Під Дебальцевим вирішується результат зустрічі Порошенка, Меркель, Оланда й Путіна в Мінську (відео)

00:30 10 лютого 2015 р.


Фото: «Espreso.tv»


Відео: «112 Україна»

Якщо ворогу вдасться закріпитися на плацдармі під Дебальцевим, то у Путіна буде на зустрічі у Мінську безапеляційний козир у вигляді багатьох тисяч заручників. І тоді не треба бути провидцем, щоб передбачити результат переговорів і хто диктуватиме умови капітуляції.

Журналіст Марта Кущ повідомила в публікації «Чи зможуть терористи подарувати Путіну Дебальцевський котел до середи», опублікованій у понеділок, 9 лютого, на сайті телеканалу «Espreso.tv»:

«Поки лідери України, Франції та Німеччини готуються до переговорів з Путіним, що мають відбутися найближчої середи, на Дебальцевському плацдармі тривають запеклі бої. Наразі боротьба точиться біля неселених пунктів Логвинове та Калинівки, які примикають до стратегічно важливої траси Артемівськ-Дебальцеве, яка є єдиною артерією, що поєднує Дебальцеве з українськими силами.

Задум терористів відомий давно, встановлення контролю над трасою забезпечує створення «Дебальцевського котла», про який терористи та російські окупанти марять з поновлення активних бойових дій.  Як повідомив комбат «Донбасу» Семен Семенченко, в районі села Логвинове тривають бої і ситуація складна, але все ще можна поправити.

«На даний момент траса під загрозою знаходиться. Війська наші відійшли на вихідні позиції. У разі прийняття енергійних заходів, всяка загроза трасі буде дуже швидко ліквідована. Це якщо ці енергійні заходи будуть прийняті. Я, в свою чергу, прискорюю відправку додаткових частин батальйону «Донбас» в той район, але основна ударна сила – це бронетехніка. Ситуація складна, ситуацію проспали, але все поправимо, сил достатньо, тепер справа за Генштабом», – розповів Семенченко.

Зі свого боку, журналіст Юрій Бутусов додав, що терористам також вдалося захопити стратегічно важливе село Калинівка, яке знаходиться в безпосередній близькості до траси. «Диверсійно-розвідувальні групи противника вже не раз виходили на трасу, і намагалися перерізати «дорогу життя», так що це вже не перший випадок. Але сьогодні в Логвинове зайшов передовий загін противника, посилений мінімум одним танком. Якщо не будуть негайно вжиті заходи з відкриття траси, і якщо не буде надійно заблокована загроза з боку Калинівки, наслідки можуть бути дуже серйозними», – написав Бутусов.

У Генштабі ці повідомлення не підтвердили, але поки що і не спростували. За офіційною  інформацією, на цій ділянці тривають запеклі бої.

Варто зазначити, що перерізати так звану «трасу життя», якою бійцям в районі Дебальцевого постачають зброю та техніку, та створити «котел» – це завдання номер один для Кремля перед черговим раундом переговорів у «нормандському форматі», які заплановані на середу, 11 лютого. Тож зараз терористи кинули на це всі сили.

За різними оцінками на дебальцевському напрямку зосереджено від 5 до 10 тисяч українських військових. Тож якщо бойовикам вдасться закріпитися на цьому плацдармі, у Путіна на зустрічі у Мінську буде безапеляційний козир у вигляді багатьох тисяч заручників.

І тоді не треба бути провидцем, щоб передбачити результат переговорів і хто диктуватиме умови капітуляції. Тож очевидно, що російський диктатор по-справжньому розраховує на повторення торічного успіху під Іловайськом.

Разом з тим, в Генштабі не можуть цього не розуміти і говорити про остаточну перемогу терористам ще занадто рано. Все залежить від того, чи вдасться українським військовим утриматися на своїх позиціях, або відбити втрачене в найближчі години. Для  цього військове керівництво має не допустити помилок і бути готовим до будь якого повороту. 

На жаль, трагедія під Іловайськом у серпні сталася через те, що в українського командування не було плану «Б» на випадок російського вторгнення. Чи є зараз в Генштабі план, як не допустити Дебальцевського котла?

