США не можуть сидіти на двох стільцях - аналітик

16:41 24 вересня 2024 р.

Досі немає жодних ознак того, що Білий дім змінить свою позицію щодо дозволу Україні завдавати ударів по Росії далекобійними західними ракетами.

Останній запит Києва щодо отримання дозволу на використання наданих США тактичних ракетних систем ATACMS та інших боєприпасів великої дальності для ураження таких цілей, як стратегічні аеродроми у глибині Росії, буде зроблено президентом Володимиром Зеленським особисто під час його зустрічі з президентом Джо Байденом у Вашингтоні цього тижня. Для цієї статті журналісти Washington Post опитали більше десятка офіційних осіб в Україні, країнах-членах НАТО, а також в адміністрації Байдена та Конгресі, щоб оцінити температуру гострих дебатів щодо управління війною в Україні. DailyLviv.com подає короткий виклад публікації WP.

Поки що офіційні особи США наполягають, що немає жодних ознак того, що Білий дім змінить свою позицію щодо далеких ударів по Росії. Але українці вказують на те, що США неодноразово відхиляли їхні запити на озброєння — щодо сучасних танків, винищувачів і ракет більшого радіусу дії — перед тим, як зрештою щоразу давали зелене світло. І враховуючи тривалі публічні дебати, росіяни завжди мали час підготуватися задовго до того, як нова зброя потрапить на поле бою.

Зі свого боку офіційні особи США висловлюють розчарування з приводу того, що, на їхню думку, Україна не розуміє їх іноді обережного підходу, навіть якщо вони надають Києву значно більше допомоги у сфері безпеки, ніж будь-кому іншому. Російський президент Путін представив свій напад на Україну як частину війни проти Заходу — зокрема Сполучених Штатів — і Вашингтон часто посилався на врегулювання ескалації з Москвою як на причину не схвалювати деякі запити України на озброєння негайно.

Цієї позиції рішуче дотримується й кампанія кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа, а його син є співавтором статті для газети Hill, яка застерігає від ядерної пожежі, якщо такі дозволи будуть надані.

Цю аргументацію висміюють в Україні — де щоденні російські бомбардування вбили тисячі людей, а російські війська окупували понад 20 відсотків території країни. Збільшує розчарування українців також те, що Росія отримує постійні поставки важливої ​​зброї з Ірану та Північної Кореї.

«Як виявилося, у Росії є більш рішучі союзники, ніж у нас», – сказав Роман Костенко, секретар комітету з питань оборони та розвідки Верховної Ради України. «Це сором для Заходу».

Під час зустрічі Зеленського з Байденом цього тижня пріоритетом української делегації є представити свій таємний «план перемоги» як можливість для Байдена залишити посаду зі спадщиною того, що він допоміг Україні виграти війну проти Росії. Важливим аспектом цього плану є можливість вдарити по росіянах на їхній власній території. Російські плануючі бомби з системами наведення, які запускаються з літаків, знищують українські лінії фронту.

Тому українські чиновники хочуть вражати літаки, які запускають ці керовані аіаційні бомби, коли борти ще базуються на аеродромах на Росії. Але ці злітно-посадкові смуги розташовані поза зоною дії західної зброї, яку зараз дозволено використовувати українцям для транскордонних ударів.

Українці також хочуть більше свободи для вибору власних цілей, включаючи енергетичну інфраструктуру, таку як нафтосховища, кажуть чиновники. Такого роду удари можуть завдати шкоди економіці Росії, обмеживши її здатність фінансувати військові зусилля, пояснив високопоставлений український військовий. Це чесна гра, додав чиновник, оскільки Москва руйнувала енергомережу України протягом останніх двох років, викликаючи повне віимкнення світла по всій країні.

