Українські війська відкинули окупантів на 20 кілометрів і відбили надважливу трасу на Харків (відео)

17:30 4 жовтня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 4 жовтня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України


Відео: 112 Україна

У сьогоднішніх «Зведених даних ІАЦ РНБО» запевняють також, що наші військові відбили всі штурми аеропорту Донецька.

«Українські війська відкинули рашистів на південному напрямі бойових дій на Донбасі на 20 кілометрів – про це свідчить мапа АТО, яку сьогодні оприлюднив Інформаційно-аналітичний центр РНБОУ. За його інформацією, сили АТО відкинули бойовиків до міста Комсомольське й вийшли на рубіж річки Кальміус», – повідомляє в суботу «Телевізійна служба новин» каналу «1+1».

«Однак у районі Попасної ворог встановив контроль над Калиновим», – додає «Телевізійна служба новин». Хоч спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко зміни у мапі АТО в порівнянні з вчорашніми даними під час брифінгу сьогодні не коментував, про них повідомляє про це сьогодні, 4 жовтня, «Телевізійна служба новин», яка також нагадує, що вчора був сформований новий напрямок атаки бойовиків – у районі Волновахи. Безрезультатні атаки бойовиків були спрямовані на опорні пункти сил АТО у населених пунктах Старогнатівка та Трудівське, а в районі Ольгинки, Докучаєвська, Новотроїцького вчора помітили зосередження ударної тактичної групи російсько-терористичних військ.

До її складу протягом останніх діб додались чотири РСЗВ БМ-21 «Град» і до 12 гаубиць Д-30, які посилені мобільними командними пунктами типу «Капусник-Б» на базі БТР-80. «Телевізійна служба новин» розповіла також у суботу:

«Українські військові розширили горловину зони контролю в районі Дебальцевого й взяли під контроль надважливий інфраструктурний об'єкт – трасу на Харків. Про це свідчить мапа АТО, яку сьогодні оприлюднив Інформаційно-аналітичний центр РНБО.

Тепер центр горловини зони контролю в районі Дебальцевого проходить Світлодарськом і трасою М03, стратегічно важливого напрямку Артемівськ-Слов'янськ-Ізюм-Харків.

Водночас, у районі Попасної бойовики встановили контроль над н.п. Калинове. Також, бойовикам вдалося захопити територію у районі населених пунктів Василівка-Петровське, які знаходяться між Ясинуватою і Горлівкою. 

Нагадаємо, раніше ворог пішов у наступ у районі населеного пункту Попасна. Так, збройними формуваннями було здійснено спробу прориву блокпосту батальйону територіальної оборони «Тернопіль» на в'їзді до Попасної у напрямку Первомайська. При цьому, як повідомляє Луганська ОДА, ці бойовики абсолютно непідконтрольні - навіть місцевим ватажкам бандформувань».

У сьогоднішніх «Зведених даних ІАЦ РНБО» Інформаційно-аналітичного центру ради національної безпеки і оборони також повідомлялося:

«Учора Президент України Петро Порошенко здійснив робочу поїздку до Львівської області. Особливу увагу було приділено питанням підвищення обороноздатності держави.

Зокрема, Президент відвідав Академію Сухопутних військ Збройних Сил України імені гетьмана Петра Сагайдачного. Президент високо відзначив внесок Академії Сухопутних військ у формування нового покоління військових. За час ведення бойових дій в зоні АТО 62 офіцери-випускники Академії відзначені державними нагородами, серед яких – Герой України Євген Зеленський.

Під час виступу перед колективом та курсантами Академії Петро Порошенко відзначив, що вважає реформу оборонного сектору пріоритетним завданням. «До кінця року до Парламенту буде передано план, яким чином реформувати оборонний сектор, значно підвищити ефективність Збройних Сил і силових підрозділів, як зробити їх добре забезпеченими, мобільними та високооснащеними», – сказав Президент.

Також під час поїздки Петро Порошенко відвідав Львівський ремонтний бронетанковий завод, на якому ремонтують важку військову техніку. Глава держави ознайомився з виробничими потужностями підприємства, оглянув зразок нової броньованої машини «Дозор», яку буде запущено у серійне виробництво.

Відбулися випробування міцності броні нової машини «Дозор». Броня машини витримала, наші військові будуть надійно захищені. Петро Порошенко наголосив, що оборонному виробництву надаватиметься всебічна підтримка.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація на Сході України залишається складною. Терористи продовжують порушувати домовленості про припинення вогню і здійснювати обстріли позицій сил АТО.

Пріоритетною ціллю для терористів залишається аеропорт м. Донецька. Бойовики вдалися до кількох чергових невдалих спроб штурму аеропорту, після чого продовжили його обстрілювати.

