Експерт назвав суму, яку тергромади Львіщини мають отримати від видобутку вуглеводнів

19:53 22 серпня 2017 р.

Фото до новини

Донедавна голови сільських і селищних рад та об’єднаних територіальних громад не дуже цікавилися, які видобувні компанії працюють на їхніх територіях і чим вони там займаються.


Відео: Львівський прес-клуб

З 1 січня наступного року ці компанії почнуть платити ренту саме місцевим громадам. І це можуть бути суттєві кошти. Так, ПАТ «Укргазвидобування» у 2015 році надало майже 43 млн гривень соціальних інвестицій, у 2016 – 44 млн гривень. Але тільки 5 млн з них пішло у Львівську область. Тепер очікують надходження лише до нашої області – понад 60 млн гривень. 

Про це сьогодні, 22 серпня, під час прес-конференції на тему: «Ініціатива прозорості видобувних галузей у Львівській області. Як розподіл доходів від видобутку нафти і газу сприятиме розвитку місцевих громад», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив заступник голови правління ГО «Аналітичний центр регіонального співробітництва» Віталій Юрчук.

Торік у Львівській області видобувна компанія за ті 5 млн гривень побудувала храм, створила спортивну інфраструктуру та збудувала народні доми, проклали вуличне освітлення в окремих населених пунктах. У Львові зробила благоустрій військового госпіталю. 

- Дослідження показало, що не всі очільники сільських та селищних рад й об’єднаних територіальних громад володіють повною інформацією про енерговидобувні компанії, які працюють на їхній території та кількість свердловин, які є на території цих громад. Це зрозуміло, тому що дотепер очільники громад були не зовсім зацікавлені у функціонуванні цих енерговидобувних компаній на їхніх територіях. Адже вони не мали з цього ніякого прибутку. Натомість з наступного року місцеві ради та ОТГ отримуватимуть від одного до трьох відсотків податків, - говорить він. 

Віталій Юрчук передбачає, що саме гроші, які енерговидобувні компанії будуть залишати в місцевих бюджетах, змусять місцевих очільників порахувати кожну свердловину на території місцевих рад. 

За його словами, це нормальна практика співпраці енергетичних компаній та місцевих рад у всьому світі. В Україні з цим виникають проблеми. Мова йде про виснажені свердловини, де немає що брати Але вони посідають якусь територію, до якої місцева громада доступу не має і не має з них жодної користі.

- На території Зарічанської сільської ради Жидачівського району всі чотири свердловини законсервовані. На території Чертізької сільської ради цього ж району дві з двох, Ланівської сільської ради – п’ять з п’яти, - перелічує Віталій Юрчук. 

Також, за його словами, видобувні компанії не поспішають працевлаштовувати місцеве населення в тих регіонах, де видобувають природні ресурси. Пояснюють це тим, що місцеві  мешканці – низько кваліфіковані. Натомість за кордоном провідні компанії навчають місцевих дітей, починаючи з 11-14 років, щоби з часом отримати висококваліфікованих робітників.

Крім того, українські компанії не дбають, наприклад, про якість місцевих доріг. Вони використовують для своїх робіт важку техніку, яка розбиває дороги. І потім в ці села відмовляються їхати «швидкі» чи доставляти продукти.  

Відтепер енерговидобувним компаніям доведеться звертати увагу на потреби місцевих громад. А також надавати їм всю інформацію, починаючи з того, кому належить компанія, яка видобуває ресурси на їхній території, та закінчуючи повним фінансовим звітом. 

Довідка про «Ініціативу прозорості у видобувних галузях»

Другий український звіт з ІПВГ був представлений громадськості у лютому 2017 року в Києві. Завдяки Звіту ІПВГ тепер кожен має можливість довідатися про основні родовища вуглеводнів України, власників ліцензій, обсяги видобутку, платежі компаній до бюджетів всіх рівнів. Звіт ІПВГ формувався незалежним адміністратором (Компанія «Ernst & Yang») на основі перевірених даних, наданих паралельно видобувними компаніями та державними установами. Починаючи з 2016 року звіт охоплює нафто-газову, вугільну та металургійну галузі, видобуток марганцевих та титанових руд.

«Ініціатива Прозорості у видобувних Галузях» є міжнародним антикорупційним стандартом забезпечення прозорості у видобувних галузях, який запроваджує 51 країна, зокрема Канада, Норвегія, Німеччина та Казахстан. Україна приєдналась до ІПВГ у 2013 р.

Наміри України в боротьбі зі зловживаннями у видобувній галузі через імплементацію стандарту ІПВГ отримали широку підтримку стратегічних партнерів України, стали позитивним сигналом для інвесторів та світової спільноти. Імплементація ІПВГ наразі закріплена в Коаліційній угоді, планах дій з реалізації Партнерства ”Відкритий уряд”, домовленостях щодо отримання макрофінансової допомоги від МВФ, ЄС і Світового банку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів