«Чому питання Тимошенко все ще не вирішене?», – «Forbes.ua»

23:58 8 листопада 2013 р.


Фото: radiosvoboda

«Парламент міг зробити вирішальний крок убік асоціації України з ЄС, але замість цього залишився тупцювати на місці».

Марія Жартовська та Максим Каменєв розповіли сьогодні, 8 листопада, про те, чому питання Тимошенко все ще не вирішене, в своїй спільній публікації в журналі «Forbes.ua» під заголовком «Про що Кокс і Кваснєвський говорили за зачиненими дверима. І чому питання Тимошенко все ще не вирішене» (подаємо в перекладі Finance.ua):

«Вчора, 7 листопада, парламент міг зробити вирішальний крок у бік асоціації України з ЄС, але замість цього залишився тупцювати на місці. Рада не розглянула жодного з чотирьох законопроектів, які відкривають можливість виїзду Юлії Тимошенко на лікування за кордон.

Дев’ять годин депутати чекали результатів переговорів екс-глави Європарламенту Пета Кокса і колишнього президента Польщі Олександра Кваснєвського з Віктором Януковичем і керівництвом Ради, але компромісу досягти не вдалося. З парламенту европереговорники пішли без коментарів. Про що вони говорили з представниками влади та опозиції?

У широкому колі

Джерело, знайоме з ходом переговорів щодо асоціації, на умовах анонімності розповіло Forbes, що вранці (о 9.00) 7 листопада Кокс і Кваснєвський зустрічалися з донькою Тимошенко – Євгенією, захисником екс-прем’єра Сергієм Власенком і нардепом від «Батьківщини» Григорієм Немирею. Всі троє переконували членів місії, що опозиція готова піти на будь-які компроміси в питанні Тимошенко. Неприйнятним називали тільки законопроект позафракційного Сергія Міщенка.

О 10.00 глава ВР Володимир Рибак відкрив засідання. До порядку денного потрапили відразу кілька євроінтеграційних законопроектів: про прокуратуру, про вибори народних депутатів (обидва у двох варіантах – від влади і опозиції), і всі чотири документа про лікування засуджених за кордоном.

Опозиція вимагала схвалити в першому читанні проект позафракційної Анжеліки Лабунської по Тимошенко і решту документів, доопрацювати їх і до 18 листопада прийняти в цілому. Але до цього справа не дійшла.

Рада відправилася на перерву, очікуючи результатів переговорів Януковича з Коксом і Кваснєвським. Ця зустріч, за словами джерела, яке вчора також спілкувалося з членами місії Європарламенту, мало чим відрізнялася від попередніх.

«Вони (Кокс і Кваснєвський) говорили про стислі терміни, Янукович – про готовність рухатися в бік Європи. Була тільки одна відмінність: після зустрічі президент пообіцяв подзвонити Рибаку і Єфремову (лідеру фракції ПР. – Forbes). Цього він раніше не робив», – розповідає джерело.

Від Януковича Кокс і Кваснєвський вирушили до Рибака. Далі події розвивалися спонтанно.

О 16.00 мала відбутися зустріч спікера з лідерами фракцій. Але, за словами керівника «Свободи» Олега Тягнибока, опозиції вдалося запросити на неї європейців, щоб ті зрозуміли, «як насправді відбуваються переговори».

«У них (Рибака та екс-президентів) була зустріч на третьому поверсі, а у нас – на другому. Ми їх перехопили. Ніби й відхилення від протоколу, але вдалося переконати», – повідомив Тягнибок.

Під час переговорів у кабінеті Рибака влада наполягала на варіанті: голосувати в першому читанні за законопроекти про прокуратуру та про вибори, а документи, які стосуються майбутнього Тимошенко – відкласти. Аргумент – для вирішення цього питання була створена робоча група, яка повинна підготувати новий документ.

«На всі питання Кокса та Кваснєвського про те, коли може бути проголосований законопроект щодо Тимошенко, Рибак з Єфремовим відповідали: «Не знаємо», – розповів Тягнибок.

За його словами, у відповідь Кваснєвський запропонував розробити новий проект закону. Його суть – кожен ув’язнений має право на лікування за кордоном у разі відповідного рішення суду.

«Позиція Кокса та Кваснєвського: ми не втручаємося у ваші внутрішні справи, готові у всьому допомогти , тільки робіть щось і дайте хоч якийсь сигнал європейцям», – пояснив Тягнибок. «За ніч (з 7 на 8 листопада) я щось напишу», – кинув йому відразу після зустрічі Яценюк, маючи на увазі новий законопроект.

Фінішна крива

Рядові нардепи-регіонали, які цілий день чекали принципового рішення по Тимошенко, залишилися незадоволені. Заступник голови фракції ПР Олена Бондаренко розповіла, що її соратники активно обговорювали поведінку Кокса та Кваснєвського.