Однак Київ вже давно залежить від отримання від військового персоналу США, що базується в інших країнах Європи, координатів цілей для ударів високоточною західною зброєю. Без цих координатів ракетам, ймовірно, не вдасться досягти мети, сказав військовий чиновник, і Сполучені Штати вже іноді відмовлялися надати координати деяких з бажаних цілей Києва.

«Західна зброя часто використовується проти тих цілей, які ми вважаємо менш важливими», — сказав чиновник.

Представники США стверджують, що Україна має настільки обмежені запаси ATACMS та подібних боєприпасів, що відкриття російської території для ударів мало б лише обмежений вплив на поле бою та могло б призвести до того, що ракети закінчаться за кілька тижнів або навіть днів.

Представники Білого дому та Міністерства оборони кажуть, що не почули від українських лідерів переконливого аргументу про те, що можливі цілі в радіусі дії ракет у Росії істотно вплинуть на шлях України до перемоги. Вони кажуть, що використання ракет проти цілей у Криму, як це робила Україна досі, є більш вигідною стратегією, яка вже змусила Кремль відвести війська з півострова.

Один американський чиновник стверджував, що цей запит відрізняється від попередніх, оскільки він не вартий ризику російської ескалації. Оскільки запаси ракет обмежені, а Росія вже вивела 90 відсотків літаків, що запускають плануючі бомби, за межі радіусу дії ATACMS, змінена політика США не змінить хід бойових дій.

Але європейські військові чиновники та дипломати категорично не погоджуються з тим, що дозвіл ударів більшої дальності по Росії матиме лише обмежений вплив, і засудили політику відмови зняти обмеження на західну зброю. Один західний військовий чиновник сказав що власна військова доктрина НАТО вимагає глибоких ударів у тилу ворога. Хоча дозволу Сполучених Штатів глибших ракетних ударів по Росії само по собі буде недостатньо для перемоги України у війні, сказав цей чиновник, це допоможе порушити логістику Росії, вразити командні центри та склади зброї. Крім того, що довше чекати дозволу, то менш ефективною буде можливість удару на великі відстані.

Українські та європейські чиновники заявили, що вже зафіксували, що росіяни менше використовують аеродроми, найближчі до кордону з Україною. Військові літаки тепер використовують ці посадкові смуги лише для швидкої зупинки для дозаправки чи технічного обслуговування.

«Немає жодного сумніву, що якщо зараз буде ухвалене рішення щодо дозволу на використання цієї зброї, частина переваги вже буде розтрачена через цю боязкість», — сказав Кейр Джайлз, аналітик лондонського аналітичного центру Chatham House. 

Один український чиновник припустив, що новий американський аргумент про недостатню ефективність транскордонних ударів, ймовірно, виник, «тому що попереднє виправдання більше не працює».

Європейський дипломат у Києві сказав, що вони вважають, що Україна почала нещодавнє вторгнення в російську Курську область частково для того, щоб заявити Заходу, що червоні лінії Путіна можна перетинати, не боячись серйозної помсти, як-от застосування ядерної зброї. Але Росія все ще може посилити ситуацію деінде таким чином, щоб ускладнити життя адміністрації Байдена на світовій арені, заявили американські чиновники. Наприклад, озброївши повстанську групу хуситів у Ємені, яка загрожує морським перевезенням у Червоному морі, або передавши технологію виготовлення ядерної збро Ірану чи посиливши свої диверсійні атаки в Європі.

Офіційні особи США кажуть, що вони воліли б, щоб Україна виконувала свої запити приватно, а не розгортала публічну кампанію. 

