Львів'янки народжують дітей у Жешуві (Польща)

12:50 26 листопада 2015 р.

На фото: Післяпологове ліжко оточене балдахіном, ванна, приглушене освітлення, на стінах - фотошпалери з мотивами пляжу, моря і заходу сонця.

Більше 100 львів'янок цьогоріч народили дітей у польському Жешуві. Такі пологи коштують там 6 тисяч злотих (приблизно 36 тисяч гривень). Про це львівським журналістам, які цього тижня відвідали Жешув, розповів директор з медичної частини приватної лікарні Pro-Familia Януш Кідацкі.

Для польських жінок пологи є безкоштовними. За них платить державна структура - "Народний фонд здоров'я", з яким клініка має угоду. Згідно з цією угодою фонд фінансує також роботу неонатологічного відділення, яке виходжує дітей, що народилися з аномально маленькою вагою - починаючи від 400 грамів.

Для порівняння, в Словаччині таких фондів кілька, а у Німеччині - кілька десятків. В Україні їх немає, оскільки у нас де-юре медичне обслуговування безкоштовне. А за неофіційною інформацією "подяка" медикам від породіль та їхніх родичів становить у Львові 300-500 американських доларів.

Сьогодні, за словами Януша Кідацкі, Pro-Familia веде перемовини з "Народним фондом здоров'я" про фінансову підтримку також педіатричного відділення, яке розраховане на 16 осіб. Наразі в ньому медична допомога - платна. Добове перебування і лікування дитини (разом із медикаментвми і харчуванням) коштує 300 злотих. І, за спостереженням кореспондента "Щоденного Львов", дітей у цьому відділенні на час приїзду львівських журналістів не було.

Українські жінки, які не мають такого страхового забезпечення, платять у касу польського медзакладу 6 тисяч злотих. Львів'янка Світлана Герасимова, яка народжувала тут свою другу дитину у січні 2015-го, розповіла журналістам, що тоді за пологи вона заплатила дещо менше - 4 500 злотих. Львів'янка потрапила в лікарню на 38-му тижні вагітності через збіг двох обставин. Її знайома зі Львова розповіла як їй у Pro-Familia "врятували дитину". Тож коли напередодні пологів Світлани у Львові зачинили "на миття" відділення, де вона мала народжувати, вона поспіхом вирушила до Польщі. Приїхала в клініку, що називається з вулиці, згадує Світлана Герасимова. Але тут її прийняли з повним комфортом - забезпечили усім: від памперсів для малюка, до білизни і харчування для мами.

Окрім догляду під час пологів, жінки можуть розраховувати також на допомогу спеціалістів: акушерів, котрі допомагають під час першого годування дитини, дієтолога, психолога, реабілітолога, лікарів-гінекологів і неонатологів, які займуться доглядом за дитиною відразу після народження, розповідають лікарі клініки Pro-Familia.

Оскільки у клініці передбачено партнерські пологи, батько або інші члени родини можуть зупинитися поблизу в готелі Hilton Garden Inn, який має партнерську угоду з Pro-Familia. Лікарня і готель підготували комплексну пропозицію "Краса і здоров'я", яка включає два пакети - медичний і відпочинковий. Це означає - спеціальні ціни для тих, хто приїхав на лікування у Pro-Famili, та знижки у ресторані.

Єдина незручність польських пологів для громадянок України - оформлення документів на дитину. Після її народження лікарня надає батькам витяг з реєстру, з яким треба звернутися в муніципалітет Жешува, де батькові чи мамі дадуть документ, що підтверджує народження малюка. А потім необхідно їхати в Люблін, де в Генеральному консульстві України випишуть свідоцтво про народження дитини. Лише після цього - з таким документом - дитину можна везти в Україну. Так розповіла Світлана Герасимова.

Загалом у цій жешувській лікарні приймають 300 пологів щомісяця. Половина цих пологів відбувається через кесарів розтин. Але це не є загальнодержавна тенденція, пояснює Януш Кідацкі. Одна з причин - у Pro-Familia привозять жінок із найскладнішими випадками. У Жешуві, що має 200 тисяч мешканців, окрім ціє клініки, є ще чотири державні пологові лікарні.

Довідка про Pro-Familia

Спеціалізована лікарня Pro-Familia в Жешуві створена 5 рoків тому. Вона має третій, найвищий рівень акредитації (перший - муніципальна лікарня). У закладі є гінекологічно-пологове відділення, неонотологічне, педіатричне, офтальмологічне, анестезійне, хірургічне, стоматологічне та неінвазивної терапії. У лікарі зафіксовано 200 тисяч звернень щороку. У медзакладі працює майже 500 осіб.

На фото: Післяпологове ліжко оточене балдахіном, ванна, приглушене освітлення, на стінах - фотошпалери з мотивами пляжу, моря і заходу сонця.

У кімнаті, окрім ліжка, є зручне крісло для близької особи і столик для новонародженої дитини. Непомітним є медичне обладнання, яке заховане у шафках і доступне на відстані витягнутої руки під час усього процесу пологів.
Між пологовими залами розташовано процедурний кабінет, де лікар робить УЗД і інші, потрібні перед пологами, дослідження. Під час пологів використовують широкий спектр спеціальних знеболюючих.

У кімнатах є телевізори і безкоштовний доступ до інтернету. У кожній кімнаті обладнано куток для догляду і купання немовляти. Тут застосовано систему rooming-in, яка означає, що мама перебуває зі своєю новонародженою дитиною впродовж доби. Якщо мама захоче відпочинку, то її обов'язки візьмуть на себе акушери, котрі будуть повністю піклуватися про дитину – і  вночі, і вдень.

Довідка про Hilton Garden Inn

Номери з кондиціонером, високошвидкісним Wi-Fi та ексклюзивним кріслом фірми Mirra Chair®. Гості готелю можуть безкоштовно відвідувати фітнес-центр.

У готелі також працює цілодобове кафе Pavilion Pantry® зі "шведським столом", де пропонуються страви з напівфабрикатів, закуски та напої, і гості можуть користуватися мікрохвильовою піччю.

У будівлі готелю Hilton Garden відчинено магазин. Поряд із закладом розміщений торговельно-розважальний центр Millennium Hall, який налічує понад 200 магазинів і кінотеатр.

У цілодобовому бізнес-центрі забезпечено безкоштовний доступ до інтернету, є копіювальний апарат і факс та надають поліграфічні послуги.

Готель Hilton Garden розміщений за 15 хвилин ходу від Старого міста. Відстань до залізничного вокзалу становить 2 км.

dailylviv.com

Групи шахедів у Великдень розпочали атаку по Україні з двох напрямків

У Великдень українці не дозволили вивезти за кордон поштові марки

Кабмін готує зміни у перетині кордону. Зокрема для осіб, які матимуть відстрочку

У Великдень окупанти завдали три удари КАБами по центру Харкова

Симптомом хвороби Лайма є мігруюча еритема

Рідкісного птаха-костолома, який може пролетіти 257 000 міграційних кілометрів, зафіксували на Львівщині (відео)

Різке погіршення погоди на Львівщині

Загинули чоловік і донька.Тепер мама попрощалася з сином-Героєм

Великодній сніданок з потребуючими у Львові розділив міський голова

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію (відео)

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)