В опозиції є план «Б», – Яценюк

23:48 14 грудня 2013 р.


Фото: rian.com.ua

Він, як повідомив сьогодні, 14 грудня, лідер фракції «Батьківщина», – «щодо того, як провести дострокові президентські та парламентські вибори».

В інтерв'ю, розміщеному на сайті «BBC» в суботу, Арсеній Яценюк розповів також: «Ми повернемося до старої конституції України, яка є не президентською, а парламентсько-президентською республікою, і в цьому випадку, якщо ми зможемо повернути колишню конституцію, ми зможемо провести президентські вибори на п’ять місяців раніше», – cказав він.

«Отже, план існує, єдине питання полягає у тому, як його реалізувати. І це доволі складне завдання», – додав лідер фракції «Батьківщина»,. Він також заявив, що опозиція не допустила воєнного перевороту в країні.

«Ми зуміли не допустити воєнного перевороту та запровадження надзвичайного стану, введення якого прагнув Янукович. Адже ми були переконані, що до 17 грудня, коли Янукович має відбути до Москви, президент та його адміністрація спробує ввести в країні воєнне положення і навіть заарештувати лідерів опозиції. Завдяки – не можу назвати це діалогом – зустрічі із президентом сьогодні нам вдалося відтермінувати цей сценарій», – Арсеній Яценюк.

Відтак наведемо його інтерв’ю «BBC» повністю:

«Яценюк: «Ми зуміли не допустити воєнного перевороту»

У п'ятницю в Україні відбувся круглий стіл між представниками влади, опозиції та громадянського суспільства України. Після нього голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк розповів Девіду Стерну з «BBC» про досягнення і плани опозиції.

ВВС: Протести тривають вже понад три тижні, і жодна з ваших вимог не була виконана. Чи маєте ви план Б?

Арсеній Яценюк: Це неправда. Ми висунули три вимоги. І вчора Майдан попросив нас висунути четверту. Я нагадаю.

Перша вимога – відставка уряду. Президент не готовий звільняти уряд, але ми намагаємося знайти політичне рішення. Не хочу розкривати цих планів, гадаю, ми це зробимо у вівторок.

Друга вимога – притягнути до відповідальності осіб, причетних до насильства та розгону Майдану. Янукович продовжує зберігати мовчанку, але, незважаючи на це, ми збираємося створити незалежну комісію з розслідування цієї справи. Генеральний секретар Ради Європи вже надіслав нам пропозицію щодо створення такої комісії.

Третя вимога – звільнити невинних громадян, а також тих, хто утримувався під вартою за активну участь у Майдані. Нам вже вдалося домогтися звільнення дев'яти людей.

І четверта вимога – президент Янукович пообіцяв відкликати сили безпеки. Я йому в жодному випадку не довіряю. Та попри це, він привселюдно пообіцяв, що сили безпеки не застосовуватимуться у жодних спецопераціях проти мирних мітингувальників.

Моє бачення того, що ми маємо робити, таке. Ми зуміли не допустити воєнного перевороту та запровадження надзвичайного стану, введення якого прагнув Янукович. Адже ми були переконані, що до 17 грудня, коли Янукович має відбути до Москви, президент та його адміністрація спробує запровадити в країні найдзвичайний стан і навіть заарештувати лідерів опозиції. Завдяки - не можу назвати це діалогом – зустрічі із президентом нам вдалося відтермінувати цей сценарій.

«Цей президент ніколи не підпише угоду»

ВВС: Але ж ви також маєте й інші вимоги. Ви вимагаєте проведення дострокових президентських та парламентських виборів. Невирішенним залишається і питання Угоди про асоціацію з ЄС. Чи готові ви лишатися на Майдані безстроково? Чи, може, маєте якийсь інший план, як домогтися виконання цих вимог?

Арсеній Яценюк: Цей президент ніколи не піде у відставку за власним бажанням. Це очевидно. Але ми маємо план Б щодо того, як провести дострокові президентські та парламентські вибори: шляхом конституційного процесу.

Нам треба повернутися до старої конституції України, яка є не президентською, а парламентсько-президентською республікою. І якщо ми зможемо повернути колишню конституцію, то зможемо провести президентські вибори на п’ять місяців раніше. Отож, план існує, єдине питання - як його реалізувати. А це нелегке завдання.

ВВС: А як щодо Угоди про асоціацію, з непідписання якої, власне, і почалися протести? Якби Янукович підписав угоду, чи зупинило би це протести?

Арсеній Яценюк: Він не підпише цієї угоди. Її підпишуть новий президент та новий уряд.

ВВС: Але це в теорії. Якби він все ж таки підписав її? Чи вам ідеться вже не лише про асоціацію, а й про дострокові президентські вибори?

Арсеній Яценюк: Я дуже практична людина. Цей президент ніколи не підпише Угоду.

Схід і Захід?..

ВВС: Президент Янукович є обраним лідером країни і все ще має велику підтримку на сході країни. Чи не боїтися ви, що протест призведе до розколу країни?

Арсеній Яценюк: Я не дуже впевнений, що Янукович має велику підтримку. Переважна частина його електорату сконцентрована на сході, а ці люди зараз не дуже задоволені рівнем свого життя, податками та економікою, де спостерігається спад.

У будь-якому разі - так, його президентський термін ще не добіг кінця. Але українці вимагають проведення дострокових президентських та парламентських виборів. Існує тільки один вихід – конституційний. Змінити Конституцію, повернутися до старої Конституції та провести дострокові парламентські вибори.

ВВС: Але ж люди, що живуть на сході, не вимагають проведення дострокових президентських та парламентських виборів. Ви кажете, що не певні, що там підтримують Януковича, та, може, це лише ваша думка? Якщо президента там усе ж підтримують, чи не ризикуєте ви розколоти країну?

Арсеній Яценюк: Саме з цієї причини ми сьогодні (13 грудня. - Ред.) зустрічалися з президентом. Заради країни. Заради порятунку країни. Заради того, щоб мати не зруйновану, а успішну державу. І ми зробимо все можливе, щоб наша Україна була об’єднаною, незалежною та суверенною.

ВВС: Та все ж таки думки у країні розділяються. Ви зустрічалися з президентом, але ви також зауважили, що ці переговори можуть ні до чого не призвести, що президент не хоче йти на поступки. То як ці переговори можуть допомогти об’єднати країну, коли дві її частини повністю розділені?

Арсеній Яценюк: Мова йде про несправедливість у цій країні, про насильство, корупцію, скорочення робочих місць, корумпованість судей та прокурорів. І ці питання усіх об'єднують. З цього приводу розбіжностей немає.

«Комуністи з нами»

ВВС: Під час останніх виборів ви не змогли утворити більшості в парламенті, то чому ви переконані, що зможете це зробити тепер?

Арсеній Яценюк: На це запитання я відповім у понеділок.

ВВС: А зараз ви не могли б відповісти? Навряд чи в нас буде нагода поспілкуватися в понеділок.

Арсеній Яценюк: Я дам вам підказку. Комуністи з нами.

ВВС: І це є гарантією?

Арсеній Яценюк: Це – не гарантія, та це значна кількість голосів.

ВВС: Та чи буде цієї кількості достатньо для вашої перемоги? Ци вдасться вам сформувати більшість, якщо до вас приєднаються всі комуністи?

Арсеній Яценюк: На це ще буде потрібно близько 10 голосів, але 10 – це не 50.

ВВС: І ви вважаєте, що зможете отримати 10 додаткових голосів від депутатів Партії Регіонів?

Арсеній Яценюк: У цьому випадку краще не думати, а діяти. Гадаю, в нас буде близько 226 голосів.

ВВС: Отже, ви матимете якраз необхідну кількість, не більше?

Арсеній Яценюк: Не можу сказати з упевненістю.

ВВС: Але ж питання саме в оцій впевненості, якщо ви не певні...

