового ресурсу становить понад 250 млн гривень», – зазначила заступник начальника бюджетного управління департаменту фінансів облдержадміністрації Ольга Бордун.

Про обсяг дефіциту коштів місцевих бюджетів понад 616 млн грн стало відомо після проведення департаментом фінансів облдержадміністрації експертизи рішень про затвердження відповідних бюджетів на 2024 рік. Аби забезпечити своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати та розрахунки за енергоносії органи місцевого самоврядування затвердили помісячні заходи. Шляхи ліквідації дефіциту, реальну можливість збалансування відповідних бюджетів з урахуванням наявних внутрішніх резервів обговорювали в департаменті фінансів з представниками тих громад, де найскладніша ситуація зі збалансуванням бюджетів.

Читайте також:  У двох громадах Львівщини найбільших платників податку на доходи фізосіб фінансують з держбюджету

Завдяки проведеній роботі органами місцевого самоврядування, станом на 1 травня поточного року ліквідували понад 350 млн грн дефіциту, або 57% до його загального обсягу. Проте, напружена фінансова ситуація зберігається у галузі освіти у бюджетах 23 територіальних громад, де обсяг дефіциту сягає 216 млн грн, зокрема коштів освітньої субвенції з державного бюджету - 172 млн грн та місцевого бюджету - 44 млн грн. Незначний фінансовий ресурс необхідно вишукати для галузей культури – 6 млн грн, соціального захисту населення – 1,5 млн грн, фізичної культури і спорту – 0,5 млн грн, а також на  енергоносії - 41 млн гривень.

Читайте також:  21 зі 73 територіальних громад Львівщини зменшили надходження

«Для розв'язання системної проблеми - недопущення дефіциту коштів у місцевих бюджетах у майбутньому, необхідно нарощувати економічний потенціал у громадах та/або приймати непопулярні, але ефективні управлінські рішення для забезпечення основних повноважень територіальних громад - надання якісних освітніх, соціальних та інших бюджетних послуг населенню», - додали у департаменті фінансів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів