Іран боїться Ізраїлю

22:30 30 вересня 2024 р.

Прямої війни між цими країнами не очікують.

Ліквідація генсека «Хізбалли» Хасана Насралли завдала серйозного удару по Ірану — головному покровителю шиїтського угруповання. Але все ще малоймовірно, що це спровокує пряму війну між Ізраїлем та Іраном, повідомило 30 вересня інформагентство Bloomberg з посиланням на високопоставлених чиновників у США та на Близькому Сході. Про це інформує Деталі, пише DailyLviv.com.

Коли ізраїльський авіаудар зруйнував у квітні 2024 року будівлю іранського консульства в Дамаску, аятола Алі Хаменеї публічно поклявся помститися Ізраїлю. За цим послідував масштабний ракетно-дроновий удар – але не повномасштабна війна.

Після цього Іран не відповів на ліквідацію в Тегерані лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії, яку приписують Ізраїлю. Більш широкий регіональний конфлікт, який деякі вважали неминучим, зрештою не розгорівся.

Знищення Насралли було ще більш серйозним ударом. Але малоймовірно, що і воно призведе до прямої війни, повідомили Bloomberg нинішні та колишні чиновники з уряду США та країн Близького Сходу.

Замість цього Іран зосередиться на відновленні боєздатності «Хізбалли» в Лівані, заявили вони. Так Ізраїль розпочав обмежену воєнну операцію на території Лівану.

Незважаючи на все бряцання зброєю, те, що Іран називає «віссю опору», насправді знову показало свою слабкість. І «Хізбалла», найважливіший учасник цієї осі, і сам Іран – ослаблені. У них залишилося мало варіантів, що робить малоймовірною ескалацію конфлікту з їхнього боку.

«Іран буде загнаний у кут, і йому доведеться відповісти безлічі людей, які вимагають помсти», – сказала Діна Есфандіарі, старший радник з Близького Сходу та Північної Африки в Міжнародній кризовій групі. – Але ця адміністрація не хоче вплутуватися в конфлікт, в якому вони не зможуть перемогти. Тому їм доведеться співвідносити свої відповіді».

Причини в тому, що Ізраїль перевершує Іран у військовому відношенні, а США перекинули великі сили на Близький Схід, щоб стримати великий напад на свого союзника.

Мохаммад Джавад Заріф, головний помічник президента Ірану Масуда Пезешкіана і колишній міністр закордонних справ, заявив державному іранському телебаченню в неділю: «Ми відповімо в слушний час і за нашим власним вибором». Це розпливчаста загроза не надто високого градусу.

Перша заява аятоли Хаменеї днем раніше підкреслювала той факт, що у «Хізбалли» достатньо людей, які можуть замінити Насраллу.

Ця риторика Тегерана відображає бажання тримати війну на відстані витягнутої руки. У найближчій перспективі Іран зосередиться на тому, щоб відновити сили своїх проксі-сил в регіоні і при цьому не допустити їх втягування в повномасштабну війну, вважають опитані Bloomberg експерти.

У Лівані пріоритетом є збереження того, що залишилося від «Хізбалли», каже Валі Наср, колишній старший радник Держдепартаменту США і професор близькосхідних досліджень в Університеті Джонса Хопкінса.

«Пріоритетом для Ірану є стримування — він не хоче великої війни прямо зараз і підозрює, що Ізраїль хоче її», — сказав Наср. — Мова йде не про помсту за Насраллу, а про відновлення позицій».

Ключовими каналами для передачі зброї та інших ресурсів «Хізбаллі» стануть Сирія та Ірак. Прямо зараз Іран спробує перекинути тисячі бійців у прикордонні райони Лівану та Сирії, сказав Bloomberg, який має уявлення про іранських ополченців, що діють в обох країнах.

За його словами, за останні два місяці кілька тисяч бійців вирушили з Іраку до Сирії, що говорить про те, що Тегеран готується посилити своє стримування проти Ізраїлю.

