Нардепи розповіли у Львові про закони, які прийматимуть

10:17 16 серпня 2019 р.


Відео: Львівський прес-клуб

Вступ в ЄС, інтеграція в НАТО, боротьба з корупцією та підняття соціальних стандартів є дорожньою картою, яку реалізовуватиме партія «Європейська Солідарність» у новому українському парламенті.

Про це 15 серпня, під час дискусії у Львівському пресклубі на тему: «Яких першочергових законопроектів очікує українське суспільство від новообраної Верховної Ради?», заявив народний депутат України 9-го скликання від партії «Європейська солідарність» Олег Синютка.

- «Європейська Солідарність» буде продовжувати ту політику, яку здійснював у парламенті «Блок Петра Порошенка» і яка скерована на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Тому, на мою думку, ключовими є чотири напрямки, в контексті яких повинні приймати закони. Перший блок – законодавчі ініціативи, спрямовані на вступ України до Європейського Союзу.  І тут не потрібно вигадувати нових речей. Вже підписана угода про Асоціацію та існує дорожня карта виконання угоди про Асоціацію. Другий блок – вступ України до Північноатлантичного оборонного альянсу. «Європейська  Солідарність» підготувала Європейську хартію, яка передбачає прийняття законів, що дають можливість Україні відповідати всім стандартам та критеріям НАТО як у безпековій, так у інших сферах української політики. Третій блок - антикорупційна політика та забезпечення антикорупційних заходів, які би подолали цю одну з найбільших проблем українського суспільства.  І тут, передусім, треба прийняти закон про незаконне збагачення, який би виправив всі недоліки, скасовані українським судом. І четвертий блок – соціальна політика. Українська економіка сьогодні зростає завдяки економічним реформам, які проводили кілька останніх років. І це дає нам можливість скеровувати більше коштів на соціальний захист. Особливим статусом тут повинні керуватися ветерани російсько-української війни. Але ми маємо збільшити соціальні виплати для пенсіонерів та підняти соціальні стандарти для працюючих, - перелічив колишній очільник Львівської обласної державної адміністрації.

Народний депутат України 9-го скликання від партії «Слуга народу» Юрій Камельчук наразі озвучив тільки план роботи на перший місяць каденції. 

- Зважаючи на те, що в нас є абсолютна більшість, думаю, ми з легкістю будемо проводити законопроекти в дію. І є бажання за перший місяць прийняти закони, які не приймали впродовж 28 місяців. Найбільш пріоритетні – зняття недоторканості з депутатів, процедура узаконення імпічменту, - каже новообраний депутат від 124 виборчого округу на Львівщині. 

Він також повідомив, що працюватиме в комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

- НКРЄКП зараз є поза законом. І одне з наших завдань – через конституційну більшість провести зміни до Конституції  і узаконити колегіальні органи, які дозволять працювати ефективно. А також – призначити нових членів НКРЄКП, які діятимуть в інтересах України, а не окремих олігархічних груп. Ще треба провести зміни до ринку електроенергії, ринку землі та іншого. Є багато страхів у суспільства та наших політичних колег про те, що цього не можна робити. Це буде зроблено, але поступово і за допомогою різних запобіжників, - упевнений Юрій Камельчук. 

Народна депутатка України 8-го скликання Оксана Юринець, якій під час цьогорічних позачергових  виборів до Верховної Ради забракло лише два відсотки голосів виборців для перемоги, дала поради та настанови своїм колегам.

- Не варто приймати велику низку неадекватних проектів, які були зареєстровані наприкінці 8-го скликання. Тому що вони є антиукраїнськими та антидержавними і призвели до згортання усіх процесів, які були розпочаті в Україні.  Що стосується тих, які треба прийняти, то це – низка законопроектів, які були прийняті в першому читанні. Їх автоматично повинні розглядати депутати 9-го скликання. З них є ті, що вкрай важливі для євроатлантичної інтеграції  України, для продовження реформ. І їх треба приймати дуже швидко. Крім того, є дуже важливими ті законопроекти., які пропонує новий президент. Серед них – законопроект, який частково вирішує питання імпічменту Президента, про тимчасові слідчі комісії. Також є законопроект, який зобов’язує забудовників передбачати наявність інфраструктури, закон про оборону та нацбезпеку, - радить вона. 