Наші військові усі напади відбили, та знищили ще 12 терористів. Під час штурму аеропорту нападники використовували димові шашки, через що в соціальних мережах розпочалося розповсюдження інформації про використання газу

 Ми вчергове закликаємо громадян не поширювати неперевірені дані, які шкодять військовим, в тому числі тим, які героїчно обороняють аеропорт. Нагадаємо, що вчора наші військові в донецькому аеропорту отримали підкріплення, проведено часткову ротацію захисників.

Також учора спостерігалося певне загострення у Тельманівському районі Донецької області. Поблизу с. Орловське терористи обстріляли з мінометів та атакували ротний опорний пункт сил АТО. Напад відбито.

У районі с. Старогнатівка відбулось бойове зіткнення наших військових з групою терористів, яка намагалася прорватися на стику між взводними опорними пунктами сил АТО. Напад також відбито, терористи понесли втрати.

Ситуація в Маріуполі повністю контрольована. Всі служби працюють у штатному режимі.

Всього за добу в зоні АТО загинуло 2 українських військових. Кількість поранених уточнюється.

На ділянках кордону з Російською Федерацією, яка контролюється нашими прикордонниками ситуація спокійна, бойових зіткнень та обстрілів не відбувалося. Під час перевірки території поблизу населеного пункту Сартана Донецької області прикордонним нарядом в покинутій будівлі виявлено 3 одиниці РПГ-26 в упаковці та 3 ящики з гранатами Ф-1.

Продовжується фіксація переміщень російської військової техніки на території АР Крим. Учора о 12.20 неподалік населеного пункту Червоний Чабан Херсонської області на адміністративному кордоні з АР Крим спостерігався рух 2 танків, 2 БТР, 1 «УРАЛу». О 15.50 неподалік адміністративного кордону з АР Крим прикордонники виявили між трасою «Каланчак – Армянськ» та лісосмугою до 10 затентованих одиниць важкої техніки (орієнтовно танки або БТР).

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Представники терористичної організації «ДНР» здійснюють спроби фальсифікувати причини загибелі представника Червоного Хреста в Донецьку. Оперативні підрозділи МВС отримали у своє розпорядження чергове підтвердження механізму, яким бойовики так званої «ДНР» намагаються за допомогою російських ЗМІ приховати сліди своїх злочинів.

Переглянути відео можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=Rv7BJZsl9t4&list=UUv2HKGiEEtHQguOsn845GpA.

Нагадаємо, що МЗС України висловило співчуття у зв’язку з трагічною загибеллю представника Міжнародного Комітету Червоного Хреста, громадянина Швейцарії внаслідок обстрілу терористами офісу Міжнародного комітету Червоного Хреста у м. Донецьк. Про Існування обґрунтованих доказів того, що снаряд, який вбив співробітника Міжнародного комітету Червоного Хреста в Донецьку, прилетів з території, контрольованої терористами, заявив також на брифінгу в Нью-Йорку Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв. Україна гарантує проведення повного та відкритого розслідування цього інциденту в межах існуючих можливостей.

У м. Стаханові Луганської області терористи ввели «комендантську годину». Осіб, які порушують режим, бойовики затримують та відправляють на «громадські роботи» на територіях, підконтрольних терористам. У н.п. Ровеньки та Антрацит Луганської області озброєні терористи обходять квартири місцевих мешканців та примусово вилучають паспорти громадян України.

Служба безпеки України надала докази злочинів проти людяності, які чинять бойовики на територіях Луганської та Донецької областей Їх масштаби представлені на карті, на якій нанесено місця влаштованих терористами концтаборів, катівень каральних органів терористичних організацій, місць тортур та розстрілів мирного населення, масових поховань замордованих людей.

В основі цієї карти інформація, яку Службі безпеки України цілодобово повідомляють очевидці злочинів на «гарячу лінію» СБУ. Ці свідчення повністю підтверджуються об’єктивними даними космічних знімків, перехопленими телефонними переговорами бойовиків, матеріалами контррозвідки СБУ, зізнаннями затриманих та заарештованих за рішеннями українських судів злочинців.

Дані контррозвідки свідчать про те, що терористи на тимчасово контрольованих ними територіях запровадили антигуманні порядки, які не відповідають жодним засадам міжнародного права та людяності. СБУ звертається до громадян, близькі та рідні яких замордовані терористами або зникли безвісти, надавати такі відомості на гарячу лінію 0-800-501-482.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель під час промови на урочистостях з нагоди Дня німецької єдності заявила, що Росія нехтує принципами мирного співіснування у світі, відкрито зневажає міжнародне право і принципи територіальної цілісності. При цьому глава німецького уряду звернула увагу, що санкції всіх 28 країн-членів ЄС проти Росії є спільною чіткою відповіддю Європи на вказані виклики.

