У Львові все ще розшукують господарів скаженої собаки

15:00 14 травня 2019 р.


Фото: city-adm.lviv.ua

У вівторок, 14 травня, у Львівській міськраді відбулось позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо виявлення захворювання на сказ у безпритульної тварини, яка перебувала на перетримці в комунальному підприємстві «Лев».

Про це повідомили в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Власників собаки, у якого виявили сказ, розшукують і просять усіх, кому відома будь-яка інформація – обов’язково повідомити, щоб уберегти цих людей від небезпеки можливого зараження. Всіх власників домашніх тварин закликають провакцинувати своїх улюбленців від сказу – державна міська лікарня ветеринарної медицини вакцинуватиме тварин за двома адресами, а також передбачать додаткові пункти вакцинації».

«У комунальному підприємстві «Лев» ця собака була ізольована від інших тварин, та не контактувала з людьми, тож імовірність зараження неможлива. Виявивши сказ, собаку одразу ж евтаназували та передали на експертизу», – поінформували також у міськраді.

Директор комунального підприємства «Лев» Оксана Кошак розповіла: «21 квітня волонтери побачили біля парку «Знесіння» сумку, в якій сиділа налякана тварина. Відповідно, у Домівці врятованих тварин прийняли цю собаку і одразу викликали нашу службу. Тоді ми приїхали і забрали тварину на підприємство. Тоді ще тварина не могла передавати вірус, який уже, напевно, в неї був, але ще не був активний і не міг заразити оточуючих».

Оксана Кошак також зазначила: «Ми спрацювали вчасно, клінічні ознаки захворювання – тобто прояв сказу, почався у нас. Це було 10 травня. І собака у нас перебувала 20 днів. Тварина могла бути переносником сказу за 10 днів до смерті – а ми не знаємо, коли вона могла би померти, тому не хотіли цим ризикувати, й умертвили її. Тварина завжди перебувала під індивідуальним наглядом, не контактувала з іншими тваринами на підприємстві і людьми. Тож мешканці заразитись не могли однозначно. Також виключено, що тварина могла заразитися в комунальне підприємство «Лев»  чи на території парку. Також у парку контакту з твариною не відбулося, оскільки її принесли в сумці».

Директор комунального підприємства «Лев» також повідомила: «Однозначно усі тварини, які є на підприємстві, – а вони, звісно, не контактували з цією собакою, у плані заходів безпеки, повинні тут перебути протягом 60 днів, й нових тварин у цей час завозити недоцільно. Тому маємо визначити дві локації, де буде карантин упродовж 60 днів – це «ЛКП Лев» і вулиця Старознесенська (парк «Знесіння») – щоб застерегти і перевірити, що всі тварини є абсолютно здорові, й вийдуть з території підприємства за 60 днів».

«Відтак, зараз продовжують розшукувати власників цього собаки і просять усіх, кому відома інформація про власників, – обов’язково повідомити, щоб уберегти цих людей від небезпеки можливого зараження», – поінформували також у міськраді.

Оксана Кошак зазначила: «Ми шукаємо вогнище, де відбулося зараження тварини. Тобто шукаємо господаря. Бо є ризики для цих людей, і ми повинні зрозуміти, звідки прийшла ця тварина до нас у місто. Її, звісно, принесла людина, бо собака була в сумці, але хто ця людина – ми не знаємо. Переконана, що люди, які принесли цю собаку, знають, звідки вона. Але, можливо, бояться зізнатись, що тварина привезена десь з-за меж міста для того, щоб Львів вирішив питання перетримки цієї тварини».

Директор комунального підприємства «Лев» також повідомила: «Це була собачка чорного кольору, вагою п’ять кілограмів, віком від року до двох, і вона однозначно проживала десь у квартирі, бо не вміла гуляти на повідку. Можливо цей наляканий стан тварини і те, що ми спостерігали за нею, сприяло, що тварину не передавали іншим людям, і вона ні з ким не контактувала. Всі працівники комунального підприємства «Лев», які контактували з твариною, і навіть ті, які мали сумніви, чи контактували, пройшли вакцинацію.

Начальник управління охорони здоров’я ЛМР. Володимир Зуб зазначив: «В неділю і понеділок до нас звернулося 28 людей з метою проведення профілактичних щеплень. За нашими даними, є 33 людини, і з них 28 – вакциновано, а ще четверо будуть вакциновані сьогодні. Всі наші заклади охорони здоров’я забезпечені достатньою кількістю вакцин для того, щоб провести профілактичні щеплення людям, які були в контакті з твариною».

«Усіх власників домашніх тварин закликають провакцинувати своїх улюбленців від сказу – державна міська ветеринарна клініка вакцинуватиме тварин за двома адресами», – поінформували також у міськраді.

