Капітуляція Януковича у Москві – гірше вступу до МС, – експерт (доповнено відеосюжетом)

22:42 17 грудня 2013 р.


Фото: tyzhden.ua

Але й до нього, як пророкує аналітик, справа дійде під час президентських перегонів, тим часом асоціацію з ЄС влада остаточно відкладе, хоч сьогоднішня знижка на газ – проблематична.

Заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий дійшов висновку, що з того пакету документів, які підписані в Москві зрозуміло, що президент України Віктор Янукович разом з урядом фактично підписали акт капітуляції, який дасть йому можливість втримати владу до 2015 року. Експерт пояснює:

«З того пакету документів, які підписані у Москві і які, на моє переконання, ще будуть підписані в найближчий тиждень-два, зрозуміло, що по суті президент України Віктор Янукович разом з урядом фактично підписали акт капітуляції не безумовної, а через певні умови, які дають можливість, використовуючи тактичну фінансову підтримку з боку РФ, втримати владу до 2015 року, а стратегічно, вони здали інтереси України набагато років вперед».

Зокрема це стосується, за словами Валерія Чалого, фактичного припинення будь-якого реформування, зокрема, газового сектора.

«Зрозуміло, що щоб не було обміняно на зниження ціни, це все стосується або обсягів постачання газу, або включення в схеми посередництва, які ми вже бачили. Очевидно, що від цього громадяни України ніяк не виграють. Від цього виграють ті, хто в схемі сьогодні, яка закріплюється на наших очах», – додає експерт. Відтак він продовжує:

«Другий момент – те, що Володимир Путін озвучив 10 мільярдів доларів – ту знижку, яку українська сторона начебто не помічає – знижку на газ після харківських угод, а сьогодні ця цифра прозвучала публічно в такому форматі. Тобто це фактично борг України перед РФ, який таким чином поки що не оформлюється Україною, але РФ чітко дала зрозуміти, що про ці гроші пам'ятає і ніхто про них не буде забувати.

Є питання, які стосуються проектів, які цікавили РФ давно. Наприклад, мостовий перехід через Керченську протоку. Тут абсолютно чітка здача української переговорної позиції, яка трималась не один рік, а більше десятка років трималась ця переговорна позиція і Україна не йшла на російський варіант. Тепер це здано.

Є питання, які стосуються загального пакету. Він традиційний, але серед нього це, по суті, відновлення не просто кооперації, а спільних проектів в космічній сфері, авіабудуванні, енергетичному машинобудуванні і ми тільки потім побачимо, через яку схему реалізуються ці проекти».

Валерій Чалий констатує, що схема, яка вибрана РФ – це використання сьогоднішньої слабкої позиції президента України, в якій він втратив зовнішньополітичний баланс і змушений іти на всі ці домовленості. Експерт пояснює відтак:

«Потім буде другий етап – спроба легітимізації всіх цих угод. Це буде, швидше за, все досягатись через документи, які пройдуть у майбутньому ратифікацію в українському парламенті.

Як варіант – це може бути договір про стратегічне партнерство України і РФ, який може бути оприлюднений згодом, а не зараз. Після того як Віктор Янукович на європейському напрямку зробив кульбіт і розворот, тепер Володимир Путін буде намагатись закріпити і легітимізувати по-суті цю капітуляцію українського президента, щоб потім при зміні влади в Україні, не було різкої зміни умов взаємодії, а цього РФ може досягти, розставляючи економічні, фінансові капкани навколо рішень, які ми сьогодні спостерігаємо».

Валерій Чалий наголошує також, що нинішні домовленості є набагато гіршими, ніж вступ до Митного союзу. Експерт пояснює:

«Приєднання до Митного союзу, все рівно повинно оформлюватись відповідно міжнародними угодами, тому ще була можливість запобігти цьому. Я думаю, мова не буде йти про Митний союз. Мова буде йти про приєднання України до Євразійського економічного союзу, який зараз створюється і до 2015 року він має бути створений».

Валерій Чалий також резюмує, що після того, що відбулось, зокрема, в Москві, ніякої мотивації для підписання угоди про асоціацію з ЄС у Януковича не буде:

«Достатньо буде заяви президента Януковича, який сказав, що збирається звільняти тих, хто готував угоду і вважає її невигідною. Зрозуміло, що ніякої мотивації не було, а зараз її тим більше не буде.

Що стосується періоду після зміни влади в Україні, то новий президент може підписати угоду про асоціацію, але тоді це буде зробити набагато складніше. Тому що цього найближчого періоду вистачить для того, щоб зайти в проекти з РФ настільки глибоко, що потім будь-хто, хто захоче вирішити ці питання, йому доведеться дуже непросто з економічної точки зору». 

Коментар Валерія Чалого цитує у вівторок «Newsru.ua».

