Україна потребує прискореного членства в НАТО або обов’язкових гарантій безпеки від західних партнерів

11:24 6 жовтня 2024 р.

Після візиту США Україна перебуває в неспокійному стані — вона покладається на Сполучені Штати як на свого головного союзника, але не впевнена, як довго триватиме ця підтримка.

Більше ніж через тиждень після того, як президент України Володимир Зеленський представив свій «план перемоги» щодо припинення війни з Росією високопосадовцям США, деталі стратегії й те, як вона була сприйнята, залишаються туманними, і Київ намагається отримати додаткову міжнародну підтримку лише за місяць до виборів у США. Про це пише The Washington Post, інфоррмує DailyLviv.com.

Адміністрація Зеленського поки що тримає в таємниці пункти плану перемоги, яким поділилися з президентом Джо Байденом та іншими високопосадовцями, але він, ймовірно, залежить або від прискореного членства в НАТО, або від обов’язкових гарантій безпеки від західних партнерів України.

Ця поїздка, яку українські чиновники розглядали як ключову можливість для Зеленського надати Сполученим Штатам інформацію про те, як підтримувати Україну в майбутньому, не знайшла резонансу у Вашингтоні. Байден дотримувався своєї позиції щодо заборони наданими США ракетами більшої дальності завдавати удари всередині Росії, а Зеленський опинився в політичному перехресному вогні, оскільки впливові республіканці в основному критикували або ставилися до нього зневажливо. Зустріч з кандидатом у президенти від Республіканської партії Дональдом Трампом — перша для Зеленського з початку війни — відбулася поспішно після того, як Трамп спочатку сказав, що не планує зустрічатися.

Україна покладається на Сполучені Штати як на свого головного союзника, щоб озброїти її проти Росії, але Україна невпевнена, як довго триватиме ця підтримка, оскільки увага до війни зникає на третьому її році і з новою ескалацією на Близькому Сході.

"Ніхто не планує кидати Україну, але Україна зараз точно не в трійці головних проблем для США", – вважає київський політичний експерт Микола Давидюк. 

Наступного тижня Зеленський матиме ще один шанс представити план перемоги на засіданні контактної групи з питань оборони України в Рамштайні у Німеччині, яке відвідає Байден. Після того, як Зеленський не домігся скасування ракетних обмежень, Київ може отримати якусь іншу допомогу під час конференції в Німеччині, сказав західний дипломат, який говорив на умовах анонімності для обговорення делікатного питання.

Зокрема, зазначив дипломат, країни НАТО розглядають способи надання Україні більш конкретних кроків для майбутнього членства в альянсі — хоча, ймовірно, все ще не виконують термінових потреб, про які просив Київ.

Проблемою для українських посадовців є те, що наближення президентських виборів у США — і нова адміністрація незалежно від результату — ставить під сумнів майбутню безпекову допомогу Україні. Команда Зеленського намагалася переконати Байдена підтримати план перемоги як спосіб зміцнити спадщину Байдена до закінчення його терміну. Але навряд чи Білий дім зараз вживатиме будь-яких непопулярних дій, щоб не поставити під загрозу передвиборну кампанію Камали Гарріс, заявили чиновники.

Хоча Зеленський і його уряд неодноразово заявляли, що поступитися українською землею Росії, яка зараз займає понад 20 відсотків території країни, було б неможливим, прості українці виявляють більшу згоду на переговори, які призведуть до тимчасових компромісів щодо територіальної цілісності — якщо членство в НАТО чи гарантії безпеки від союзників будуть частиною угоди, сказав Антон Грушецький, директор Київського міжнародного інституту соціології, який досліджував настрої людей.

«Не буде ситуації, коли абсолютна більшість визнає окупацію своєї території», – сказав Грушецький. «Але українці готові до формату, який би відклав повне повернення певних територій на майбутнє, тільки за умови наявності якогось фактору безпеки».

Суспільні настрої змінилися, оскільки Україна боролася на полі бою протягом останнього року, а люди далеко від фронту терпіли повні відключення електроенергії через бомбардування електромережі Москвою. Росія відновила наступальну ініціативу на лінії фронту, а Україна поспішає поповнити свої виснажені лави мобілізаційною кампанією.