Напередодні військові запевняли, що це неможливо. Якщо ж терористам вдасться таки створити Дебальцевський котел, то Порошенку можна буде готуватися до третього Майдану».

Колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт також повідомив у своєму «Тwitter», що Росія намагатиметься захопити Дебальцеве до зустрічі у Мінську, яка запланована на середу, 11 лютого. Дослівно ж він висловився з цього приводу так: «Я думаю, нам слід очікувати значних зусиль росіян із захоплення Дебальцевого до призначеної на середу зустрічі у Мінську».

Як інформував «Щоденний Львів», представник штабу АТО Анатолій Стельмах запевнив у понеділок у вечері, що наші силовики контролюють трасу Дебальцеве-Артемівськ на всій її протяжності, а воєнний кореспондент Андрій Цаплієнко повідомив: «Наші щойно відбили спробу прорвати нашу оборону на одній з околиць Дебальцевого».

dailylviv.com

У відбитках пальців тепер можна виявити... наркотики

Жінка продавала 2-річного сина за 1 млн гривень

Допомога Україні буде відправлена у найближчі години - Байден

Байден підписав закон з допомогою Україні (відео)

Українські війська використовують для атак повітряні кулі

Петро Буряк, який п'ять разів пережив клінічну смерть і втратив ноги, повіз на фронт генератор

Повернувся з Польщі, щоб захищати Україну. Львів прощається з Євгеном Ковпаком

Два нові велопішохідні переходи на вулиці Зеленій сполучать автостанцію і торговий центр

Три села на Львівщині будуть жити за генпланом

Упродовж чотирьох годин обмежать енергопостачання промислових споживачів

Влаштування в тилу замість фронту. Скільки коштувала послуга

Міноборони розклало закон про мобілізацію на 20 слайдів і нагадало про 5 речей, які має зробити Кабмін

Непритомного пасажира винесли з автобуса і водій не дочекався рятівників

Масове отруєння на фестивалі

У Львові легкоатлетичні естафети виграли «панди» і «білі акули»

Увесь процес розмитнення автомобіля буде онлайн. Парламент проголосував

Одне з найбільш архаїчних дерев планети, яким налічують 300 млн років, посадили у Львові

Укренерго третій день поспіль залучає аварійну допомогу

На Смоленщині горить НПЗ після удару дрона

Рекордне дезертирство з початку війни зафіксувала британська розвідка в армії РФ

Перед Львівською ОВА підняли прапор США

Українські воїни отримали 40 вітчизняних бронеавтомобілів «Козак»

Чотирьох полеглих захисників оплакуватиме сьогодні Львівщина

Американська зброя для України вже в Польщі

Сенат США остаточно схвалив $61 млрд допомоги Україні

«У центрі Львова борсук виламує двері». Що з ним зробили

Вони прийшли в наші квартири. У Львові поширюють сучасне відео з історичними паралелями з 1939 роком

МЗС відповіло на 9 запитань щодо обмежень від Кулеби в наданні консульських послуг до початку дії закону про мобілізацію

З України виїхало близько 7 мільйонів українців

28 меморіальних таблиць встановлять у 9 школах, ліцеях і гімназії Львівської громади

Росії не можна довіряти. Вперше в історії США виготовили партію збагаченого урану

Львів продав 36 сотих землі на аукціоні. Скільки вторгував

Тарас Сорока. Добровільно став на захист України. Виконував бойові завдання на Сумщині та Донеччині

«Дизель Шоу», «Без Обмежень», Дзідзьо, Онука. Скільки заробили українські артисти

Львівська опера увійшла в трійку найбільш дохідних театрів України

150 000 документів Магістрату королівського столичного міста Львова є в онлайн-доступі

На об’їзній дорозі Львова потрійна ДТП заблокувала рух

У Львові 25 – 28 квітня діятимуть мобільні пункти вакцинації. Локації

Нафтогаз встановив ціну на газ для населення ще на рік

У Львові облаштували перше «смарт-перехрестя»