Ракетна атака Тегерана в квітні, відбита Ізраїлем за допомогою його союзників, стала межею відповіді Ірану Ізраїлю на даний момент. Хоча іранські генерали і попереджали про «нищівну» або «жорстоку» відплату. Це підняло питання про те, чи дійсно Іран здатний виконати свої погрози.

«Цілком очевидно, що Іран також дещо приголомшений усім цим і йому потрібен час, щоб перегрупуватися, — сказала Барбара Славін, науковий співробітник Центру Стімсона, аналітичного центру з іноземних справ у США. — Іранці будуть зберігати обережність. Вони розуміють, що Ізраїль все ще налаштований на ескалацію та удар. Вони повернуться до партизанської тактики і стратегічного терпіння».

Увечері 30 вересня з'явилися повідомлення про вхід ізраїльської бронетехніки до Лівану. Сили ліванської армії відступили з деяких позицій поблизу кордону з Ізраїлем, повідомляє Reuters та інші ЗМІ. Близько двох годин ізраїльська армія веде артилерійський вогонь на півдні Лівану, передають «Кан» та деякі арабські ЗМІ.

Читайте також: Україна - найбільш проізраїльська країна Європи

dailylviv.com

Іран боїться Ізраїлю

Один день на місяць учнів навчатимуть захищати Україну

НАТО не спостерегло жодних змін у ядерній позиції Росії

Суд наклав арешт на приватний будинок, автомобілі, земельні ділянки першого заступника голови Солонківської сільради

Працівники Львівської міськради переказують одноденний заробіток для зброєносців

Тиск, гепатит, ВІЛ, сіфіліс. Результати обстежень львів'ян у медичних наметах

У Львові застерегли від купівлі ста МАФів

Руслан Достаєцький загинув на Донеччині. Завтра Львів попрощається з Героєм

У Остапа Смолинця залишилася тільки мама. Прощання з Героєм

Вдавали з себе військових, щоб перейти кордон

У вересні рф випустила по Україні 1339 дронів

З Берна до Львова вирушили перші два подаровані трамваї

Львівобленерго попередило про технічний збій при подачі показників

У Львові запрацював центр рекрутингу 125-ї бригади ТрО ЗСУ

Орфографічні помилки в документі викрили втікача

Україна має короткостроковий план як пережити цю зиму

Гаражі у Трускавці переобладнали на нарколабораторію

Ексголові поліції Польщі висунули звинувачення через вибух «подарунка з України»

Туск не хоче вбивати бобрів

ВАКС планує придбати квартири для нових суддів на ₴60 млн. Звідки гроші

Стильні двері для сучасного інтер'єру - тренди 2024 року

На Львівщині затримали організовану групу фальшивомонетників

Сильний заморозок прогнозують синоптики на Львівщині

Гімнастка Христина Погранична – призерка клубного чемпіонату світу

У середу Уповноважений з прав людини оприлюднить всі факти наруги над дітьми у Великолюбінському закладі

Епіфаній освятив у Львові фігуру Покрови Пресвятої Богородиці

Мешканця Рудного засуджено за розбійний напад на жінку

Половина будинків ОСББ у Львові не готова до опалювального сезону

Аварія на магістральному водогоні Плугів-Винники. У Львові бракуватиме води

На березі гірської річки підприємець зі Славщини самовільно почав будувати котеджі

Мешканці Мелітополя висадили тюльпанові дерева у парку 700-річчя Львова

Автомобілі українських біженців у ФРН з 1 жовтня мають їздити на німецьких номерах. Нові правила

Телеграмканал «РАКЕТНА неБЕЗПЕКА». Стало відомо, хто власник

Загинув водій легковика на Львівщині, який наїхав на корову

На Золочівщині підрядник вкрав під час ремонту в народному домі ₴270 тис.

У Львові 3-річному хлопчику затиснуло руку в електром'ясорубці

У Польщі в костелі знайшли поховання вампіра (фото)

У Карпатах випав перший сніг

Піщана буря накриває Україну

У Бродах зіткнулися вантажівка і легковик. Госпіталізували травмовану пасажирку