Своєю чергою, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко констатує, що президент РФ Володимир Путін, надаючи $15 млрд. та знижуючи ціну на газ на 30%, допомагає Віктору Януковичу утриматись політично, зміцнює його соціально-економічний фундамент перед викликами Майдану і перекриває шлях до повернення України до підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Дослівно ж експерт сказав із цього приводу:

«Путін, надаючи таку велику допомогу, не займається благодійністю. Фактично таким чином він, по-перше, допомагає Януковичу утриматись політично та через цю допомогу зміцнює його соціально-економічний фундамент перед викликами Майдану, тому що Майдан турбує і Путіна – це виклики для Росії.

Тому допомогти Президенту Януковичу – в інтересах самого Путіна. Та, по-друге, перекриває шлях до повернення до домовленостей з ЄС, і це також відповідає інтересам російського керівництва. Таким чином, Путін нейтралізує повернення України, принаймні у найближчій перспективі, до євроінтеграції, до підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі».

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента додає: «В обмін на таке значне зниження ціни на газ існують припущення, зокрема щодо можливої участі у Митному або в Євразійському союзі.  Проте я думаю, що насправді питання Митного союзу, якщо і буде підніматися, скоріш за все, не зараз, а наступного року, ближче до президентських виборів. І воно буде підніматися не тільки як поступка Росії, а як елемент виборчої кампанії Президента Януковича, зокрема в рамках зближення з РФ, що відповідає очікуванням і традиційним настроям російськомовних виборців Януковича».

Окрім цього, політолог зауважив: «Там сказано, що це додаток до угоди, яка діятиме до 2019 року, але ми знаємо, що зараз ціна на газ міняється залежно від зміни ціни на нафтопродукти. Як буде з цією ціною до кінця року чи через рік, наскільки вона буде стабільною і як вона може змінюватись, з точки зору економіки – це одне з ключових питань».

Усе це Володимир Фесенкосказав у вівторок в коментарі для «УНІАН».

Як інформував «Щоденний Львів», обіцянкою «не повторювати помилок» Янукович зрікся ЄС.

dailylviv.com

Переміщення чотирьох начальників обласних управлінь СБУ

Польща перекидає військову техніку до кордону з Росією і попереджає про армійські колони на дорогах

Тарас Осьмякевич, Геннадій Палієвець, Олександр Голубков. Скорботне прощання з Героями

7000 доларів брали у Львові за місце другого водія

Скільки ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 є в Росії

На вулиці Малоголосківський у Львові риють новий котлован. Що збудують

У Львові в мікрорайоні «Під Голоскому» запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини. Графік (відео)

У ЛМР повідомили, які цінні мозаїки у Львові не матимуть захисного знаку «Блакитний щит»

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини. Що робитиме

Покаяння блудної жінки, задум зрадити Учителя. Сьогодні Велика середа Страсного тижня

Експосадовець Сил логістики отримав ще одну підозру

19 рятувальників гасили пожежу в гаражах у Львові

У Великий четвер Блаженніший Святослав зʼєднає новоосвячене миро з миром часів Другої світової війни

Кількість противників ЄС у Польщі зросла після нападу РФ на Україну

Шевченківський гай запрошує на гаївкування. Програма

У Львові запрацював 21 фонтан. Локації

На Львівщині двоє іноземців зі зброєю напали на підлітка й забрали мотоцикл

У військових вишах впроваджують нові спеціалізації

В Україні - 10 тис. гривневих мільйонерів

AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від COVID-19 може викликати тромбоз

Ватерпольний клуб «Динамо» Львів» - чемпіон України

Комендантська година на Великдень. Роз'яснення від Козицького

На Львівщині загинув велосипедист внаслідок наїзду мікроавтобуса

МЗС України вперше в історії створило цифрову особу, яка коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ

Вирішила скоротити дорогу. На Львівщині у лісі заблукала 15-річна дівчина

На Львівщині водій «Chevrolet Niva» збив літнього пішохода

ЗСУ відвоювали втрачені позиції під Кремінною

Атака дронів спричинила пожежу на Рязанському НПЗ

Повітряна тривога в Одесі. Знову пролунали дуже гучні вибухи

Як Литва сприятиме поверненню в Україну чоловіків призовного віку

Кому дозволи на проживання у Польщі можуть не продовжити

У ЄС продажі електромобілів зростали втричі швидше, ніж встановлення зарядних станцій

Що зробили з військовослужбовцем, який закликав розстріляти 450 нардепів

Коли МЗС обіцяє відновити отримання консульських послуг за кордоном чоловікам призовного віку

У Львові не довели до суду справу затриманого на хабарі чиновника з Києва

Козицький повідомив, якою буде комендантська година на Великдень

Львів підготував до продажу чотири земельні ділянки

На Великодні свята до міських кладовищ поїдуть додаткові автобуси

У випадку тривалого знеструмлення Дрогобич зможе отримувати воду

Мобілізація водіїв фур. У ТЦК прокоментували ситуацію