Багато трактували її як неповагу до парламенту. З конструктиву: за словами регіонала Володимира Олійника, фракція залишилася при своєму – влада і опозиція повинні сісти за стіл переговорів і знайти компроміс у питанні Тимошенко.

Але якщо це й станеться, то не сьогодні. Вранці в ПР не планують проводити раду фракції, як роблять це зазвичай, а на пленарне засідання приїдуть далеко не всі депутати.

«Багатьох ця ситуація дратує, і всі розуміють, що опозиція не хоче вирішувати питання», – підкреслює Олійник.

Опозиція, за словами заступника голови фракції «Батьківщина» Арсена Авакова, зі своїми діями теж визначиться сьогодні: «Про блокування трибуни мова не йде. Ми не бачимо в цьому сенсу».

Запасний варіант на випадок, якщо питання Тимошенко не вирішать сьогодні – проведення позачергового засідання парламенту у вівторок, 12 листопада. Для цього, за словами Яценюка, у опозиції вже є 151 підпис.

Але переносити принципове для ЄС питання на наступний тиждень – небезпечно. 14 листопада Кокс і Кваснєвський мають надати фінальний звіт місії, а 18-го – Рада міністрів ЄС прийме рішення, підписувати угоду про асоціацію з Україною чи ні. Якщо Тимошенко до того часу залишиться в українській клініці, відповідь Заходу, очевидно, буде негативною».

Як повідомляв «Щоденний Львів», Голова Верховної Ради Володимир Рибак пообіцяв, що «питання Тимошенко» вирішуватимуть 13 листопада, натомість керівник регламентного комітету ВР, «регіонал» Володимир Макеєнко твердить, що «ухвалити «закон Тимошенко» до Вільнюса неможливо».

dailylviv.com

Американці можуть грішми зупинити війну РФ проти України

Захисні накладки для очей військових за допомогою 3D-принтера виготовляють на Львівщині

Війна в Україні прискорює років на 5 неминучий розпад Росії

В Україні системна корупція серед суддів і прокурорів збереглася

Юрій Набит, Віталій Петрович, Андрій Грица, Валерій Засанський. Львівщина у скороботі

Тіла двох чоловіків, які виявили в Тисі, змогли дістати лише на ранок (відео)

Путін вчинить як Гітлер. Візьме промисловість та людей в Україні й мобілізує їх для війни в Європі - польський міністр

З 1 травня українські водії їздитимуть за межами міст як в Європі

Азартні ігри. Заблоковано понад 2500 вебсайтів, розслідують понад 450 кримінальних правопорушень

Поблизу Львова електромобіль зіткнувся з вантажівкою

Вербна неділя в Україні майже як пальмова

Російських авіаційних ударів зазнали майже 30 населених пунктів України

У Німеччині біля торгового центру загинули двоє українців

Вночі побільшало російських безпілотників невстановленого типу

Україну атакують ударні дрони. Загроза балістики

У Львівській і Волинській областях споруджують другий рівень захисту на енергетичних підстанціях

У Стрию вперше відбувся Молитовний сніданок, який допомогла організувати Оксана Білозір

Військовослужбовцям, які перебувають на передовій, доплачуватимуть 70 тисяч гривень

Роботу за кордоном зарахують в український трудовий стаж

У Польщі вночі двічі здіймалися військові літаки

Уряд визначив коло осіб, які зможуть отримати паспортні документи за кордоном

Минулої ночі пошкоджено обладнання чотирьох теплоелектростанцій (фото)

Міністерка з Німеччини відвідала знакові місця Львова

Екскурсоводу 0001 у Львові відкрили меморіальну таблицю і погасили на його честь марку (фото)

Міністр оборони Австралії у Львові пообіцяв $50 млн на протиповітряну оборону

Левів-охоронців Ратуші Львова одягнули у військові берети (фото)

Львову - 768 років. Але місто не святкує - Козицький

Польський прем'єр прокоментував падіння російської ракети за 15 км від українсько-польського кордону

На Львівщині ліквідували дві пожежі на об'єктах, в які вночі влучили ракети

Військовий аеродром і два НПЗ в Росії вразили українці з повітря

Потрійне зіткнення на дорозі «Львів-Шегині». Водії і пасажирка в лікарні

По Львівщині Росія вдарила крилатими ракетами різного класу та аеробалістичними ракетами «Кинджал»

Уночі Росія атакувала чотири ТЕС. Є постраждалі

Росія запустила вночі 34 ракети - яких 21 знищено

Росія вдарила по критичній інфраструктурі на Прикарпатті

Трамп готується разом з Орбаном знову захищати юдеохристиянські цінності

На Миколаївщині знищено три ворожі крилаті ракети

У Дніпровському та Криворізькому районах пошкоджені енергетичні об'єкти

Росія вночі била по об'єктах енергетики у трьох областях

Нові траєкторії нічних ракетних атак