Арсеній Яценюк: У політиці ніколи не можна бути певним. Так завжди буває в інших країнах, навіть у вашій країні.

ВВС: А якщо не вдасться план Б, чи маєте ви план В?

Арсеній Яценюк: В, Г, Д, Є, Ж, З…

ВВС: І в чому полягає план В?

Арсеній Яценюк: Провести строкові президентські вибори, але змінити закон про президентські вибори, змінити закон про парламентські вибори, є ціла низка планів. Аби досягти результату, потрібно бути дуже ефективним, дуже гнучким та дуже розумним – так працює політика.

ВВС: Тобто ви не збираєтеся залишатися на Майдані безстроково?

Арсеній Яценюк: Ми безстроково будемо боротися за права українців, використовуючі різні засоби та рушії».

dailylviv.com

В Ізраїлі думають, що лідер «Хезболли» загинув (відео)

Понад годину рятувальники гасили пожежу на ринку Львівщини

Трамп сказав Зеленському, що має добрі стосунки з Путіним

На Львівщині мають ознаки критичних понад 700 підприємств

Ціна за паркування автівок у Львові збільшиться у рази

Львів'янина Андрія Шутяка і луганця Максима Ушенка проведуть в останню путь у Львові

На Львівщині закінчили повітряну тривогу. Спокійно

Зафіксували пуски «кинджалів» з МіГ-31К. Повітряна тривога

У шести інститутах Львівської політехніки обрали нових директорів. Прізвища

У Львові розшукують харків'янина, який міг 38 разів незаконно переправити осіб за кордон

Ramstein Group збере лідерів США, Франції, Великобританії, Німеччини і України

Вісім громадських та благодійних організацій отримали від міськради Львова майже 700 тисяч грн. Перелік

Козицький очолив палату регіонів після Микити

Львівські синоптики заповідають на завтра грозу, сильний дощ, шквали і град

Пенсіонер підпалив себе в будівлі ОВА

Між парком і цвинтарем у Львові побудують готель з апартаментами квартирного типу

Українські школярі зможуть навчатися в лікарнях

У п'ятницю запланований імпорт електроенергії з п'яти держав

У Кривому Розі під завалами управління поліції знайшли загиблу

Зеленський покине США без дозволу на удари по рф

88-річна львів’янка віддала шахрайці 3250 доларів, 400 євро та 7000 грн

Румунія шукає шахед, який міг залетіти до них під час атаки на Україну

Перший храм у Львові облаштують підіймачем до входу

Суд над провокатором Стахівим знову перенесли через відсутність підозрюваного

Автобусні маршрути №12, №58 та №59 у Львові змінять схему руху

У Стрию тримісячне немовля опинилося в квартирній пастці

42-річний зять «одружився» з 78-річною тещею, щоб втекти з України

У Кривому Розі окупанти вдарили ракетою по управлінню поліції, є постраждалі

Ексдиректор однієї з шахт Львівщини заплатив ₴2 млн «за повітря»

Компанія «Інтерпрес» відмовилася продавати та поповнювати транспортні картки ЛеоКарт

У Львові за добу у ДТП постраждали троє пішоходів

У Львові обгорів 21-річний працівник СТО, який самотужки намагався загасити пожежу

Трамп зустрінеться з Зеленським

Михайло Батюк, Андрій Ружило, Максим Романюк, Дмитро Волинець, Ігор Петеш. Львівщина оплакує Героїв

Чоловіки зі східним акцентом ошукали мешканку Жешува на майже 100 тисяч злотих

Понад $5 млрд на зброю отримає Україна у найближчі місяці, - Блінкен

Загальний залп 8 ракет. РФ вивела у Чорне море 3 носії «Калібрів»

Байден назвав Зеленському два ключових елементи, які потрібні для перемоги України

Байден анонсував 8 мільярдів доларів військової допомоги Україні

Компанія Комарека і Козицького 20 років видобуватиме нафту і газ біля Меденичів