Несподіване транскордонне вторгнення України в російську Курську область влітку підняло моральний дух усередині країни та показало союзникам України, що вона все ще здатна досягати успіхів на полі бою. Але цей наступ здебільшого зупинився, а Україна продовжує втрачати позиції у своїх східних регіонах, включаючи місто Вугледар на початку цього тижня.

Оскільки війна більше нагадувала тупикову ситуацію, підтримка західних партнерів України також була більш пом’якшеною.

«У 2023 році були великі надії, а в 2024 році багато розчарувань і незрозуміло, що буде далі — це факт», — сказав нардеп від опозиційної партії «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко.

Гончаренко сказав, що план перемоги Зеленського навряд чи міститиме якийсь революційний елемент — це відчуття повторив західний чиновник в Україні, який сказав, що в ньому «нічого дивного». Українці розраховують на більшу підтримку з боку своїх союзників зі збільшенням зброї, членством у НАТО та, якщо можливо, посиленням санкцій проти Росії.

«Якби Захід надав нам максимальну допомогу, Україна вже сьогодні могла б досягти перемоги в повному розумінні цього слова», – сказав він. «Те, що ми отримуємо, постійно обмежене».

dailylviv.com

Україна потребує прискореного членства в НАТО або обов’язкових гарантій безпеки від західних партнерів

У Львові облаштують «зебру» для безпечного переходу 6-смугової дороги

Захоплені процесом збору грибів не змогли знайти дорогу назад

Біля кордону з Україною ведмідь убив чоловіка

На Україну налетіли 90 російських ударних безпілотників і ракет

Присяжні ухвалюватимуть вердикт у суді першої інстанції у кримінальних справах

Минулої доби втрати російських загарбників склали 1250 осіб

Потужні вибухи сколихнули Одесу

Зупинено рух транспорту на українсько-польському кордоні

Начальник ГУР МО України нагородив чеського волонтера-підполковника

США сформують угруповання зі сотні розвідувальних супутників

У сусідній з Львівщиною області розпочинають перевірку рішень МСЕК і ВЛК

Укрзалізниця змінила розклад руху гірських потягів

Львівське дербі відбудеться 21 жовтня

На горищі у Львові старшокласник знайшов скульптуру всесвітньо відомого майстра Сергія Литвиненка

До Білорусі з України перемістили щонайменше 2219 українських дітей

Списки «хворих ухилянтів», виявлені у голови Хмельницького МСЕК, вивчає ДБР

Президент України повезе План перемоги на Рамштайн-25

Начальника і заступницю управлінь податкової у Львівській області підозрюють у приховуванні двох котеджів в Зубрі

Львівщина поклонилася сімом захисникам України

59 слідів від ін’єкцій. Жінка, яка прийшла в косметологічну клініку за модною процедурою, померла в муках

Водій легковика загинув, пасажирка травмована. ДТП у селі Струтин Золочівського району

Біля автовокзалу «Північний» у Львові водій автобуса наїхав на пішохода

У Львівському апеляційному суді обрали голову

Іранський вантажний літак сів у Москві

Поліція оприлюднила прізвище чоловіка, причетного до вбивства подружжя в Лопатині

Міноборони перешкоджали провести аудит підприємства зі сфери ГУР МО

У Малехові збиратимуть кошти для Сергія Керода, Ореста Забора і Романа Костіва

П’ять трамваїв з Берліна їздять вулицями Львова. У дорозі два з Берна

На Львівщині загорівся поїзд

В Україні збільшать податки

Джонсон-Нетаньяху. Хто кого хотів підслухати

Учні 1–4 класів їстимуть гарячі обіди безплатно. Це коштуватиме 2 млрд грн

Забудовники Львова відремонтують і розширять три вулиці

Лукашенко не хоче мати однаковий з путіним ордер з Гааги

У Винниках заборонили багатоповерхівку

З енергодарцем Євгеном Бобковим попрощаються у Львові

Зупинка громадського транспорту і пішохідний перехід будуть навпроти Личаківського військового цвинтаря

Винниківський ліс знову вирубуватимуть. Мешканці готують судовий позов проти ухвали Львівської міськради

Ледь не «навернулася». Засновниця Форуму видавців дивом врятувалася на гранітному львівському хіднику