В УПЦ (МП) проголосили «непристойними» богослужбові тексти українською мовою

16:44 30 грудня 2015 р.


Фото: Radiosvoboda.org

Підлеглі московського патріарха поширюють у нашій країні провокаційні буклети, в яких не вказано вихідних даних.

«Напередодні різдвяних свят на парафії УПЦ (МП) в організованому порядку завозять друковану продукцію для масової роздачі парафіянам і жителям довколишніх місць. Матеріали містять неправдиву або провокативну інформацію про українську мову, УПЦ Київського Патріархату та навіть саму УПЦ (МП) –  повідомили на незалежному інтернет-ресурсі «Релігія в Україні», де також розповіли подробиці:

«Листівки, а точніше, буклети надруковані без вихідних даних, під грифом такої собі «Ліги захисників Православ'я». Судячи з україномовного тексту, вони призначені для безкоштовної роздачі в храмах центральної та правобережної України, починаючи з Києва.

Схема розповсюдження агіток проста – вони надходять в єпархіальні центри або в центри благочинь, після чого розвозяться на парафії. Організованість розвезення друкованої продукції не залишає сумніву, що проект отримав благословення від перших осіб УПЦ (МП).

У першому буклеті, присвяченому конкуруючій юрисдикції – УПЦ Київського Патріархату, в жорсткій, образливій формі, характерної для стилістики глави прес-служби УПЦ (МП) Василя Анісімова та фейкового «Союзу православних журналістів», автори на 24-х сторінках звинувачують Київський Патріархат в тому, що він є «християнством» «без Христа», «всі таїнства філаретівської» церкви» недійсні», а сам глава УПЦ КП веде «проповідь війни» і «бажає загибелі українців Донбасу». У брошурі багаторазово стверджується, що «ніякої благодаті у розкольників немає», УПЦ КП називається «конфесією однієї людини – Філарета», там «відсутність благодаті Святого Духа і порожнеча в людських серцях».

Всупереч існуючій думці, що благодать не можна виміряти, автори листівки запевняють, що благодать можна визначити – шляхом правильного здійснення таїнств канонічним священиком, наявністю чудес, мощів, святої води і мироточивих ікон, яких, за відомостями авторів буклету, в УПЦ КП немає. Філарет називається «учителем брехні», а про представників УПЦ КП і УАПЦ говориться, що «сутність їх душі – це неприйняття, непримирення і смута».

Низка звинувачень накладає на авторів і розповсюджувачів листівок правову відповідальність. Так, стверджується, що «проповідь війни – ноу-хау Київського Патріархату», «Філарет хоче продовження цієї війни. Бажає загибелі українців Донбасу», тому що «там, на Сході, немає його пастви» (в УПЦ КП на Донбасі дві єпархії, піддаються репресіям з боку влади невизнаних республік. – Ред.).

Київському Патріархату протиставляється канонічна УПЦ (МП), яка «в 1990 році отримала незалежність і повну самостійність в управлінні» від Патріарха Алексія II. Більш того – стверджується, що УПЦ з того часу «не залежить від Московської Патріархії, яка разом з тим, не має жодних претензій на майно і матеріальні доходи УПЦ».

Насправді ж УПЦ (МП) не стоїть у ряду автокефальних чи автономних Церков, а є структурною частиною РПЦ і залежна, як і будь-яка інша частина РПЦ, від статуту останньої. В останні роки Патріархом Кирилом робляться спроби ще більше звузити самостійність УПЦ (МП) (зокрема, про спроби втручання оточення Патріарха Кирила у внутрішні справи УПЦ (МП) заявляли самі єрархи цієї Церкви. Також на Соборі УПЦ (МП) 8 липня 2011 обговорювалося питання про вплив Патріарха РПЦ на прийняття рішень всередині УПЦ (МП), тоді ж Синод РПЦ «висловив надію» на зміну статуту УПЦ (МП) для посилення єдності з Московським Патріархатом, що призвело до посилення конфліктної ситуації в Синоді УПЦ і розширення конфлікту на весь єпископат УПЦ. – Ред.).

Оповідаючи про церковний розкол 1990-х років, листівка повністю опускає одну з найважливіших подій того часу – Помісний Собор УПЦ 1-3 листопада 1991 року, який висловився за надання автокефалії УПЦ і попросив Московського Патріарха про «дарування повної самостійності Української Православної Церкви», так званої автокефалії. За це рішення голосував і владика Онуфрій, нинішній глава УПЦ (МП).

Наступний буклет, який культивується в УПЦ (МП), спрямований проти позиції «людей, які виступають за українську мову на богослужінні». У ньому стверджується, що «достатньо часто богослужбові тексти українською мовою звучать занадто різко і навіть непристойно».

Непристойністю «Ліга захисників Православ'я» вважає слова «драбина» (по-рос. «сходи»), «зродила» («народила»), «галузки» («гілка») та інші, які використовуються в одному з перекладів «Акафіста Пресвятій Богородиці» в українській діаспорі та в храмах УАПЦ. Про інші українські богослужбові переклади, у тому числі ті, які використовують сотні парафій УПЦ (МП), автори листівки не згадують».

Про це повідомили на незалежному інтернет-ресурсі «Релігія в Україні».

dailylviv.com

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)