Прокуратура реабілітувала п’ятьох репресованих ієрархів УГКЦ

14:26 19 січня 2016 р.

Лише через 24 роки незалежності України прокуратура Києва, нарешті, реабілітувала двох єпископів і трьох священиків Греко-католицької церкви, яких радянська влада репресували за «зраду Батьківщині» і «контрреволюцію». Україні потрібен новий закон «Про реабілітацію», — наголошують ініціатори звернення до Генпрокуратури.

Єпископів Йосафата Коциловського і Григорія Лакоту, священиків Миколу Грицеляка, Івана Кузича і Романа Решетила військовий трибунал військ МВД Українського округу засудив на строки від 4 до 10 років виправно-трудових таборів. Усім, окрім Лакоти, інкримінували статті 54-1а («зрада Батьківщини») і 54-11 («участь у контрреволюційній організації») КК УРСР. Григорія Лакоту засудили за ст. ст. 54-4 («надання допомоги міжнародній буржуазії») і 54-11.

Уперше прохання про реабілітацію священиків надійшло до прокуратури в 1995 році. Однак тоді воно залишилося без відповіді тільки тому, що керівник відділу реабілітації Генеральної прокуратури України Є. А. Нальотов рекомендував тимчасово не приймати рішення по справі «у зв'язку з викладеними обставинами і до звернення засуджених, їх родичів чи представників церкви про перегляд справи».

«Затягування реабілітації отців на 20 років зумовлене небажанням тодішніх працівників прокуратури приймати відповідне рішення, хоча у справі не сказано жодного об'єктивного складу злочину, — пояснює  заступник директора Галузевого державного архіву СБУ Володимир Бірчак.Такі справи в Архіві СБУ не поодинокі. Лише можливість вільного доступу громадськості до архівних документів, в чому допомогло прийняття «декомунізаційних» законів, дало можливість відстежити такі справи і нехай із запізненням, але все ж реабілітувати цих людей. Я думаю, що реабілітація людей, які боролися за незалежну Україну і в силу певних причин і досі нереабілітовані, буде тривати і надалі».

Нове подання на реабілітацію на початку вересня 2015 року було результатом спільної ініціативи керівництва Галузевого державного архіву СБУ (директор Ігор Кулик і його заступник Володимир Бірчак), ректора Українського католицького університету о. д-р Богдан Прах, колективу Інституту історії Церкви УКУ і голови Місії Постуляції святих УГКЦ єрм. Полікарпа Марцелюка, Чину Святого Василія Великого.

Прокуратура м. Києва зробила висновок, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (від 17 квітня 1991 року) священиків реабілітовано.

«Закон України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» був прийнятий в 1991 році ще Верховною Радою УРСР. Він не вбачає повних підстав для реабілітації тих, хто воював за незалежну Україну. Тому нині нам вкрай необхідно прийняти новий Закон, в якому розширити переліки осіб, які можуть бути реабілітовані. і нарешті дати можливість всім борцям за волю України хоча би моральну оцінку і підтримку їхній діяльності проти тоталітарної радянської системи», зазначив ініціатор подання прохання про реабілітацію священиків, учасник робочої групи науковців та представників громадськості, які розробляють зміни до цього закону, екс-директор ГДА СБУ (2014-2015 рр.) Ігор Кулик.

Довідка:

Єпископів Йосафата Коциловського і Григорія Лакоту, які померли в таборах ГУЛАГу, нині визнано Священномучениками.

Священномученик Йосафат Коциловський (1876 – 1947)

Народився 3 березня 1876 року у лемківському селі Пакошівка біля м. Сянок. Богословські студії закінчив у Римі в 1907 р. і згодом, 9 жовтня того ж року, отримав єрейські свячення. Швидко по тому був призначений віце-ректором і професором богослов’я Духовної семінарії в Станіславові. У 1911 р. вступає до новіціату отців василіян. Його архиєрейські свячення відбулися 23 вересня 1917 р. у Перемишлі відразу ж після повернення Митрополита Андрея Шептицького з російського полону. У вересні 1945 р. польська комуністична влада заарештувала його, а 26 червня 1946 р., після повторного арешту, його силоміць вивезли до СРСР й ув’язнили в київській тюрмі. Упродовж всього свого життя владика був непохитний у служінні та утвердженні Христової віри, у її зростанні в людських душах. Помер як мученик за віру 17 листопада 1947 р. у концтаборі Чапаєва біля Києва.

Священномученик Григорій Лакота (1883 – 1950)

Народився 31 січня 1883 р. у с. Голодівка на Львівщині. Закінчив Львівську духовну семінарію. 30 серпня 1908 р. єпископ Костянтин Чехович висвятив його на священика. Вищу освіту здобував у Відні. Потім отримав призначення на професора Перемиської духовної семінарії, згодом став її ректором. 6 травня 1926 р. відбулися його архиєрейські свячення на єпископа-помічника у Перемишлі. 9 червня 1946 р. заарештований і засуджений на 10 років ув’язнення. Всі, хто пам’ятав владику на засланні у Воркуті, відзначали його велику людяність, смирення, бажання самому виконати найважчу працю й облегшити нестерпні умови життя інших. Помер як мученик за віру 12 листопада 1950 р. у с. Абезь біля Воркути.

Отець Микола Грицеляк (1891 – 1976)

Народився 1891 р. в с. Барич Перемиського повіту. Закінчив Львівську духовну семінарію. 1917 р. отримав єрейські свячення з рук єпископа Й. Коциловського. Душпастирював у Перемишлі та околицях. 1946 р. депортований до УРСР. Зупинився у Львові. За відмову «воз’єднатися» з РПЦ того ж року арештований. 1947 р. – засуджений до 6 років ВТТ та 3 років позбавлення громадянських прав з конфіскацією майна. Покарання відбував у таборах разом з кримінальними злочинцями в Хабаровському краю, опісля – спецпоселення в Красноярському краю. У 1955 р. повернувся до Львова. Після звільнення був генеральним вікарієм Перемиської єпархії. Був під постійним наглядом органів держбезпеки. Помер у Львові 1976 р. Похований на Янівському кладовищі.

