Лукашенко не хоче мати однаковий з путіним ордер з Гааги

17:14 4 жовтня 2024 р.

Уряд Литви офіційно скерував в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі матеріали, що стосуються злочинів, скоєних режимом Олександра Лукашенка проти громадян Білорусі.

«Переслідування МКС турбує Лукашенко, він хоче брати участь у мирних переговорах щодо України». Про це розповів The Insider, пише DailyLviv.com.

30 вересня стало відомо, що уряд Литви офіційно скерував в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі матеріали, що стосуються злочинів, скоєних режимом Олександра Лукашенка проти громадян Білорусі. Наступного дня прокурор МКС Карім Хан повідомив, що його управління «проведе попередню експертизу для розгляду запиту межах юрисдикції МКС — для того, щоб визначити, чи є розумні підстави початку розслідування».

«Литва була першою державою, яка звернулося до МКС у зв'язку із ситуацією у Україні, і, врешті-решт, було видано ордер на арешт Путіна. Тепер ми просимо МКС розслідувати ситуацію в Білорусі, і ми очікуємо на ордер на арешт Лукашенка», — заявила міністр юстиції Литви Евеліна Добровольська.

Литва, на відміну від Білорусі, є учасницею Римського статуту. Як зазначено у заяві литовського Мін'юсту, злочини білоруського режиму проти білорусів були частково вчинені на території Литви, що дає їй підстави для запиту в Гаагу.

Як пояснив на пресконференції, присвяченій зверненню до МКС, заступник голови Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Павло Латушко, втікачі від репресій білоруси виявилися на території Литви, Польщі та інших країн - учасниць Римського статуту. Збором матеріалів, переданих литовською владою в МКС, займалися експерти об'єднання «Народне антикризове управління» (НАУ).

Як розповів The Insider голова НАУ Павло Латушко, робота зі збору доказів розпочалася майже півтора роки тому. «У квітні 2023 року Народне антикризове управління розпочало роботу зі збору, аналізу, документування доказів злочинів проти людяності, а також визначення механізмів, за допомогою яких можна добиватиметься правосуддя. У вересні 2023 року я вперше разом з моїми колегами з НАУ зустрівся з заступником міністра юстиції Литви, ми надали звіт, який був підготовлений за сприяння нашого партнера, литовської організації Центр права та демократії "Justice Hub". Литовська сторона вивчала питання, а також ініціювала міжнародну експертизу щодо можливостей використання юрисдикції МКС для розслідування злочинів проти людяності, що здійснюються на території Білорусі: вбивства, тортури, згвалтування, насильницькі зникнення, незаконне позбавлення свободи та інші тяжкі злочини. У країні прийнято цілу політику, спрямовану на репресії щодо нелояльного населення. В результаті створеної атмосфери страху та терору сотні тисяч білорусів змушені були втікати з країни, не маючи реального вибору залишитися. Фактично вони стали жертвами депортації.

Згідно зі звітами спецдоповідача Ради Європи з Білорусі у 2023 році та звіту Управління Верховного комісара з прав людини ООН у 2024 році з Білорусі вимушено втекло близько 300 тисяч людей. Тепер Офіс прокурора МКС, встановивши, що є достатні підстави вважати, що злочини проти людяності підтверджені, може почати безпосередньо розслідування цієї ситуації та надалі звернутися до палати попереднього судочинства з запитом на видачу ордера на арешт, якщо буде встановлено, що конкретна особа скоїла злочини».

Як розповів The Insider білоруська політичний аналітик Олександр Класківський, арешт Олександра Лукашенка практично неможливий, проте видача ордера може перешкодити його політичним планам.