Натомість доктор політичних наук, професор НУ «Львівська політехніка» Микола Бучин нагадав, якщо нова влада захоче провести місцеві вибори, то мусить завершити реформу децентралізації.

- Без завершення реформи децентралізації місцеві вибори провести нереально. Це буде абсурд. Тому дуже багато законопроектів, які стосуються децентралізації та місцевого самоврядування є гіперважливими. Можна говорити про закон про адміністративно-територіальний устрій. Нам потрібно прийняти закон про службу в органах місцевого самоврядування, внести зміни до Конституції, які трансформують адміністрації в контрольно-наглядові префектурні органи, потрібно чітко розподілити повноваження на рівні органів місцевого самоврядування і органів місцевої влади. І цей напрям має бути одним з першочергових, - вважає політолог. 

Довідка

Дискусія відбувається в рамках проекту “Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету”.

Проект підтримує «Медійна програма в Україні», яку виконує міжнародна неурядова організація “Internews” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

dailylviv.com

Росія вдарила по Одесі. Горить склад «Нової пошти». Є постраждалі (відео)

Хто та скільки списав військової техніки у ЗСУ перед нападом Росії. Прізвища і посади

Переміщення чотирьох начальників обласних управлінь СБУ

Польща перекидає військову техніку до кордону з Росією і попереджає про армійські колони на дорогах

Тарас Осьмякевич, Геннадій Палієвець, Олександр Голубков. Скорботне прощання з Героями

7000 доларів брали у Львові за місце другого водія

Скільки ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 є в Росії

На вулиці Малоголосківський у Львові риють новий котлован. Що збудують

У Львові в мікрорайоні «Під Голоскому» запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини. Графік (відео)

У ЛМР повідомили, які цінні мозаїки у Львові не матимуть захисного знаку «Блакитний щит»

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини. Що робитиме

Покаяння блудної жінки, задум зрадити Учителя. Сьогодні Велика середа Страсного тижня

Експосадовець Сил логістики отримав ще одну підозру

19 рятувальників гасили пожежу в гаражах у Львові

У Великий четвер Блаженніший Святослав зʼєднає новоосвячене миро з миром часів Другої світової війни

Кількість противників ЄС у Польщі зросла після нападу РФ на Україну

Шевченківський гай запрошує на гаївкування. Програма

У Львові запрацював 21 фонтан. Локації

На Львівщині двоє іноземців зі зброєю напали на підлітка й забрали мотоцикл

У військових вишах впроваджують нові спеціалізації

В Україні - 10 тис. гривневих мільйонерів

AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від COVID-19 може викликати тромбоз

Ватерпольний клуб «Динамо» Львів» - чемпіон України

Комендантська година на Великдень. Роз'яснення від Козицького

На Львівщині загинув велосипедист внаслідок наїзду мікроавтобуса

МЗС України вперше в історії створило цифрову особу, яка коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ

Вирішила скоротити дорогу. На Львівщині у лісі заблукала 15-річна дівчина

На Львівщині водій «Chevrolet Niva» збив літнього пішохода

ЗСУ відвоювали втрачені позиції під Кремінною

Атака дронів спричинила пожежу на Рязанському НПЗ

Повітряна тривога в Одесі. Знову пролунали дуже гучні вибухи

Як Литва сприятиме поверненню в Україну чоловіків призовного віку

Кому дозволи на проживання у Польщі можуть не продовжити

У ЄС продажі електромобілів зростали втричі швидше, ніж встановлення зарядних станцій

Що зробили з військовослужбовцем, який закликав розстріляти 450 нардепів

Коли МЗС обіцяє відновити отримання консульських послуг за кордоном чоловікам призовного віку

У Львові не довели до суду справу затриманого на хабарі чиновника з Києва

Козицький повідомив, якою буде комендантська година на Великдень

Львів підготував до продажу чотири земельні ділянки

На Великодні свята до міських кладовищ поїдуть додаткові автобуси