Віце-прем’єр та глава МЗС Словаччини Мірослав Лайчак запевнив, що Братислава і надалі постачатиме газ в Україну у реверсному режимі, незважаючи на скорочення Росією майже на половину обсягів поставок блакитного палива до Словацької Республіки.

Литовський сейм виступив з ініціативою створити спільний фонд військової допомоги Україні, до якого країни-члени ЄС зможуть добровільно вносити від 1% до 3% від фінансів, які виділяються зі структурних фондів Євросоюзу. Відповідний документ планується представити лідерам кран-членів ЄС у грудні 2014 р.

Міністерство закордонних справ Литовської Республіки у заяві щодо порушень умов припинення вогню на Сході України зазначає, що, не зважаючи на значні зусилля, докладені міжнародною спільнотою для мирного вирішення конфлікту, Росія до цього часу не зробила жодного конкретного кроку для виведення своїх збройних сил і озброєнь зі східних регіонів України та з території АР Крим, створення належних умов для передачі контролю над кордоном українським прикордонникам, а також звільнення всіх заручників та припинення провокацій. Крім того, МЗС Литви суворо засуджує обстріл офісу Міжнародного Комітету Червоного Хреста у м. Донецьк 02.10.2014 р., який призвів до загибелі співробітника Міжнародного Комітету Червоного Хреста, категоричне засуджує зростання випадків порушення режиму перемир’я та припинення вогню упродовж останніх днів, які призвели до нових жертв».

Про це повідомляється в суботу на сайті ІАЦ РНБОУ.

dailylviv.com

Байден назвав Зеленському два ключових елементи, які потрібні для перемоги України

Байден анонсував 8 мільярдів доларів військової допомоги Україні

Компанія Комарека і Козицького 20 років видобуватиме нафту і газ біля Меденичів

В повітрі борти стратегічної авіації росії. Загроза пусків ракет - ПС

Північно-Вівнянську площу 20 років експлуатуватиме «Стрийнафтогаз»

З 1 листопада електроенергія в Україні може суттєво подорожчати

У Самбірському районі роздадуть пільгові картки для проїзду у пасажирському транспорті

Американці профінансували ремонт дороги на кордоні з Угорщиною

Міський голова Львова Андрій Садовий вислухав 20 громадян, яким не допомогли його заступники

Мав стійку громадянську позицію, брав участь у Революції Гідності. Львів прощається з Максимом Романюком

У мерії Львова порахували, скільки людей скористалося вбиральнею у Ратуші

У львівській школі травмувався інструктор з вогневої підготовки

Пістолет - поштою. Зловмисник пересилав зброю, розібравши її на запчастини

На Львівщині урочисто передали 450 безпілотників для семи бойових підрозділів

Спільні молитви на трьох полях почесних поховань Личаківського кладовища у Львові

Гарний номер телефону: що це та для чого він потрібен?

Уночі Росія атакувала три енергооб'єкти

РФ здійснила вранці три пуски «Кинджалів» на Старокостянтинів

Адвокатка на Львівщині взяла гроші за вплив на суддю. Що пообіцяла

На найдовшій європейській міжнародній трасі «Е-40» поставлять яворівську «Пташку Перемоги» (відео)

Від чого з'являється карієс молочних зубів

Нове майно родичів Медведчука та Козака, яке намагались приховати, виявили на Львівщині

Аварія на магістральній тепловій мережі у Львові. Частина будинків у Шевченківському районі без гарячої води

Третю ракетну небезпеку на Львівщині скасували

Артоб'єкт «Пташка Перемоги» в стилі традиційної яворівської забавки встановлять на Львівщині (відеотрансляція)

Забудьте про біль у шиї з ортопедичною подушкою від Ortos

Росіяни втретє атакують Кинджалами Україну. Повітряна тривога на Львівщині

У схемі переважно жінки. Як техніку Apple переправляли через кордон на Львівщині (відео)

Закінчення другої пів годинної повітряної тривоги на Львівщині

У небі Росії - знову МіГи. На Львівщині лунає друга повітряна тривога

З яких з восьми відкритих джерел Львівської громади можна пити воду. Результати дослідження

Ракетна небезпека на Львівщині тривала 35 хвилин

У Кам'янка-Бузькій пожежники врятували з вогню сімох людей та кота

На Львівщині оголосили повітряну тривогу. Летять Кинджали

РФ вночі атакувала Україну ракетами та дронами. Скільки збила ППО

У Пустомитах пішохода, якого збила автівка, госпіталізували

Міорелаксанти: як вони допомагають при болях та спазмах

Михайло Борнатовський, Богдан Війтович, Іван Михальчук, Василь Боєв навіки спочинуть на Львівщині

Центр Івано-Франківська - без світла через атаку дронів

Франція підготує та повністю оснастить українську бригаду