«Перспектива переслідування з боку МКС, безумовно, хвилює Лукашенка. Нещодавно у нього була зустріч у Мінську з главою так званої ДНР Денисом Пушиліним, і під час розмови він поскаржився, що "втікачі" (як він називає опозицію) хочуть залучити його до відповідальності в Гаазі і, таким чином, не допустити до переговорів щодо України. Він публічно поскаржився, отже, його це питання непокоїть. Лукашенко вже думає про завершення війни в Україні і хоче втиснутись за стіл переговорів, щоб про нього не забули, щоб він не опинився в програші. З Росією, ядерною державою, так чи інакше рахуватимуться, а ось Білорусь може опинитися за бортом при досягненні якихось домовленостей. Тому з погляду практичної політики гіпотетична видача ордера звужує зовнішньополітичні можливості режиму взагалі та Лукашенка зокрема. Зрозуміло, річ не в тому, що його витягнуть завтра з резиденції у Дроздах та потягнуть до Гааги, це неможливо. У цьому сенсі Лукашенко себе впевнено відчуває, тому що перебуває під захистом Москви. До того ж, їздить він переважно у ті країни, де засідають його брати по розуму, такі ж авторитарні правителі та диктатори, які його, звісно, ​​не здадуть».

За словами Класковського, тривалість попереднього розслідування МКС не регламентовано і воно може продовжуватися довго, а на рішення впливають у тому числі політичні фактори.

dailylviv.com

Лукашенко не хоче мати однаковий з путіним ордер з Гааги

З енергодарцем Євгеном Бобковим попрощаються у Львові

Зупинка громадського транспорту і пішохідний перехід будуть навпроти Личаківського військового цвинтаря

Винниківський ліс знову вирубуватимуть. Мешканці готують судовий позов проти ухвали Львівської міськради

Ледь не навернулася. Засновниця Форуму видавців дивом врятувалася на гранітному львівському хіднику

Місяць після найбільшого обстрілу Львова. Садовий повідомив подробиці

В Україні обговорюють можливість зниження мобілізаційного віку до 18-20 років

У ЛОВА повідомили, скільки разів у вересні оголошували повітряну тривогу в області

Пішохідний бульвар облаштують на проспекті Чорновола

Оголошено план «Перехоплення» на Львівщині. З вогнепальної зброї вбили подружжя

На Київщині в готелі розстріляли мешканця Львівщини

Нова пошта скасувала оплату за повернення та комісію від оголошеної вартості

Уряд скоротив термін прибуття до ТЦК за повісткою

Львовом роз'їжджав п'яний таксист з увімкнутими проблисковими маячками

Повна хата грошей. У керівниці МСЕК та її сина – керівника облуправління пенсійного фонду правоохоронці знайшли $6 млн (відео)

Львівські лікарі у 8-річного хлопчика виявили в анусі Лего та металевий дріт

Уряд схвалив економічне бронювання

Податкова отримала дані про рахунки українців за кордоном

Криївка Шухевича і сходи, на яких його вбили, стануть основою майбутнього музею

Росіяни атакували енергооб'єкти у шести областях

Генштаб ЗСУ підтвердив удар по нафтобазі у Воронезькій області

ГУРівці ліквідували так званого начальника охорони ЗАЕС (відео)

МФО ClickCredit: швидкі позики без зайвих зусиль

На Луганщині згоріло ціле село, яке перебуває в окупації понад 10 років

Аварійні вимкнення електроенергії на Прикарпатті 4 жовтня

На Самбірщині ремонтують міст

Франція передасть Україні 12 САУ «Caesar»

РФ атакувала дронами об’єкти критичної інфраструктури України

На Львівщині сталася потрійна смертельна ДТП

Біля Львова загинув пішохід

Іван Волошанський загинув на Донеччині, Андрій Сурмай - на Курщині

Створено конектом мозку мухи, а через 30 років з'явиться мапа мозку людини

Індустріальному парку у Городку держава дасть ще понад 15 млн грн

За що МЗС України вітає доповідь Генсека ООН

На вулиці Личаківській у напрямку Винників почали облаштовувати додаткову смугу для руху транспорту

Оборонні мури Бернардинського монастиря у Львові орендують незаконно - прокуратура

У Львові реставрують 100-річний вітражний ліхтар

Власників п’ятьох квартир в центрі Львова оштрафували за заміну дерев'яних вікон на пластикові

У трьох західних областях вночі збили сім шахедів

Заміна шин, обігрів лобового скла і салону. На Львівщині починають перевірку перевізників