Начальник Львівської міської державної лікарні ветеринарної медицини Орест Крук розповів: «Були повністю продезінфіковані комунальне підприємство «Лев» та парк «Знесіння», також була вимушена перевакцинація усіх тварин. Тепер нам потрібно зробити вакцинацію усіх тварин собак та котів у п’ятикілометровій зоні від вогнища захворювання. Ця п’ятикілометрова зона практично включає більшу частину Львова, і декілька навколишніх сіл. Вакцини є. Тому закликаємо усіх власників тварин звертатися у Львівську міську державну ветеринарну клініку на вулицях Єрошенка, 16 та  Промисловій, 9, а також буде узгоджено місця та повідомлено про те, де будуть розміщені точки безкоштовної вакцинації тварин».

Завідувач Львівського міського відділу Львівського обласного лабораторного центру міністерства охорони здоров’я України» Галина Михальчук зазначила: «Люди мають проводити обов’язкові профілактичні щеплення тварин, щоб уберегтися від сказу. А якщо тварина проявляє перші симптоми – обов’язково звертатися або у Держпродспоживслужбу, або у ветеринарні клініку. Сказ – це дуже небезпечне захворювання, і зараження відбувається через покуси та слину. Останній випадок сказу маємо зафіксовано у 2007 році».

Оксана Кошак підсумувала: «Вакцинація усіх безпритульних собак у Львові проводиться постійно і системно, й ЛКП працює над тим, щоби кількість безпритульних собак з кожним роком в місті зменшувалась. Але ми бачимо безвідповідальне ставлення власників тварин, які награвшись, викидають своїх тварин на вулицю, їх не вакцинують, і ми потім маємо такі наслідки. Безпритульні собаки у Львові всі під контролем – вакциновані, стерилізовані, безпечні, і вони потрібні в нашому місті, тому що є щитом від надходження диких тварин у місто. Зараз у Львові є 405 безпритульних собак, і кожного року ця кількість зменшується, бо ми їх прилаштовуємо у сім’ї».

Як інформував «Щоденний Львів», 11 травня був підтверджений випадок сказу у собаки за кличкою Кекс, якого невідомі передали 21 квітня у Домівку врятованих тварин у парку «Знесіння».

dailylviv.com

Нові повноваження поліції після 18 травня. Перевіряти військовий квиток, затримувати і доставляти до ТЦК

Що буде з українцями-військовозобов'язаними у Польщі після 30 червня

У Львові і ще чотирьох містах вимкнули підсвітку на залізничних вокзалах

700 дітей бігли сьогодні вулицями Львова

У Львів повернувся Парк динозаврів (відео)

Безстроковий дозвіл на перебування у прикордонній смузі мають олень і місцеві жителі (відео)

Затримали в горах на українсько-румунському кордоні

Велика Британія не повинна виключати введення військ в Україну

До Львова прибув мер Дюсельдорфа

Польща анонсує спорудження фортифікацій на східному кордоні - і з Білоруссю, і з Україною

Їхала на велосипеді через пішохідний перехід. ДТП у Городку

Автобус сполученням Чернівці-Варшава наїхав на 28-річну львів’янку

Російські війська зупинено на рубежах 2-5 км від кордону - журналіст

Все про умовно-дострокове звільнення для проходження військової служби

На Львівщині закінчили повітряну тривогу, оголошену через загрозу балістичних ракет

Два літаки НАТО зафіксовані на розвідувальних маршрутах біля кордонів України

Повітряна тривога на Львівщині через пуск балістичних ракет

Григорій Греса, Василь Жемела, Віталій Лебяк, Антон Сотник, Василь Яброцький загинули у ці травневі дні. Юрій Миронов - торік

Північне сяйво на Львівщині

На Харківщині йдуть оборонні бої. Російські війська намагаються просуватись в глибину нашої держави - Генштаб

У районі садибної забудови у Львові запланували багатоповерхівку

США передають Україні обладнання, що захищає солдатів від ядерного зараження, біологічної та хімічної зброї

Мобілізувати близьких родичів міністрів і топ-чиновників захотіла Верховна Рада

Міністр-дрогобичанин після провальних спроб пролобіював водогін для міста за 4 млн злотих

ООН підрахувала скільки в Україні загинули цивільних у квітні внаслідок атак РФ

Що куштуватимуть львів'яни на Першому фермерському ярмарку на Сихові

У Серебрянському лісі окупанти намагаються прорвати лінію оборони

У Львові за німецькі гроші збудували масштабний Центр протезування та ортезування

Віталій Лебяк і Василь Жемела будуть поховані на Личаківському цвинтарі, а Василь Яброцький і Антон Сотник - на Голосківському

У Львові визначили переможців серед вчителів-інтелектуалів

У громадському транспорті Львова скоротився готівковий розрахунок

У ЛОВА розповіли, який дефіцит фінансового ресурсу місцевих бюджетів

Окупанти захопили 4 прикордонні селища на Харківщині - ЗМІ

Тісні відносини Будапешта з Пекіном становлять загрозу безпеці - посол США

Перші F-16 передадуть Україні до липня

Тортонські пісковики, гора Менич. «Північне Поділля» запрошує на екскурсії

Критична фаза війни може настати у найближчі місяці

Байден постане перед судом у справі про володіння зброєю

14 громад Львівщини - найбільш цифровізовані. Список

Чоловіка без ознак життя та зі слідами насильницької смерті виявили у житловому будинку на Львівщині