Деякі європейські країни приєдналися до заклику України до Сполучених Штатів скасувати обмеження, і дипломати заявили, що не виключають зміни політики США у війні, у якій неодноразово зміщувалися цільові позиції. Велика Британія та Франція також надають Україні ракети більшого радіусу дії, і обидві активно підтримують використання Україною своїх боєприпасів на території Росії.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі, однак, зменшує очікування щодо того, що союзники України приймуть швидке рішення для дозволу Україні запускати свої ракети великої дальності вглиб Росії. Тиждень тому він сказав ВВС, що це питання обговорюватиметься з Україною її союзниками на засіданні Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

«Настав час вибирати, – сказав Микола Бєлєсков, аналітик, пов’язаний з офісом президента України. Тепер не можна сидіти на двох стільцях одночасно. Треба взяти один стілець».

dailylviv.com

США не можуть сидіти на двох стільцях - аналітик

Понад п'ять керованих авіабомб влучило у житлові райони Харкова

Зміна погоди 25 вересня. Синоптики прогнозують грозу, сильний вітер, ймовірний град

Дві найбільш поширені помилки пасажирів при безплатному пересіданні з ЛеоКарт

На Яворівщині директор комунального підприємства викидав сміття за межами полігону ТПВ

Повітряна ціль перетнула держкордон України з Білорусі. Тривога в низці областей

Пересування спецтехніки та підрозділів рятувальних служб на Львівщині. Просять не панікувати

Скрипка Albert Schlegel Markneukirchen, яку намагалися вивезти в Угорщину, залишиться в Україні

Італійці передали 64 фермерам на Львівщині насіння озимої пшениці

ЄС змінює правила перетину кордону з 10 листопада

Гарріс відмовилась від участі у католицькій благодійній вечері, порушивши багаторічну традицію

The Times дізналася, як збивали російські літаки А-50

Судитимуть посадовицю райлікарні на Львівщині та підрядника за крадіжку ₴700 тис. на ремонті ліфтів

У Львові мотопатруль виявив крадені мотоцикл «Yamaha XT 660» і скутер «Piaggio X9»

На Львівщині директор двох підприємств «набовтав» 22 тис. літрів бензину

Львівавтодор повідомив результати роботи «таємних пасажирів» у громадському транспорті

Відійшов у вічність ексректор Львівського університету фізкультури Мирослав Герцик

У Львові самотня 89-річна жінка опинилась у квартирній пастці

Мобілізований наводив російські ракети на свою бригаду ЗСУ

Поліція затримала юнака, причетного до серії минулотижневих підпалів у Львові

На Львівщині п'яний водій «Жигулів» на тротуарі збив пішохода

На Львівщині мотоцикліст не впорався з керуванням і на смерть переїхав односельця

Спортсмени з Львівщини - переможці та призери чемпіонату світу зі спортивної акробатики

Курська операція вдарила по авторитету Кремля, - ексдиректор ЦРУ

Львівщина у жалобі. Шістьом Героям віддадуть останні військові почесті

85 ворожих засобів повітряного нападу відбивала ППО. Результат

У Львові тимчасово не курсують трамваї до площі Соборної через ДТП на вул. І. Франка

Україна має право знищувати бомбардувальники, які стріляють ракетами по цивільних

У Львові бізнес ветеранів війни ознаковують спеціальними наліпками (відео)

Тури до Болгарії з дітьми: ідеї для сімейного відпочинку

IP-адреси та номери телефонів порушників правил Telegram надаватимуть правоохоронцям

Дмитро Грицай, Андрій ⁠Витязь, Андрій Вовк, Віталій Лопушанський. Четверо Героїв назавжди повернулися до Львова

Чоловіки 50-60 років можуть бути мобілізованими лише за окремим мобілізаційним розпорядженням - нардеп

iPhone 16 презентували на українсько-польському кордоні у Львівській області

Першу котельню у Львові цьогоріч цілковито автоматизували. На черзі ще дві

У Львівській громаді розгорнуть медичні намети з безплатними обстеженнями. Перелік локацій

«Енергоатом» повідомив деталі атаки шахедів на Хмельницьку АЕС

Солонківська сільрада відсудила у зятя Дубневича землю у Зубрі

Спортсмени з Львівщини - віцечемпіони світу з веслування

У Львові переселенцям пропонують перекваліфікуватися на столярів-паркетників чи автослюсарів