Отець Іван Кузич (1901-1979)

Народився 1901 р. у с. Наконечне Яворівського повіту в родині заможних селян. Закінчив Духовну семінарію у Перемишлі та Папський університет св. Томи. Захистив докторат з філософії та богослов’я. Єрейські свячення отримав 1931 р. У 1932-1935 рр. – віце-ректор Перемиської духовної семінарії, а з 1945-го – ректор. У 1946 р. депортований в УРСР. Проживав у Львові, де і був затриманий 1946 р. і звинувачений за ст.80-1 КК УРСР – «проживання без прописки». Перебував під слідством в тюрмі на Лонцького, згодом – у Лук’янівській слідчій тюрмі в Києві. Висунуто звинувачення в тому, що «як уніатський священик і член Перемиської єпископської капітули протягом багатьох років активно реалізував антирадянську політику Ватикану, а також проводив націоналістичну роботу». 1947 р. засуджений. Покарання відбував у таборах Красноярського краю. З 1952 р. – на спецпоселенні у м. Норильськ. Звільнений у 1956 р., повернувся до Львова, де проживав без прописки. Згодом переїхав до м. Полонне Хмельницької області. Підпільно служив Служби Божі та уділяв Св. Тайни. Помер 1979 р. в м. Полонне, де й похований підпільним греко-католицьким священиком.

Отець Роман Решетило (1880 – 1952)

Народився 1880 р. в м. Угнів Рава-Руського повіту. Навчався у Львівській і Перемиській семінарії. У 1907 р. – отримав єрейські свячення з рук єп. Констянтина Чеховича. У 1907-1911 рр. продовжив богословські студії у Відні. Працював духівником, а згодом віце-ректором і викладачем у Перемиській духовній семінарії. Окрім цього душпастирював у с. Потелич Равського деканату. З 1946 р. – генеральний вікарій Перемиської єпархії. В 1946 р. – депортований в УРСР. Жив у с.Котельники біля Львова. Цього ж року затриманий, перебував у тюрмі на Лонцького та Лук’янівській тюрмі в Києві. 1947 р. засуджений до 4 років ВТТ та 3 років позбавлення громадянських прав без конфіскації майна (через відсутність такого). Помер 1952 р. у м. Казачинськ Красноярського краю, де відбував покарання.

Про це повідомив сьогодні прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

 

Нардепа від «Слуги народу» підозрюють у незаконному збагаченні на ₴11 млн

«Акріс-Захід» вітає мешканців Львівщини з Великоднем!

Зупинив наступ на Часів Яр. Сирський нагородив «Золотим хрестом» мінометника з Львівщини

Понад 3200 КАБів, по 300 ракет і «Шахедів» випустила РФ по Україні в квітні

Двоє дітей у Львові раптово померли від невідомої пневмонії. «Не можемо до себе прийти» - лікар

У мешканця Львівщини вилучили бус за 130 пачок контрабандного курива

Зеленський назвав дату Саміту миру у Швейцарії

Обливань на площі Ринок у Поливаний понеділок не буде

Цьогоріч на Львівщині в ДТП загинули 5 мотоциклістів

Зміна клімату. Українські аграрії жнивуватимуть рано - вже у травні

Понад 50 жінок обстежили у квітні мобільні гінекологічні бригади у віддалених селах Львівщини

У Варшаві затримали українця, якого підозрюють у потрійному вбивстві

У Самборі загорівся припаркований автомобіль

Елітний будинок, 5 земельних ділянок, квартиру ексміністра Дмитра Табачника продадуть з аукціону

Очищення душі та оселі. Сьогодні - Страсний четвер

У США застрелили учня, який прийшов до школи зі зброєю

У Сокільниках бус збив скутериста

Етикет електронного листування польською мовою

На Львівщині в ДТП загинув мотоцикліст

Шістьох Героїв проведе в останню путь Львівщина

РФ збирається перекинути десантників на схід України

Росія вдарила по Одесі. Горить склад «Нової пошти». Є постраждалі (відео)

Хто та скільки списав військової техніки у ЗСУ перед нападом Росії. Прізвища і посади

Переміщення чотирьох начальників обласних управлінь СБУ

Польща перекидає військову техніку до кордону з Росією і попереджає про армійські колони на дорогах

Тарас Осьмякевич, Геннадій Палієвець, Олександр Голубков. Скорботне прощання з Героями

7000 доларів брали у Львові за місце другого водія

Скільки ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 є в Росії

На вулиці Малоголосківський у Львові риють новий котлован. Що збудують

У Львові в мікрорайоні «Під Голоскому» запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини. Графік (відео)

У ЛМР повідомили, які цінні мозаїки у Львові не матимуть захисного знаку «Блакитний щит»

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини. Що робитиме

Покаяння блудної жінки, задум зрадити Учителя. Сьогодні Велика середа Страсного тижня

Експосадовець Сил логістики отримав ще одну підозру

19 рятувальників гасили пожежу в гаражах у Львові

У Великий четвер Блаженніший Святослав зʼєднає новоосвячене миро з миром часів Другої світової війни

Кількість противників ЄС у Польщі зросла після нападу РФ на Україну

Шевченківський гай запрошує на гаївкування. Програма

У Львові запрацював 21 фонтан. Локації

На Львівщині двоє іноземців зі зброєю напали на підлітка й забрали мотоцикл